Grillad marinerad fläskkarré

Grillad marinerad fläskkarré med vitlök, ingefära, soja och honung. Förslag på tillbehör som på bilden är grillad paprika och tomat, klyftpotatis samt lime- och vitlökssås. 

Fläskkarrén kan också stekas i grillpanna eller grillas i bitar på spett. Marinaden ger lika god smak åt fläskfilé, kotlettrad eller kyckling.

4 portioner grillad marinerad fläskkarré

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 msk olivolja eller annan matolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 2 msk ljus japansk soja eller 1 tsk kinesisk
  • 1 tsk honung (valfritt)
  • 1 msk rödvinsvinäger (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 800 gram potatis av fast sort
  • 3 msk olivolja eller matolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 4 tomater
  • 1 röd eller gul paprika
  • 3 dl matyoghurt
  • 1 msk limesaft
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 0,5 krm salt
  • 1 msk olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda marinaden: skala och pressa vitlök. Skala och finriv eller hacka ingefäran. Blanda i en skål med soja, honung, vinäger samt salt och svartpeppar. Lägg i köttet och arbeta in marinaden. Låt marinera medan du förbereder resten. Karrén kan också marineras längre övertäckt i kylen.
  3. Skala ev. potatisen och klyfta den. Skölj och skär paprikan i stora bitar.
  4. Blanda potatis och paprika med olivolja, salt och peppar i en ugnsform och stek den i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Vänd ev. efter halva tiden.
  5. Dela tomaterna i halvor. Lägg i en liten ugnsform med lite olivolja. Ugnstek i 20 minuter under potatisen.
  6. Värm grillen under tiden.
  7. Blanda såsen av matyoghurt, limesaft, pressa vitlök, salt och olivolja i en skål.
  8. Grilla fläskkarrén på båda sidor i ca 4 minuter vardera sida tills köttet är genomstekt men ej brännt. Skär ett snitt i en köttbit och se så att köttet är genomstekt. Låt gärna köttet vila någon minut innan servering.
  9. Servera fläskkarrén med klyftpotatisen, paprikan, tomaterna och såsen.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer