Grillad kyckling på rotfruktsbädd

Grillad kyckling på rotfruktsbädd med kall paprikasås. Gott och enkelt med rotfrukter och kycklingklubbor eller kycklingben i en panna som sköter sig själv i ugnen serverat med en kall sås av matyoghurt och paprikapulver.
Du kan använda frysta kyckingdelar och lägga direkt på rotfrukterna men räkna då 1 timme och 15 minuters tillagning i 175 grader. Pensla då också kycklingen med ketjap manis efter halva tiden samt mot slutet.

4 portioner grillad kyckling på rotfruktsbädd

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 4 kycklingklubbor
  • 0,5 dl söt mörk soja sk ketjap manis
  • 3 msk olja av valfri sort
  • 300 g rotselleri
  • 2 stora morötter
  • 200 g palsternacka
  • 500 g potatis
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Kall paprikasås: 2 dl matyoghurt
  • 1,5 tsk paprikapulver
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda kycklingdelarna med ketjap manis. Spara lite att pensla med till senare.
  3. Skala rotfrukter och potatis.
  4. Skär i bitar och blanda med olja, salt och peppar i en ugnsfast form i storlek av ett halvt ugnsbleck.
  5. Lägg kycklingbitarna ovanpå och pensla med mörk söt soja (ketjap manis).
  6. Stek i mitten av ugnen i ca 50 minuter tills kycklingen har fått fin färg och rotfrukterna är mjuka. Pensla med lite mer ketjap manis mot slutet. Testa om rotfrukterna är mjuka och att inget rött kommer när du skär ett snitt i kycklingen.
  7. Blanda ingredienserna till paprikasåsen och lägg upp i en skål.
  8. Servera den grillade kycklingen med rotfrukterna och paprikasåsen. Garnera gärna med lite hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer