Grillad kalvschnitzel med vitlöks- och sardellsmör

Grillad kalvschnitzel med vitlöks- och sardellsmör, rostade potatishalvor samt kokt blomkål och morötter.
Istället för torkade kryddor kan du ta 3 blad färsk salvia, 2 kvistar färsk timjan och en halv kvist färsk rosmarin.

4 portioner grillad kalvschnitzel

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram kalvschnitzel eller fläskschnitzel
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salvia
  • 1 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • Vitlöks- och sardellsmör: 200 gram smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 5 sardeller i olja
  • 1 msk worchestershiresås
  • 1 msk citronsaft
  • 1 krm svartpeppar
  • Rostade potatisar: 800 gram fast potatis ex delikatesspotatis
  • 2 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 200 gram blomkål
  • 200 gram morötter eller knippmorötter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg köttet i en skål och tillsätt en pressad vitlök, salt, svartpeppar, vinäger, olivolja, salvia, timjan och rosmarin. Blanda och täck över tills det är dags att grilla. Förvara i kylen om du förbereder innan.
  3. Skölj och putsa potatisen och dela dem i halvor. Lägg dem i en ugnspanna och vänd runt i olivolja, salt och peppar. Ställ dem med skalet nedåt.
  4. Rosta potatisen i ca 25 minuter i mitten av ugnen tills de fått fin färg och är mjuka.
  5. Tänd grillen.
  6. Gör under tiden vitlökssmör: Lägg smöret i en skål. Mikra det ev. försiktigt mjukt eller rör smöret mjukt. Blanda i pressad vitlök, salt, hackade sardeller, worchestersås, citronsaft samt svartpeppar.
  7. Rulla in smöret i smörpapper och lägg i frysen eller kylen att stelna.
  8. Vid servering så skär du upp smöret i ca 1,5 cm breda skivor.
  9. Rensa och dela blomkålen i buketter. Koka dem mjuka i saltat vatten i ca 8 minuter. Häll av och förvara med lock vid sidan. Gärna med en klick smör, salt och peppar.
  10. Putsa och skala ev morötter. Koka dem mjuka i ca 5 minuter i saltat vatten.
  11. Grilla köttet på båda sidor i 4-5 minuter.
  12. Servera varje köttbit med en skiva vitlöks- och sardellsmör, rostade potatishalvor samt kokt blomkål och kokta morötter.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer