AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Grillad kalventrecote med melitzanosalsa

Grillad kalventrecote med melitzanosalsa Grillad kalventrecote med melitzanosalsa (aubergineröra), grillad sparris och ugnsrostad potatis. Gott och nyttigt.
Vintips till blir rött vin av ex. druvan Merlot eller Cabernet Sauvignon.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 15)
4 port grillad kalventrecote
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 50 min
Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser:

  • 4 bitar kalventrecote, à ca 130 gram
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 2 buntar sparris, ca 24 stycken (6 tunnare sparrisar var)
  • UGNSROSTAD POTATIS: 800 g potatis, valfri sort, gärna vinterpotatis
  • 4 msk olivolja eller annan olja som rapsolja
  • 1 msk olivolja eller matolja till formen
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • MELITZANOSALSA: 2-3 auberginer, ca 500-600 gram
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 vitlöksklyftor
  • saften av 1 citron (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 tsk socker
  • Hackad bladpersilja olivolja till servering

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och dela äggplantorna (man kan också rosta dem hela om du sticker hål i skalet).
  3. Lägg dem på ett ugnsbleck med snittytan uppåt och rosta dem i cirka 40 minuter i nedre delen av ugnen.
  4. Skala vitlöksklyftorna och lägg in med auberginen efter en halvtimme.
  5. Skala potatisen.
  6. Skiva den tunt - högst 2 mm tjocka skivor. Använd gärna en mandolin eller matberedare.
  7. Blanda potatisen med olivoljan, salt och peppar i en bunke.
  8. Smörj den form du valt - stekpanna eller ugnsform - med olja.
  9. Packa potatisskivorna i stekpannan med hög kant, springform eller en ugnsform. Tryck ihop potatisen.
  10. Grädda potatisen över auberginerna i ugnen i ca 40 minuter eller tills potatisen är mjuk.
  11. Tänd grillen.
  12. Koka sparrisen i 5 minuter och lägg sedan upp på ett fat.
  13. Ta ut auberginen samt potatis.
  14. Låt auberginen svalna något och pilla sedan bort det svarta skalet. Lägg hela innandömet till auberginen samt vitlöksklyftorna i en matmixer eller skål.
  15. Mixa eller mosa ev. med stavmixer eller för hand.
  16. Tillsätt under tiden olivolja och smaka av med salt, peppar och citronsaft samt ev. lite socker.
  17. Lägg upp melitzanosalsan och servera i skål eller på fat.
  18. Du kan garnera med lite ringlad olivolja och grovhackad persilja.
  19. DAGS ATT GRILLA: Blanda olivolja, salt och peppar på en tallrik och vänd runt entrecoterna. Lägg på en tallrik. Vänd sedan runt sparrisen.
  20. Grilla sparrisen några minuter runt om tills den fått färg och lägg upp på ett fat.
  21. Grilla kalventrecoterna 3-4 minuter på varje sida så att de får färg och den stekgrad du önskar.
  22. Strö ev. över lite flingsalt samt nymalen svartpeppar på sparris och kött innan servering.
  23. Servera kalventrecoterna med potatisen, melitzanosalsan och den grillade sparrisen.


 

Fler recept ur samma kategori som Grillad kalventrecote med melitzanosalsa:

Grillade kycklingspett med bulgursallad
Grillade kycklingspett med bulgursallad och kall sås på yoghurt smaksatt med tandoorikrydda.
Spetten kan också stekas eller grillas i panna på spisen. Eller grillas i ugnen.
Stekt fläsk med löksås
Stekt fläsk med löksås är klassisk svensk husmanskost. Vit sås med lök till stekt fläsk med kokt potatis. Löksås passar också till stekt salt sill, stekt halloumiost eller korv. Även kallad bondsås. Löksås kan också göras med lite grönsaksbuljong istället för en del av mjölken och grädden. Du kan ersätta grädden med bara mjölk om du önskar.
Grönsaker i sötsursås
Grönsaker i sötsursås. En asiatisk sötsur grönsaksgryta eller wok med paprika, färsk ananas, gul lök samt champinjoner.
Kan serveras med jasminris, råris eller basmatiris. Breda bandnudlar passar också till.
Andra grönsaker som är goda i är kokt broccoli, kokt blomkål, strimlad morot, vaxbönor, kokta linser, kokta vit bönor mm.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Pepparrotskött
Pepparrotskött. Kokt grytkött av kalv eller lamm i pepparrotssås. Såsen gör du av den goda buljongen och smaksätter med grädde och finriven pepparrot.
Istället för färsk pepparrot kan du ta pepparrot på tub.
Klassisk svensk husmanskost.
Du kan koka pepparrotskött av grytkött med eller utan ben.
Du kan välja att koka köttet med purjolök, palsternacka och rotselleri som ger god smak men de kan uteslutas. Morot och lök räcker fint.
Servera gärna med kokta grönsaker som morot, blomkål och gröna bönor.
En skål med extra riven färsk pepparrot vid servering är gott till att strö över pepparrotsköttet för de som vill.
Grillad kalventrecote med pepparrotssås
Grillad kalventrecote med pepparrotssås, rostad klyftpotatis, kokt morot, ruccola och tärnad tomat.
Istället för kalventrecote kan du grilla vanlig entrecote, ryggbiff, fläskfilé, fläskkarré, kycklingfilé eller halloumiost.
Du kan också steka köttet i en grillpanna istället för på utegrillen.
Helstekt entrecote med bearnaisesås
Helstekt entrecote med rostade rotfrukter, bearnaisesås och grillad marinerad paprika- samt ruccolasallad.
Istället för rostade rotfrukter och paprika kan du ha andra tillbehör efter eget tycke ex. klyftpotatis, tomatsallad, grönsallad, kokta eller wokade grönsaker.
Gott med en fyllig öl typ IPA eller rött smakrikt vin ex. av Cabernet Sauvignon från Frankrike, Australien eller Chile.
Strö gärna lite flingsalt och nymalen svartpeppar över köttet vid servering.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Bulgursallad med valnötter och russin
Bulgursallad med valnötter och russin. En sallad med nordafrikansk touch. Sallad med bulgur är gott som tillbehör till grillat, buffe eller vegetarisk sidorätt.
Rostade rotfrukter med basilikaolja
Rostade rotfrukter med basilikaolja. Gott som tillbehör till det mesta.
Vacker grön basilikaolja kan användas att dekorera och ge extra smak.
Ostkaka från Småland
Ostkaka från Småland. Småländsk ostkaka är gott med vispad grädde och sylt. Hemgjord ostkaka är inte så svårt att laga och blir mycket gott.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Kycklingspett med sesamfrön
Kycklingspett med sesamfrön som marinerats i vitlök, olja, sesamolja, chili och ingefära.
Goda spett med kycklingfilé att grilla eller steka i ugnen. Passar till buffé, fest, middag med mera.
Goda med ex. nudelsallad, grillade grönsaker och jordnötssås.
Du kan grilla spetten eller steka dem under grill i ugnen.
Grillad eller stekt polenta
Grillad eller stekt polenta. Kokt polenta du grilla eller steka som tillbehör till grillen osv.
Låt polentan stelna i ett lager som du skär i ex. rektanglar eller trekanter och sedan steker eller grillar. Pensla dem då med olivolja först. Smidigt då du kan förbereda polentan och ha i kylen. Sedan är det bara att grilla och steka den.
Polentagryn är av majs och kokas i vatten, buljong och/eller mjölk. Polenta kan sedan blandas med olivolja, smör, riven parmesanost, ägg, hackad soltorkad tomat eller kryddor som hackad basilika, gurkmeja, chili osv efter smak och fantasi.
Grillade pilgrimsmusslor
Grillade pilgrimsmusslor är gott som förrätt med sallad på ruccola, tomat, olivolja och parmesanost.
Pilgrimmsmusslorna blir också goda stekta eller halstrade.
Pilgrimsmusslor hittar du vanligtvis i frysen. Tinade och vackert grillade blir de en utmärkt förrätt.
Vintips till är ett vitt friskt vin av ex. Sauvignon Blanc eller smakrikt vin från Alsace som Gewurtztraminer.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept

Gilla oss på Facebook