AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Grillad kalventrecote med melitzanosalsa

Grillad kalventrecote med melitzanosalsa Grillad kalventrecote med melitzanosalsa (aubergineröra), grillad sparris och ugnsrostad potatis. Gott och nyttigt.
Vintips till blir rött vin av ex. druvan Merlot eller Cabernet Sauvignon.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 16)
4 port grillad kalventrecote
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 50 min
Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser:

  • 4 bitar kalventrecote, à ca 130 gram
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 2 buntar sparris, ca 24 stycken (6 tunnare sparrisar var)
  • UGNSROSTAD POTATIS: 800 g potatis, valfri sort, gärna vinterpotatis
  • 4 msk olivolja eller annan olja som rapsolja
  • 1 msk olivolja eller matolja till formen
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • MELITZANOSALSA: 2-3 auberginer, ca 500-600 gram
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 vitlöksklyftor
  • saften av 1 citron (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 tsk socker
  • Hackad bladpersilja olivolja till servering

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och dela äggplantorna (man kan också rosta dem hela om du sticker hål i skalet).
  3. Lägg dem på ett ugnsbleck med snittytan uppåt och rosta dem i cirka 40 minuter i nedre delen av ugnen.
  4. Skala vitlöksklyftorna och lägg in med auberginen efter en halvtimme.
  5. Skala potatisen.
  6. Skiva den tunt - högst 2 mm tjocka skivor. Använd gärna en mandolin eller matberedare.
  7. Blanda potatisen med olivoljan, salt och peppar i en bunke.
  8. Smörj den form du valt - stekpanna eller ugnsform - med olja.
  9. Packa potatisskivorna i stekpannan med hög kant, springform eller en ugnsform. Tryck ihop potatisen.
  10. Grädda potatisen över auberginerna i ugnen i ca 40 minuter eller tills potatisen är mjuk.
  11. Tänd grillen.
  12. Koka sparrisen i 5 minuter och lägg sedan upp på ett fat.
  13. Ta ut auberginen samt potatis.
  14. Låt auberginen svalna något och pilla sedan bort det svarta skalet. Lägg hela innandömet till auberginen samt vitlöksklyftorna i en matmixer eller skål.
  15. Mixa eller mosa ev. med stavmixer eller för hand.
  16. Tillsätt under tiden olivolja och smaka av med salt, peppar och citronsaft samt ev. lite socker.
  17. Lägg upp melitzanosalsan och servera i skål eller på fat.
  18. Du kan garnera med lite ringlad olivolja och grovhackad persilja.
  19. DAGS ATT GRILLA: Blanda olivolja, salt och peppar på en tallrik och vänd runt entrecoterna. Lägg på en tallrik. Vänd sedan runt sparrisen.
  20. Grilla sparrisen några minuter runt om tills den fått färg och lägg upp på ett fat.
  21. Grilla kalventrecoterna 3-4 minuter på varje sida så att de får färg och den stekgrad du önskar.
  22. Strö ev. över lite flingsalt samt nymalen svartpeppar på sparris och kött innan servering.
  23. Servera kalventrecoterna med potatisen, melitzanosalsan och den grillade sparrisen.


 

Fler recept ur samma kategori som Grillad kalventrecote med melitzanosalsa:

Tandoorispett med kyckling
Tandoorispett med kyckling. Grillspett med kycklingfilé marinerade i tandoorimarinad.
På bilden serverade med bulgursallad (sök recept här på receptfavoriter), limeklyftor, grönsallad och en klick av tandoorimarinaden som kall sås. Andra goda tillbehör är klyftpotatis, basmatiris, råris med mera. Gott är också att varva kycklingen med grönsaker på grillspetten ex. med bitar av zucchini, äggplanta, paprika, vårlök med mera.
Grekiska köttbullar med fetaost
Grekiska köttbullar med fetaost, vilök och oregano. Goda köttbullar som omväxling till vanliga köttbullar.
Blir också goda biffar.
Tzatziki, klyftpotatis eller råris, tomatsallad samt några blad grönsallad är gott till de grekiska köttbullarna.
Garnera gärna med strö över lite extra smulad fetaost.
Kyckling i ugn med grädde
Kyckling i ugn med grädde. Sås och grönt i ett. Med smak av sambal oelek chili, spenat, vitlök, lök, basilika, parmesan och gratängost.
En god, enkel men festlig rätt med kycklingfiléer som passar med pressad potatis, ris, råris, rostade rotfrukter, klyftpotatis osv.
En sallad med tärnade tomater och avokado i olivolja och vinäger passar också till.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Baeckeoffe köttgryta från Alsace
Baeckeoffe. En klassisk köttgryta från Alsace med fläskkarré, högrev och lammstek som bakas i ugnen med lök, vitlök, potatis samt vitt vin. En rätt som är allt i ett. Serveras med gott nybakt bröd.
Köttgrytan från Alsace ska marineras över natten först i vitt vin från Alsace samt sedan bakas några timmar på låg värme i ugnen. Men grytan sköter sig själv så det är egentligen bara lite planering som behövs. Perfekt att förbereda innan om du sedan har ont om tid och vill bjuda på något gott och värmande rustikt hemlagat.
Vintips till Alsaceköttgrytan är såklart ett Riesling eller Gewurtztraminer från Alsace.
Fläsklägg med rotmos
Fläsklägg med rotmos. Kokt fläsklägg med mos på kålrot, morot och potatis.
Servera gärna en god senap till. Hemgjord senap kan du göra själv - sök recept här på receptfavoriter. Du kan också göra egen senap genom att blanda svensk söt senap, osötad grov fransk senap, stark dijonsenap och Colemans senapspulver. Du kan laga kokt fläsklägg på framlägg som är mindre samt köttigare och har ett vinklat ben i sig eller baklägg som är större med rakt ben i sig. Framlägg anses lite godare men baklägg är vanligare i affären. Väljer du de mindre framläggen kan man servera ett per person dock blir det rätt stora portioner. Annars räcker ett större baklägg till ca 4 portioner. Mindre framlägg kokar också fortare ca 1,5 - 2 timmar medan större baklägg på 1,5 kg behövs koka i ca 2 - 2,5 timmar. Fläsklägg kan i princip inte koka för länge - till slut ramlar köttet av benen och då är det garanterat mört. Fläskfond och kött som blir över kan du ha till ex. ärtsoppa.
Tortellini med skinka
Tortellini med skinka, lök, chili och tomatketchup. God och enkel vardagspasta.
Du kan välja torkad tortellini med ost eller spenatfyllning. Eller 1 pkt (250 gram) färsk tortellini med fyllning som ost, svamp, soltorkad tomat eller spenat. Färsk tortellini kokar du i 2-3 liter saltat vatten i 4 minuter.
Istället för skinka kan man ta kassler eller strimlad rökt kalkon.
Gott är också att röra i någon dl créme fraiche på slutet.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Baconlindad kycklingfilé
Baconlindad kycklingfilé. Kycklingfilé lindad i bacon får god smak och kan serveras på middag, buffé eller till fest. Baconlindad kycklingfilé passar med tillbehör som förslaget nedan med krämig risotto smaksatt med saffran men också med ugnsrostade rotfrukter med potatis; eller potatisklyftor; - gärna då med en sås till som ex. turkisk yoghurt mixad med fetaost eller grönmögelost (späd med lite vatten till önskad tjocklek). Vidare alternativ till baconlindad kyckling är pasta i gräddig vit sås - gör en bechamelsås med grädde och smaksätt med lite saffran och vänd kokt pasta som penne eller tagliatelle i och servera kycklingen skivad på toppen.
Blinier blinirecept blinismet
Blinier och blinismet. Stek hemgjorda blinier. Jästa pannkakor med bovetemjöl. Blinier är goda som förrätt med tillbehör som crème fraiche; rom rökt, lax eller räkor - vidare hackad rödlök, dill och citronklyfta.
Då passar en frisk lageröl till. Vitt vin av ex. Chardonnay passar också till blinier.
Blinier är ju jästa pannkakor med bovetemjöl så de är goda som dessert, efterrätt eller fika också - som Mumintrollet gör med hallonsylt och smör. Eller glass; grädde och sylt.
Frysta bär med Tjinuskisås
Frysta bär med Tjinuskisås är en god och enkel dessert med varm kolasås, så kallad Tjinuskisås, över frysta bär som vinbär, blåbär, lingon, björnbär eller hjortron.
Kolasåsen kan förberedas innan och sedan värmas upp till servering på så vis är det en mycket enkel och god dessert att laga och förbereda.
Det speciella med Tjinuskisås är att den smaksätts med ingefära.
Ett gott dessertvin till är ett måste frysta bär med Tjinuskisås. Mitt förslag är en ungersk tokaj eller trockenberenauslese från Österrike.
Du kan fuska och ta köpt kolasås och smaksätta med en tumme riven ingefära och koka ihop någon minut. Men godast är att göra egen kolasås.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Majonnässås med sardeller
Majonnässås med sardeller är en kall sås till grillat smaksatt med vitlök och hackade sardeller som ger god sälta och umami. Mycket lätt att laga då den bara är att röra ihop och smaka av.
Kycklingburgare
Kycklingburgare. Grillade burgare med kycklingfärs blir gott som hamburgare med bröd, majonnäs, tomat, sallad och rödlök. Du kan också ha saltgurka och ketchup eller chilisås i burgaren.
Kycklingburgare kan serveras med klyftpotatis, rostad potatis, bakpotatis eller pommes efter önskemål. Eller en god sallad som fetaostsallad med potatis.
Marinerade grillspett med ryggbiff
Marinerade grillspett med ryggbiff. Du kan också göra spetten med annat mört nötkött som entrecote eller oxfilé. Eller mört viltkött.
Gott till grillspetten är grillade majskolvar, grönsaksspett med champinjoner och paprika. Du kan rosta halverade fina delikatesspotatisar eller färskpotatis i ugnen med olivolja, salt och peppar och ha till. Eller en potatissallad. En god och enkel sås till är att blanda matyoghurt med smulad fetaost samt lite svartpeppar.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept

Gilla oss på Facebook