AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Grillad kalventrecote med melitzanosalsa

Grillad kalventrecote med melitzanosalsa Grillad kalventrecote med melitzanosalsa (aubergineröra), grillad sparris och ugnsrostad potatis. Gott och nyttigt.
Vintips till blir rött vin av ex. druvan Merlot eller Cabernet Sauvignon.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 13)
4 port grillad kalventrecote
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 50 min
Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser:

  • 4 bitar kalventrecote, à ca 130 gram
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 2 buntar sparris, ca 24 stycken (6 tunnare sparrisar var)
  • UGNSROSTAD POTATIS: 800 g potatis, valfri sort, gärna vinterpotatis
  • 4 msk olivolja eller annan olja som rapsolja
  • 1 msk olivolja eller matolja till formen
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • MELITZANOSALSA: 2-3 auberginer, ca 500-600 gram
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 vitlöksklyftor
  • saften av 1 citron (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 tsk socker
  • Hackad bladpersilja olivolja till servering

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och dela äggplantorna (man kan också rosta dem hela om du sticker hål i skalet).
  3. Lägg dem på ett ugnsbleck med snittytan uppåt och rosta dem i cirka 40 minuter i nedre delen av ugnen.
  4. Skala vitlöksklyftorna och lägg in med auberginen efter en halvtimme.
  5. Skala potatisen.
  6. Skiva den tunt - högst 2 mm tjocka skivor. Använd gärna en mandolin eller matberedare.
  7. Blanda potatisen med olivoljan, salt och peppar i en bunke.
  8. Smörj den form du valt - stekpanna eller ugnsform - med olja.
  9. Packa potatisskivorna i stekpannan med hög kant, springform eller en ugnsform. Tryck ihop potatisen.
  10. Grädda potatisen över auberginerna i ugnen i ca 40 minuter eller tills potatisen är mjuk.
  11. Tänd grillen.
  12. Koka sparrisen i 5 minuter och lägg sedan upp på ett fat.
  13. Ta ut auberginen samt potatis.
  14. Låt auberginen svalna något och pilla sedan bort det svarta skalet. Lägg hela innandömet till auberginen samt vitlöksklyftorna i en matmixer eller skål.
  15. Mixa eller mosa ev. med stavmixer eller för hand.
  16. Tillsätt under tiden olivolja och smaka av med salt, peppar och citronsaft samt ev. lite socker.
  17. Lägg upp melitzanosalsan och servera i skål eller på fat.
  18. Du kan garnera med lite ringlad olivolja och grovhackad persilja.
  19. DAGS ATT GRILLA: Blanda olivolja, salt och peppar på en tallrik och vänd runt entrecoterna. Lägg på en tallrik. Vänd sedan runt sparrisen.
  20. Grilla sparrisen några minuter runt om tills den fått färg och lägg upp på ett fat.
  21. Grilla kalventrecoterna 3-4 minuter på varje sida så att de får färg och den stekgrad du önskar.
  22. Strö ev. över lite flingsalt samt nymalen svartpeppar på sparris och kött innan servering.
  23. Servera kalventrecoterna med potatisen, melitzanosalsan och den grillade sparrisen.


 

Fler recept ur samma kategori som Grillad kalventrecote med melitzanosalsa:

Svamppasta
Svamppasta. Pasta med svampssås och parmesan. En vegetarisk pasta. Du kan använda valfri matsvamp. Kantarell, karl-johan blir mycket goda. Vidare funkar skogschampinjon, ostronskivling eller shii-take bra också.
Viltburgare hamburgare med viltfärs
Viltburgare. Hamburgare med viltfärs och tillbehör.
Extra gott blir viltburgarna med hemgjorda pommes frites samt hembakta hamburgerbröd. Det blir mycket gott och festligt att göra allt själv och smaken blir annan från köpt pommes och bröd. Det blir såklart gott med köpta bröd och pommes också.
Grillad hamburgare med hemgjorda pommes frites samt hembakta hamburgerbröd. Jättegott och festligt att göra allt själv och smaken blir annan från köpt pommes och bröd. Det blir såklart gott med köpta bröd och pommes också.
Du hittar recepten på hemgjorda tjocka pommes frites och hembakat hamburgerbröd om du söker här på Receptfavoriter.se.
Vilken viltfärs som helst kan användas.
Viltburgarna kan stekas i panna, ugn eller grillas.
Biffar med köttfärs köttfärsbiff
Biffar med köttfärs. Till köttfärsbiff kan du använda blandfärs, nötfärs, fläskfärs, viltfärs eller kycklingfärs. Köttfärsbiffarna kan du smaksätta på andra vis också med olika kryddor som vitlök, fetaost och oregano; persilja, vitlök, rosmarin och oliver; tex mex krydda; curry, garam masala och gurkmeja är några förslag.
Om färsen till biffarna är för lös kan du tillsätta mer ströbröd eller lite potatismjöl för att binda ihop biffarna.
Ett förslag är att passa på att laga tillbehör som rosta potatis, rotfrukter och grönsaker i ugnen när den ändå är varm.
Klassiskt till köttfärsbiffar är annars svampsås, kokt potatis och grönsaker. Råris, quinoa eller kokt vete passar också biffar.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Köttgryta med rödvin Boef bourguignon
Burgundisk köttgryta, Boeuf bourguignon, är en av de mest kända köttgrytorna. Denna franska gryta med kött innehåller rödvin, fläsk, lök samt svamp. Svampskörden kommer här till sin rätt.
Kantareller och trattkantareller passar också bra. De kan blandas ut eller ersättas med ostronskivling, champinjon, skogschampinjon och/eller shii-take.
Som tillbehör kan du välja ex. pressad potatis, potatismos, rostade rotfrukter, kokt potatis, råris, tagliateller osv. Halverade körsbärstomater, olivolja, vinäger samt lite spenatblad är god sallad till.
Till köttgryta med rödvin Boef bourguignon passar ett smakrikt rött vin ex. från Rhone i Frankrike eller en Shiraz från Australien.
Grillad fläskkarré med rostad paprika, zucchini och potatis
Grillad fläskkarré med rostad paprika, zucchini och potatisklyftor samt melonsalsa med yoghurt som nyttig och god sås.
Skippar du potatisen så blir rätten GI-anpassad.
Burgundisk köttgryta gryta med kött och rödvin
Burgundisk köttgryta. En jättegod fransk köttgryta med grytkött, rödvin, svamp, fläsk och schalottenlök. Burgundisk köttgryta (bœuf bourguignon, Beef bourguignon, beef Burgundy eller boeuf à la bourguignonne) är en av de mest kända och klassiska franska köttgrytorna. Svamp som skogschampinjon men också svenska kantareller eller trattkantareller passar bra i köttgrytan. Ostronskivling, vanlig champinjon och/eller shii-take funkar också.
Som tillbehör till köttgrytan passar rostad potatis, kokt potatis, pressad potatis eller gratinerat eller vanligt potatismos. Råris, quinoa eller couscous passar också till köttgrytan.
Gör gärna köttgrytan någon dag i förväg då den blir godare om den får stå någon dag i kylen.
Köttgrytan är god med fylligt rödvin (från Bourgougne kanske) eller ett fylligt Shiraz från Australien.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Konjakssås
Konjakssås. En god sås smaksatt med konjak som passar till oxfilé, entrecote, fläskkarré, fläskfilé, kyckling, lax eller quornfilé.
Om du vill och känner dig säker på att flambera så kan du tända på konjaken när du tillsatt den. Konjakssåsen tycker jag dock blir lika god utan att flambera och det är mycket säkrare.
Vinbärskaka
Vinbärskaka. En enkel sockerkaka med röda vinbär du kan baka i långpanna eller mindre ugnsform. Andra bär som hallon, svarta vinbär eller krusbär blir också gott.
Du kan garnera bärkakan med florsocker samt servera med en klick grädde samt ev. färska bär.
Använder du sura bär kan du vända dem i någon dl socker innan du strör dem över sockerkakssmeten.
Fetaostfyllda lammfärsjärpar
Fetaostfyllda lammfärsjärpar. Ett recept från Larsa Foods som importerar jättegod äkta fetaost. Servera med klyftpotatis, tomat- och avokadosallad samt tzatziki på ex. Larsas gräddyoghurt.
Du kan byta lammfärsen mot annan köttfärs också.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Torsk i foliepaket
Torsk i foliepaket med spenat, tomat, lök, morot, grädde eller crème fraiche smaksatt med vitlök, vitt vin, örter och chili.
Välj krav- eller msc-märkt torsk.
Du kan laga foliepaketen på grillen eller i ugnen (225 grader).
Grillade pilgrimsmusslor på avokadokräm
Grillade pilgrimsmusslor på avokadokräm. En god och nyttig liten förrätt, tilltugg, tapas eller aptitretare.
Servera gärna med ett gott bröd till.
Vintips är ett vitt vin ex. av druvan Semillon, Pinot Gris eller Gewurtztraminer.
Godast är de färska större pilgrimsmusslorna och då räcker en per portion. Använder du de mindre frysta så ta då två per portion.
Grillad lax med citronglace och couscous
Grillad lax med citronglace och couscous. Gott, enkelt och nyttigt serverat med en salsa av avokado och tomat.
Istället för lax kan du ta kycklingfilé, fläskfilé, quornfilé, portabello-svamp, kotlett eller pilgrimsmusslor.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept

Gilla oss på Facebook