AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Roten till det goda. Rotfrukter och kål är både goda, nyttiga och billiga. Här kommer några enkla,...
Sök
Android

Grillad kalventrecote med melitzanosalsa

Grillad kalventrecote med melitzanosalsa Grillad kalventrecote med melitzanosalsa (aubergineröra), grillad sparris och ugnsrostad potatis. Gott och nyttigt.
Vintips till blir rött vin av ex. druvan Merlot eller Cabernet Sauvignon.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 15)
4 port grillad kalventrecote
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 50 min
Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser:

  • 4 bitar kalventrecote, à ca 130 gram
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 2 buntar sparris, ca 24 stycken (6 tunnare sparrisar var)
  • UGNSROSTAD POTATIS: 800 g potatis, valfri sort, gärna vinterpotatis
  • 4 msk olivolja eller annan olja som rapsolja
  • 1 msk olivolja eller matolja till formen
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • MELITZANOSALSA: 2-3 auberginer, ca 500-600 gram
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 vitlöksklyftor
  • saften av 1 citron (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 tsk socker
  • Hackad bladpersilja olivolja till servering

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och dela äggplantorna (man kan också rosta dem hela om du sticker hål i skalet).
  3. Lägg dem på ett ugnsbleck med snittytan uppåt och rosta dem i cirka 40 minuter i nedre delen av ugnen.
  4. Skala vitlöksklyftorna och lägg in med auberginen efter en halvtimme.
  5. Skala potatisen.
  6. Skiva den tunt - högst 2 mm tjocka skivor. Använd gärna en mandolin eller matberedare.
  7. Blanda potatisen med olivoljan, salt och peppar i en bunke.
  8. Smörj den form du valt - stekpanna eller ugnsform - med olja.
  9. Packa potatisskivorna i stekpannan med hög kant, springform eller en ugnsform. Tryck ihop potatisen.
  10. Grädda potatisen över auberginerna i ugnen i ca 40 minuter eller tills potatisen är mjuk.
  11. Tänd grillen.
  12. Koka sparrisen i 5 minuter och lägg sedan upp på ett fat.
  13. Ta ut auberginen samt potatis.
  14. Låt auberginen svalna något och pilla sedan bort det svarta skalet. Lägg hela innandömet till auberginen samt vitlöksklyftorna i en matmixer eller skål.
  15. Mixa eller mosa ev. med stavmixer eller för hand.
  16. Tillsätt under tiden olivolja och smaka av med salt, peppar och citronsaft samt ev. lite socker.
  17. Lägg upp melitzanosalsan och servera i skål eller på fat.
  18. Du kan garnera med lite ringlad olivolja och grovhackad persilja.
  19. DAGS ATT GRILLA: Blanda olivolja, salt och peppar på en tallrik och vänd runt entrecoterna. Lägg på en tallrik. Vänd sedan runt sparrisen.
  20. Grilla sparrisen några minuter runt om tills den fått färg och lägg upp på ett fat.
  21. Grilla kalventrecoterna 3-4 minuter på varje sida så att de får färg och den stekgrad du önskar.
  22. Strö ev. över lite flingsalt samt nymalen svartpeppar på sparris och kött innan servering.
  23. Servera kalventrecoterna med potatisen, melitzanosalsan och den grillade sparrisen.


 

Fler recept ur samma kategori som Grillad kalventrecote med melitzanosalsa:

Tobbes Coastal Bend Chili con carne
Tobbes Coastal Bend Chili con carne. Ett recept på chili con carne från Houston, Texas. En härlig lagom het chili komponerad under den period jag var verksam i Houston, en chili provsmakad och godkänd av mexikanska vänner i Houston och Corpus Christi, båda vid The Coastal Bend...
Kycklinggryta med Dijonsenap och grädde
Kycklinggryta med Dijonsenap, dragon och grädde. En god gryta med kyckling, blomkål, purjolök, morot, champinjoner i gräddig sås smaksatt med stark Dijonsenap, dragon och en aning curry.
Kycklinggrytan är god med basmatiris, råris, thairis, kokt vete, pressa potatis eller kokt potatis. Funkar med pasta också.
Överbliven gryta går bra att spara i kylen och blir bara godare dagen efter.
Du kan såklart ta andra grönsaker efter tillgång och smak. Gott i grytan är paprika, vitkål, potatis, zucchini, äggplanta, groddar. Från konserv kan man ta bambuskott, groddar, hela tomater mm.
Laxplanka
Laxplanka. Planka med stekt lax, gratinerat mos, Hollandaisesås, tomat, sparris och toppat med handskalade räkor och dillkvistar.
En riktig klassiker som kan förenklas om du önskar med pulvermos, färdig Hollandaise, billiga räkor och burksparris. Godast blir det såklart att laga allt själv men saknar du smaken från en billig planka på krogen så funkar ju det också.
Vintips till är ett vitt ekfatslagrat vin av druvan Chardonnay.
Istället för Hollandaise-sås kan man ta vitvinssås och vända i räkor och dill.
Det går åt mycket mos på plankorna - vilket jag räknat med här - men om du är storätare så gör mer mos. Det är bättre att det blir över.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Köttgryta med paprika
Köttgryta med paprika. En god gryta med nötkött, lamm eller viltkött i massor av mustig paprika, creme fraiche, ajvar och vitlök. Du kan göra grytan mild eller hetta upp den med het ajvar och chili. Gott till är kokt potatis, blomkål och broccoli. Råris eller basmatiris är också gott till paprikagrytan. Servera gärna stark eller mild ajvar och matyoghurt eller gräddfil till grytan.
Ajvar är en paprikaröra på burk.
Hemgjord fläskkorv
Hemgjord fläskkorv. Stoppa egen fläskkorv med köttkvarn och korvhorn eller bara med färdigmald fläskfärs och korvhorn. Dubblar du receptet och lagar många fläskkorvar så kan jag rekommendera en köttkvarn med korvhorn att på enklare och snabbare vis stoppa korven.
Du kan mala köttet själv eller köpa fläskfärs.
Låt gärna fjälstret ligga i blöt över natten så är det mjukare att handskas med.
Se till att korvskinnen - fjälstren är hela och spola igenom dem med vatten genom att sätta fast dem på vattenkranen. Läcker de så klipp av vid hålet.
Vill du ha en hållbar ljust rosa fläskkorv så tillsätter du nitritsalt i korvsmeten.
Hemlagad fläskkorv håller bäst om du gnider in den med saltblandning och lägger i kylen några timmar. Har du salpeter i så får fläskkorven en lätt rosa färg och håller bättre.
Frys ev. in fläskkorvarna tills de ska användas och värmas, kokas upp till julbord eller serveras med rotmos och god senap.
Björns chiligryta med högrev
Björns chiligryta med högrev samt bla bönor, bacon, tomat, färsk chili, paprika, morötter samt selleri.
En god gryta som även passar dig som äter GI eller LCHF-diet. Servera annars med ett gott bröd ex. surdegsbröd, ris eller råris.
Du kan välja bönor efter tycke. Blötlägg gärna bönorna innan så kan du använda okokta bönor och låta koka mjuka med köttet.
Du kan ha valfri färsk chili i grytan. Exempelvis byta ut en spansk peppar mot en starkare chili ex. en scotch bonnet chili om du gillar stark mat. Akta dock så att det inte blir oätligt. Lagar du för första gången så rekommenderar jag att smaka på grytan på slutet och då tillsätta mer hetta i form av ex. tabasco eller het chilisås.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Oxfilé med kantarellsås
Oxfilé med kantarellsås samt rostade rotfrukter eller klyftpotatis serverat med grönsallad med avokado, babyspenat och tomater.
Istället för rostade rotfrukter kan du ta bara potatis och laga klyftpotatis till.
Du kan oxfilén i stekpanna eller grillpanna. Det blir också mycket gott att grilla den på utegrillen. Gnid då in den med salt, peppar och olja innan.
Hemgjord Ceasardressing till Ceasarsallad
Ceasardressing till ceasarsallad med romansallad, kyckling och parmesanost.
Ceasarsallad är god att servera i mindre portioner som förrätt, större som huvudrätt eller på fat vid buffé eller middag.
Kycklinggryta med färsk gnocchi
Kycklinggryta med färsk gnocchi. En god och snabb rätt med kycklingfilé eller urbenat kött från kycklinglår i gryta smaksatt med lök, champinjoner, paprika och lite grädde samt färsk gnocchi.
Zucchini är också gott i kycklinggryta. Med quorngrytbitar får du en vegetarisk variant av grytan.
Gnocchi är en pasta gjord med potatis och finns att köpa färsk.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Kycklingspett med ajvar och färskpotatis i örter
Kycklingspett med ajvar och färskpotatis i örter, yoghurtsås och grönsallad.
Kycklingfilé på spett marinerade i paprikaröra sk ajvar samt vitlök. Gott, snabbt och enkelt att laga.
Kycklingen kan du marinera i kylen över natten eller bara några minuter innan grillning.
Spetten kan grillas, stekas i ugn eller i grill- eller stekpanna.
Biff med hemgjord Bearnaisesås
Biff med hemgjord bearnaisesås passar bäst till rött mört kött gärna grillad hängmörad biff. Entrecôte, lövbiff, oxfilé, fläskfilé, kotlett eller kycklingfile passar också med bearnaisesås.
Du kan grilla eller steka köttet i panna.
Vintips blir ett rött vin i Bordeaux-stil av druvan Merlot eller Cabernet Sauvignon (ex. från Chile, Frankrike, USA eller Australien).
Tillbehör som passar till är: tomatsallad med olivolja, hackad rödlök, vinäger, salt och svartpeppar.
Ugnsrostad klyftpotatis, morot, rödlök och rotselleri. Bakad potatis. Vanlig blandad sallad. Grillad tomathalva.
Grilla gärna grönsaker som skivad zucchini, vårlök och paprikabitar till.
Grillad tonfisk
Grillad tonfisk med tillbehör. Här med melonsallad. Ett annat klassiskt tillbehör är mangosalsa med tomat och avokado. Ersätt då melonen med en halv mango, 1 avokado samt en mogen tomat och blanda enligt nedan. Vidare kan man ha ugnsrostad klyftpotatis, nudelsallad, risotto, grönsallad, thailändsk vitkålssallad, wasabisås med mera till.
Köp MSC-märkt tonfisk.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept

Gilla oss på Facebook