AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Ut i naturen eller parken! Fint väder är bästa tiden för picknick. Ro ihop en picknickkorg och njut av...
Sök
Android

Grillad kalventrecote med melitzanosalsa

Grillad kalventrecote med melitzanosalsa Grillad kalventrecote med melitzanosalsa (aubergineröra), grillad sparris och ugnsrostad potatis. Gott och nyttigt.
Vintips till blir rött vin av ex. druvan Merlot eller Cabernet Sauvignon.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 16)
4 port grillad kalventrecote
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 50 min
Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser:

  • 4 bitar kalventrecote, à ca 130 gram
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 2 buntar sparris, ca 24 stycken (6 tunnare sparrisar var)
  • UGNSROSTAD POTATIS: 800 g potatis, valfri sort, gärna vinterpotatis
  • 4 msk olivolja eller annan olja som rapsolja
  • 1 msk olivolja eller matolja till formen
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • MELITZANOSALSA: 2-3 auberginer, ca 500-600 gram
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 vitlöksklyftor
  • saften av 1 citron (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 tsk socker
  • Hackad bladpersilja olivolja till servering

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och dela äggplantorna (man kan också rosta dem hela om du sticker hål i skalet).
  3. Lägg dem på ett ugnsbleck med snittytan uppåt och rosta dem i cirka 40 minuter i nedre delen av ugnen.
  4. Skala vitlöksklyftorna och lägg in med auberginen efter en halvtimme.
  5. Skala potatisen.
  6. Skiva den tunt - högst 2 mm tjocka skivor. Använd gärna en mandolin eller matberedare.
  7. Blanda potatisen med olivoljan, salt och peppar i en bunke.
  8. Smörj den form du valt - stekpanna eller ugnsform - med olja.
  9. Packa potatisskivorna i stekpannan med hög kant, springform eller en ugnsform. Tryck ihop potatisen.
  10. Grädda potatisen över auberginerna i ugnen i ca 40 minuter eller tills potatisen är mjuk.
  11. Tänd grillen.
  12. Koka sparrisen i 5 minuter och lägg sedan upp på ett fat.
  13. Ta ut auberginen samt potatis.
  14. Låt auberginen svalna något och pilla sedan bort det svarta skalet. Lägg hela innandömet till auberginen samt vitlöksklyftorna i en matmixer eller skål.
  15. Mixa eller mosa ev. med stavmixer eller för hand.
  16. Tillsätt under tiden olivolja och smaka av med salt, peppar och citronsaft samt ev. lite socker.
  17. Lägg upp melitzanosalsan och servera i skål eller på fat.
  18. Du kan garnera med lite ringlad olivolja och grovhackad persilja.
  19. DAGS ATT GRILLA: Blanda olivolja, salt och peppar på en tallrik och vänd runt entrecoterna. Lägg på en tallrik. Vänd sedan runt sparrisen.
  20. Grilla sparrisen några minuter runt om tills den fått färg och lägg upp på ett fat.
  21. Grilla kalventrecoterna 3-4 minuter på varje sida så att de får färg och den stekgrad du önskar.
  22. Strö ev. över lite flingsalt samt nymalen svartpeppar på sparris och kött innan servering.
  23. Servera kalventrecoterna med potatisen, melitzanosalsan och den grillade sparrisen.


 

Fler recept ur samma kategori som Grillad kalventrecote med melitzanosalsa:

Älgköttbullar
Älgköttbullar. Enkla och klassiska älgköttbullar. Köttbullar med älgfärs.
Kalvrulader med gräddsås
Kalvrulader med gräddsås och potatismos smaksatt med purjolök. Fyllda rulader av kalvkött som bankats ut och rullats med hackad lök, äpple, dijonsenap och saltgurka. Du kan också fylla dem med kapris samt syltlök om du gillar det. Istället för kalvkött kan du ta oxkött som innanlår eller rostbiff.
Ett tips för att få ruladerna att hålla ihop är att sätta ihop dem ca 3 stycken (en portion) på träspett och sedan klippa av spetten till lagom längd så de går att steka i pannan.

Fläskfile Africana panna med curry och grädde
Börja koka ris till pannan om du vill ha det.
Fläskfile Africana med curry och grädde. En god exotisk rätt med fläskfile eller kotlettrad i panna med grädde, curry och äpple serverad med skålar av valfria tillbehör som skivad banan, jordnötter, ananas i bitar, russin och ev. färsk mango i bitar samt kokos.
Servera tillbehören i skålar bredvid och låt alla matgäster ta för sig som de önskar.
Tärnad röd, gul och grön paprika passar också att steka med till Africana pannan.
Africana passar som bjudrätt (barn gillar den) till helgen eller fredagsmys.
Köp svensk fläskfile och gärna från ekologisk gård - godare och gladare grisar.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Hemgjord köttbuljong köttfond
Köttbuljong eller köttfond. Hemgjord buljong på köttben är en god grund till bla god sås. Köttbuljong kan du reducera - koka ner - till mer koncentrerad smak.
Du behöver en stor kastrull - gärna 10 liter. Eller två mindre kastruller.
Nerkokt köttfond (ca till hälften) bildar ett gelé - sk köttglace - när den kallnar och stelnar. Detta av det gelatin som finns i köttbenen. Av detta kan man laga sk aspic (kall köttgelé). Då gör man köttfonden klar och ren genom att vispa i en eller två äggvitor, koka upp och sedan sila fonden genom en silduk. Därefter kokas fonden ned rejält och hälls i aspic-formar eller skålar att stelna i kylen.
Vanligast är att välja kalvben eller märgben. Det ska vara ben av nöt såklart. Lammbuljong funkar annars också att koka på lammben. Fläskben blir också buljong men passar ej i såser och till köttsoppor.
Mire pois kallas det när man tärnar grönsakerna i små kuber ca 1x1 cm i storlek. Denna grönsaksblandning används sedan till buljongen.
Leverkorv
Leverkorv. Hemgjord korv med lever smaksatt med kryddpeppar. Goda leverkorvar till jul eller husmanskost. Gärna med inlagda rödbetor. De kan också ätas kokta kalla till pålägg på smörgås - gärna med inlagda rödbetor.
Ugnsbakad julskinka
Ugnsbakad julskinka av rimmad skinka. Recept på rimmad skinka finns här på receptfavoriter eller så köper du en färdigrimmad och urvattnad skinka.
När skinkan blivit ugnsbakad ska den griljeras.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Rådjursstek i ugn
Rådjursstek i ugn. Ett grundrecept på hur du steker rådjursstek i ugn. Hur länge, tid, stektemperatur och innertemperatur hittar du här.
Du kan ha valfria tillbehör till rådjurssteken. Några förslag är klyftpotatis, rostade rotfrukter, potatisgratäng, hasselbackspotatis; såsen som rödvinssås, svampsås, kantarellsås, ädelostsås, bearnaisesås samt grönsaker som kokt broccoli, blomkål, morot, brysselkål, haricots verts mfl passar till.
Rådjurssteken kan även kryddas med rosmarin, vitlök och timjan; eller några krossade enbär istället för nedan förslag.

Blomkål gratinerad med grönmögelost
Blomkål gratinerad med grönmögelost. Nyttigt och gott som tillbehör, tapas eller på buffé.
En god kombination med sötman i blomkål tillsammans med sältan i grönmögelosten.
Funkar som GI-tillbehör istället för ex. potatis.
Barbequesås
Barbequesås eller barbequemarinad. God som sås och/eller marinad till grillat, pulled pork eller valfritt.
Kan serveras varm eller kall.
Gör barbequesåsen så het du vill med valfri chili som torkad chipotle, röd chilipeppar, habanero, piri-piri, chilisås, tabasco eller chiliflakes. Blir den för het kan du spä den med ex. en till burk krossad tomat. Blir den för svag tillsätter du ex. några droppar tabasco på slutet.
Gillar du rökt smak på din barbequesås så tar du någon droppe rök essens sk liquid smoke i såsen. Var dock försiktig så du inte får för mycket då röksmaken lätt tar överhanden.
Ananasjuice eller ananasspad är valfritt men ska du marinera med såsen så hjälper enzymer i ananas till att göra köttet mört då det bryter ner proteiner. Bäst effekt blir det att tillsätta 1 dl hackad färsk ananas.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Grillspett med sojamarinad och fläskkarre
Grillspett med sojamarinad och fläskkarré. Enkla och supergoda spett.
Blanda bitar av fläskkarré med söt god soja sk ketjap manis så är det klart. Lite extra färg får de med koloritsoja. Passar till buffe - här recept till 10 personer som också kan halveras till 5 portioner.
Grillad fläskytterfilé med kantarellsås
Grillad fläskytterfilé med kantarellsås, klyftpotatis och kokta marinerade gröna bönor. Fläskytterfilé är ett billigt och gott kött att grilla speciellt om du lagar till flera.
Blir också gott med fläskfilé eller kycklingfilé.
Fläskytterfilé är bara ett finare namn på benfri kotlett så det kan du såklart också använda till detta recept. Eller köpa hel kotlett rad och bena ur själv.
Halloumi med bulgursallad och morotstzatziki
Halloumi med bulgursallad och morotstzatziki är en god och nyttig rätt till lunch eller middag. Du kan steka eller grilla halloumiosten.
Halloumi är en ost som inte smälter när man steker eller grillar den. Den är salt och har tuggmotstånd samt ett gott vegetariskt alternativ till kött eller fisk.
Vintips till är ett vitt smakrikt vin ex. ekfatslagrad Chardonnay.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept

Gilla oss på Facebook