Grillad Guldsparid

Helgrillad fisk i halster - här Guldsparid som är en mycket uppskattad matfisk runt medelhavet med vitt och fast gott kött. Benen är stora och lätta att rensa bort.
Kallas också Guldbraxen. Välj odlad Guldsparid då den i vilt tillstånd är hotad. Istället för Guldsparid kan man också grilla annan hel fisk enligt tycke.
Här har jag valt kokt potatis, sallad, kall sås med gräddfil, olivolja, citron och flingsalt som tillbehör men man kan välja andra tillbehör efter smak.
En Guldsparid väger runt några hekto upp till ett kilo. Räkna ca 350 gram hel och orensad fisk per portion.
Du behöver ett fiskhalster att klämma fast och grilla fisken i.

2 portioner grillad Guldsparid

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 700 gram Guldsparid
  • 4 msk olivolja
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 0,5 citron
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 4 kokta potatisar
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 dl gräddfil
  • 1 msk hackad persilja
  • 30 gram grönsallad
  • 6 cocktailtomater
  • 0,5 zucchini

Tillagning

  1. Tänd grillen och förbered tillbehör.
  2. Koka potatis.
  3. Förbered fisken: fjälla, rensa och skölj ur fisken. Torka fisken torr med lite hushållspapper.
  4. Skär 3-4 sneda skåror i skinnet på fisken.
  5. Grovhacka rosmarin och timjan.
  6. Gnid in den med olivolja, citronsaft och lägg in örterna i fisken.
  7. Kläm fast fisken i ett fiskhalster.
  8. Grilla fisken ca 5-15 minuter per sida - beroende på storlek.
  9. Grönsallad: skölj salladen. Skölj och dela tomaterna. Skala, dela och skär zucchini i halvmånar. och strimla lök. Blanda sallad, tomater och zucchini med lite olivolja, vinäger, salt och peppar.
  10. Skär två klyftor av citronen.
  11. Blanda gräddfilen med hackad persilja.
  12. Kontrollera så att fisken är genomstekt genom att sära på lite fiskkött i mitten mot ryggbenet. Fiskköttet ska vara fast och vitt.
  13. Ta ur fisken halstret och lägg upp på ett fat eller skärbräda. Skär loss fiskköttet från huvud, fenor och ryggben. Rensa bort ev. ben. Skinnet är gott om det ej är för bränt.
  14. Strö över lite flingsalt, peppar, olivolja och citronsaft. Servera den grillade hela fisken med den kokta potatisen, salladen, gräddfilen samt extra olivolja, flingsalt och citron.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer