Grillad fläskkarré

Grillad fläskkarré i god marinad med vitlök, soja, rosmarin, honung och ingefära. Grillad fläskkarre är gott med de flesta tillbehör men några förslag är grillad majs, paprika samt coleslaw och ugnsrostad klyftpotatis. Annat gott till är bulgur, rostade grönsakerpotatisgratäng, grillade grönsaker eller grillad paprika med kikärtssallad

Det går också bra att steka fläskkarrén i en grillpanna och sedan steka klart på låg värme elller i ugn. Eller grilla fläskkarrén på galler med ugnsform under i ugnen. Eller skär köttet i kuber och trä till grillspett

4 portioner grillad fläskkarré

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram fläskkarré
  • 2 msk vinäger, gärna balsamvinäger
  • 4 msk ljus japansk soja typ Kikkoman
  • 1 klyfta pressad vitlök
  • 1 tsk torkad ingefära eller färsk hackad ingefära
  • 2 msk honung
  • 0,5 tsk torkad rosmarin eller 0,5 msk grovhackad färsk rosmarin
  • 0,5 tsk torkad timjan eller 0,5 msk grovhackad färsk timjan
  • 0,5 dl olja som olivolja eller rapsolja

Tillagning

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en stor skål.
  2. Tillsätt fläskkarrén och vänd runt marinaden så att den täcker köttet runt om.
  3. Marinera köttet så länge som möjligt från några minuter till några dagar i kylen. Förslagsvis över natten eller några timmar innan grillning. Fläskkarré behövs dock ej marineras länge utan kan såklart grillas direkt.
  4. Pensla med marinaden under grillningen och glöm ej att salta och peppra.
  5. Grilla fläskkarréskivorna några minuter på varje sida. Akta så de inte bränns - höj då gallret - sänk värmen. Fläskkarrén ska vara välstekt och genomstekt. När köttsaft trängt upp på ytan och köttet har fin färg är det klart. Skär gärna ett snitt och kontrollera så att köttet är genomstekt eller använd en termometer - vid 75 grader är det helt genomstekt.
  6. Gott är att ta en nypa gourmetsalt och lite nymalen svartpeppar och strö över köttet när det grillat klart och läggs upp på fat eller tallrik.
E-mail
Medel: 4.6 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer