AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Grillad fläskkarré

Grillad fläskkarré Grillad fläskkarré i god marinad med vitlök, soja, rosmarin, honung och ingefära.
Grillad fläskkarre är gott med de flesta tillbehör men förslag är grillad majs, paprika samt coleslaw och ugnsrostad klyftpotatis.
Det går också bra att steka köttet i grillpanna och sedan ev. steka klart i ugn. Eller grilla i ugnen i ugnsform. Eller skära köttet i kuber och trä på spett och grilla eller steka.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 21)
4 port grillad fläskkarré

Ingredienser:

  • 4 bitar fläskkarré ca 500 g
  • Marinad: msk vinäger, gärna balsamvinäger
  • 4 msk ljus japansk soja typ Kikkoman
  • 1 klyfta pressad vitlök
  • 1 tsk torkad ingefära eller 1 msk hackad färsk ingefära
  • 2 msk honung
  • 0,5 tsk torkad rosmarin eller två toppskott färsk rosmarin (valfritt)
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 dl olja

Tillagning:

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en stor skål.
  2. Tillsätt fläskkarrén och vänd runt marinaden så att den täcker köttet runt om.
  3. Marinera köttet så länge som möjligt från några minuter till några dagar. Förslagsvis över natten eller några timmar innan grillning. Fläskkarré behövs dock ej marineras länge utan kan såklart grillas direkt.
  4. Pensla med marinaden under grillningen och glöm ej att salta och peppra.
  5. Grilla fläskkarréskivorna några minuter på varje sida. Akta så de inte bränns - hög då gallret - sänk värmen.
  6. Gott är att ta en nypa gourmetsalt och lite nymalen svartpeppar och strö över köttet när det grillat klart och läggs upp på fat eller tallrik.


 

Fler recept ur samma kategori som Grillad fläskkarré:

Lax med chilimos och citrussalsa
Lax med chilimos och citrussalsa. Gott och nyttigt med stekt eller grillad lax, potatismos smaksatt med chili och en fräsch salsa med citrus, avokado samt cocktailtomater.
Citrussalsan kan förberedas innan och förvaras i kylen till servering.
Laxgryta med timjan
Laxgryta med timjan. Denna rätt skapade jag för drygt ett år sedan och den blev väldigt populär.
Gryta med lax smaksatt med lime, timjan, chili och salladslök i gräddig sås. Servera med kokt potatis, basmatiris, råris, quinoa eller liknande.
Fräst strimlad salladskål passar också till.
Biff Stroganoff
Biff Stroganoff är en klassisk köttgryta som är döpt efter den ryske greven Stroganoff.
Stroganoff ska innehålla tomat, men jag har läst att de lärde tvistar. Biff Stroganoff smaksätts också med god fransk dijonsenap. Vidare serveras den med rysk sur grädde, så kallad smetana. Blanda gräddfil och creme fraiche om du ej hittar smetana.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Ugnsbakad julskinka
Ugnsbakad julskinka av rimmad skinka. Recept på rimmad skinka finns här på receptfavoriter eller så köper du en färdigrimmad och urvattnad skinka.
När skinkan blivit ugnsbakad ska den griljeras.
Schnitzel med svampsås och pasta
Schnitzel med svampsås och pasta. Här har jag valt kalvschnitzel men du också steka fläskschnitzel eller kycklingschnitzel.
Istället för tagliatelle kan du ta annan pasta som gnocchi, penne eller spagetti.
Vill du ha vegetariskt så kan du ersätta köttet med quornfilé eller halloumi ost samt alternativt mer stekta skivade champinjoner.
Hemgjord köttbuljong köttfond
Köttbuljong eller köttfond. Hemgjord buljong på köttben är en god grund till bla god sås. Köttbuljong kan du reducera - koka ner - till mer koncentrerad smak.
Nerkokt köttfond (ca till nerkokt till hälften) bildar ett gele - sk köttglace - när den kallnar och stelnar. Detta av det gelatin som finns i köttbenen.
Vanligast är att välja kalvben.
Mire pois kallas det när man tärnar grönsakerna i små kuber ca 1x1 cm i storlek. Denna grönsaksblandning används sedan till buljongen.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Tomat och avokadosallad
Tomat och avokadosallad. En sallad eller salsa med tärnad tomat, avokado och rödlök i olivolja, vinäger, salt och peppar.
Tomat och avokadosallad är ett gott tillbehör till det mesta som grillat, på buffén, som sallad till middagen. Salladen skulle också kunna kallas salsa då den är en såsig röra - en nyttig, vacker och god röra.
Gott i tomat och avokadosalladen är också färsk koriander samt hackad röd chilifrukt.
Stekt havregrynsgröt stekt gröt
Stekt havregrynsgröt. Kall gröt ex. överbliven från gårdagen blir mycket god stekt i smör eller margarin. En gammal klassiker.
Gröt med havregryn är nyttig och full med fibrer. Stekt gröt på rester av havregrynsgröt är dessutom grymt billig mat.
Stekt havregrynsgröt är gott med kall mjölk, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad, frön, kanel, socker osv.
Välj gärna ekologiska havregryn. Tillsätt krossad linfrön för mer fibrer.
Man kan också ha stekt gröt till stekt fläsk med lingonsylt.
Stekt gröt är perfekt att göra på överbliven gröt från ex. morgongröten. Gör lite extra gröt. Ställ bara in kastrullen med överbliven havregrynsgröt i kylen. Sen steker du den överblivna havregrynsgröten nästa morgon, till lunch eller kväll. Då lossnar gröten också lättare ur kastrullen och blir inte så jobbig att diska.
Lingonsylt
Lingonsylt. Egen hemgjord sylt på lingon. Detta blir en god och hållbar hemkokt lingonsylt.
Lingon konserverar sig själv med sockret naturligt. Lingon innehåller också pektin som ger fin geléaktig konsistens. Men vill du ha en mycket hållbar och säker lingonsylt så tillsätter du konserveringsmedel som ex. natriumbensoat (finns i små påsar i affären - säljs också under namnet Atamon). Citronsyra ger frisk smak och hjälper sylt eller marmelad att stelna.
Du kan också använda syltsocker som redan har konserveringsmedel och citronsyra.
Lingonsylten håller i månader svalt och mörkt. I normal rumstemperatur så håller den också länge men tillsätt då gärna konserveringsmedel för säkerhets skull.
Ska du äta lingonsylten inom några veckor behöver håller den fint med bara socker. Öppnad lingonsylt förvaras i kyl och akta för att stoppa ner fingret eller sked du haft i munnen i sylten för då håller den kortare tid.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Lammfärsspett med tzatziki och grillad aubergine
Lammfärsspett med tzatziki och grillad aubergine samt klyftpotatis.
Istället för lammfärs kan du ta annan färs som nötfärs eller kycklingfärs (se till att kycklingspetten är riktigt genomstekta).
Vintips till är rött vin som ex. av druvan Cabernet Sauvignon eller Merlot.
Café de Paris smör kryddsmör
Café de Paris smör är kryddsmörens okrönte kung. En klassiker med grillat kött, fisk eller grönsaker.
Speciellt gott till rätter med potatis som oxfilé med råstekt potatis. Länge ett hemligt recept men här avslöjar jag en variant av detta exklusiva aromsmör.
Vitlök, schalottenlök, persilja, senapspulver, citronsaft, oregano, salvia, timjan, mejram, pepparrot mm ingår i detta smör. Låt dig inte avskräckas av den stora satsen - frys in resten så har du ett tag.
Grönsaksspett med potatis
Grönsaksspett med potatis, paprika och rödlök marinerade i vitlök och olivolja.
Spetten är goda och lätta att förbereda innan grillningen så du kokar potatisen mjuk innan och trär sedan på spetten med grönsakerna. Grönsaksspetten grillas sedan varma och fina tills grönsakerna fått färg.
Välj fast potatis som förslagsvis små delikatesspotatisar eller färskpotatisar så att de inte går sönder och ramlar av spetten.
Grönsaksspetten kan du förbereda innan och ha kalla och marinera i kylen tills det är dags att grilla dem.
Du kan ha andra grönsaker som svamp, bitar av zucchini eller aubergine också på spetten efter önskemål.
Spetten blir godast att grilla över utegrillen men kan också grillas i ugnen under grillelementet på max några minuter eller i en grillpanna runt om tills de fått färg.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept

Gilla oss på Facebook