Grillad fläskkarré med tzatziki

Grillad fläskkarré med tzatziki och grillade grönsaker. Marinerad fläskkarré som grillas med rödlök och zucchini och serveras med kokt färskpotatis eller delikatesspotatis samt tzatziki - en kall vitlöksyoghurt med riven gurka.
Du kan såklart välja andra tillbehör och såser till den grillade fläskkarrén efter smak och tillgång.

4 portioner grillad fläskkarré

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 700 gram fläskkarré i skivor med ben på ca 180 gram styck
  • 1 zucchini
  • 3 rödlökar
  • 16 färskpotatisar eller delikatesspotatis
  • Marinad: 0,5 dl olivolja
  • 4 msk sesamfrön
  • 1 tsk torkad ingefära
  • 2 tsk soja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 krm torkad rosmarin
  • 2 krm torkad timjan
  • 1 klyfta vitlök
  • Tzatziki: 0,5 gurka
  • 3 dl matyoghurt, grekisk yoghurt
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Blanda marinaden i en bunke. Rör ihop olivolja, sesamfrön, ingefära, soja, salt, vitpeppar, rosmarin, timjan och pressa i en klyfta vitlök. Spara undan halva marinaden i en annan bunke.
  2. Vänd runt fläskkarrén i marinad i en bunke och låt gärna stå övertäckt i kylen någon timme. Det går såklart bra att grilla direkt med. Arbeta då gärna in marinaden någon minut för hand.
  3. Värm grillen. Börja koka potatis. Borsta och koka i 20 min.
  4. Skölj och skiva zucchinin. Lägg i en bunke med resterande marinad och vänd runt.
  5. Skala och klyfta löken i stora klyftor och trä på små spett. Eller grilla rödlöken i halvor. Du kan förkoka lökhalvorna i en skål i mikron i någon minut innan grillningen om du grillar dem i halvor.
  6. Blanda tzatzikin genom att riva gurkan grovt och lägg i en skål. Tillsätt matyoghurt, pressad vitlök, salt och vitpeppar.
  7. Grilla fläskkarréskivorna ca 2 minuter på varje sida tills köttet är genomstekt och köttsaft sipprar upp på ytan. Akta så de inte bränns. Sänk värmen om låt grilla några minuter tills de är genomstekta.
  8. Grilla zucchinin 2-3 minuter på varje sida så att de får färg.
  9. Grilla rödlöken på spett eller som halvor.
  10. Servera fläskkarrén med grillad zucchini, rödlök, tzatziki och kokt potatis.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer