Grillad entrecote med sallad

Introduktion och förberedelse

Grillad entrecote med blandad sallad samt jordnötsröra. En matig, god och nyttig blandad sallad med vita bönor, paprika och avokado.

En rätt med inspiration från Pad thai-sallad som är en Thailändsk sallad med jordnötter.

Välj fin olivolja och vinäger samt gärna flingsalt och nyriven svartpeppar.

Varianter

  • Toppa gärna salladen med rostad lök samt lite krossade jordnötter.
  • Blir också gott med annat grillat eller stekt kött som oxfilé, fläskkarré, kycklingfilé eller lax.
  • Eller gör vegetariska spett med champinjoner eller quorn i samma marinad.
  • Du kan byta vita bönor mot andra kokta bönor ex. svarta bönor eller bönmix.
  • Du kan också ha i en röd finhackad chili i salladen om du gillar hetta.
  • Samt grovhackad färsk koriander om du gillar det.

Rester

Överbliven jordnötsröra håller i kylen. Den är god att värma lite och marinera kycklingkött i bitar och trä på spett som du grillar.

Tips

Koka helst egna stora vita bönor. Tips är att koka många på en gång och spara resten till senare rätter i kyl eller frys. Köper du färdigkokta bönor så sköljer du dem noga innan. Här hittar du koktider för bönor.

4 portioner grillad entrecote

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram entrecote, 4 bitar på 140-160 gram
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 krm salt
  • 1 msk kinesisk soja
  • 2 krm timjan
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk vinäger
  • Sallad: 500 gram blandad sallad av maché, ruccola, babyspenat eller liknade
  • 1 röd paprika
  • 200 gram stora vita bönor, kokta
  • 1 rödlök
  • 1 avokado
  • 2 tomater
  • 4 msk olivolja
  • 4 msk vinäger
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 halv citron eller lime (valfritt)
  • 4 msk rostad lök (valfritt)
  • 1 dl grovhackad färsk koriander (valfritt)
  • 1 röd spansk chili (valfritt)
  • Jordnötsröra: 2 dl jordnötssmör
  • 400 ml kokosmjölk
  • 2 tsk röd currypasta, färsk hackad röd chili eller sambal oelek
  • 1 msk socker
  • 1 msk limesaft
  • 1 msk fisksås (valfritt)

Tillagning

  1. Marinera entrecoten: Blanda olivolja, svartpeppar, salt, soja, timjan, vitlök och vinäger i en stor skål.
  2. Lägg köttet och vänd runt köttet. Täck över och ställ åt sidan medan du tänder grillen och förbereder jordnötsröra samt sallad.
  3. Gör jordnötsröran: Koka upp jordnötssmör, kokosmjölk, socker, lime, fisksås och chili eller currypasta. Låt gärna sjuda i 5 minuter. Ställ åt sidan att svalna.
  4. Förbered salladen: Skölj salladsbladen och lägg i en stor salladsskål. Skölj och skär paprika i bitar. Blanda i vita bönor. Skala och strimla rödlöken. Dela, kärna ur och gröp ur avokadon i små bitar. Skölj och tärna tomater. Vänd ihop allt i salladsskålen.
  5. Tillsätt och blanda runt olivolja, vinäger, svartpeppar samt salt.
  6. Grilla eller stek entrecote-bitarna några minuter på varje sida. Skär ett litet snitt i en entrecote och se efter om du vill steka lite till. Akta så du inte bränner dem bara.
  7. Servera salladen med köttet (skär det ev. i två delar) samt servera jordnötsröran till samt ev. citron- eller limeklyfta, strö över rostad lök, grovhackad färsk koriander och ev. finhackad chili till.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 453 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-05-21

Tillbehör och liknande recept: