Grillad entrecote med aiolipotatissallad

Rostad potatis i Aiôli (vitlöksmajonnäs) är ett gott tillbehör till grillad entrecôte. Aiolipotatissallad är gjord med rostad potatis, morot, knipplök, vitkål blandat med aioli samt en gnutta med cayennepeppar samt ruccola och bladpersilja. Knaprig ugnstorkad lufttorkad skinka blandas på slutet i potatissalladen och ger knaprig sälta.

Det behövs ingen mera sås då potatissalladen är sås och potatis i ett. Potatissalladen med vitlöksmajonnäs funkar utmärkt som tillbehör till allt grillat som biff, fläskfilé, lax, kyckling, fiskspett mm

Räkna 4 bitar entrecote på ca 130-150 gram styck eller en hel bit på 500-600 gram. Du kan göra egen aioli istället för majonnäs med vitlök nedan.

4 portioner entrecote med aiolipotatissallad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 gram entrecote
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • Aiolipotatis: 600 gram fasta potatisar ex. delikatesspotatis
  • 250 gram vitkål
  • 4 morötter
  • 4 knipplökar
  • 3 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1,5 dl majonnäs
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 msk rödvinssvinäger
  • 15 blad ruccola
  • 1 dl grovhackad bladpersilja
  • 6 skivor lufttorkad skinka

Tillagning

  1. Börja med potatissalladen med aioli: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj, skrubba, rensa och ev. skala potatisen. Dela i grova bitar ca 3x3 cm. Lägg i en långpanna.
  3. Skala och dela snett morot i grova bitar samt lägg i långpannan.
  4. Rensa och dela vårlökarna på halvor. Lägg i långpannan. Spara ev. blasten om den är fin och strimla och blanda i potatissalladen på slutet.
  5. Skär vitkålen i grova bitar och lägg i långpannan.
  6. Blanda allt i långpannan med några msk olivolja, 2 krm salt och ett krm vitpeppar.
  7. Rosta potatisarna och grönsakerna i ca 30-40 minuter tills de fått fin färg och är mjuka. Ta ev. ut en potatisbit och smaka lite.
  8. Sprid ut skivorna av lufttorkad skinka på ett ark folie och lägg på en ugnsplåt. Rosta och torka skinkan tills den fått färg och är hård i ca 20 minuter. Utnyttja ugnen medan du rostar grönsakerna.
  9. Ta ut och låt svalna.
  10. Gör under tiden egen aioli (vitlöksmajonnäs) eller blanda vanlig majonnäs med en pressad klyfta vitlök.
  11. Hit kan du förbereda och tom ha rostad potatis och grönsaker kallt i kylen. Ta fram och värm till ljummet vid servering och följ nedan.
  12. Dags att grilla entrecoten: Tänd grillen.
  13. Vänd entrecoterna i lite olivolja, salt och svartpeppar.
  14. Grilla i ca minuter på varje sida till den stekgrad du önskar. Du kan skära ett snitt i köttet och se hur rött det är. Eller känna med fingret: är köttet hårt som hakan så är det welldone, mjukare som nästippen är det medium och rött är det om det känns som läpparna. Låt gärna köttet vila någon minut innan servering på en tallrik gärna övertäckt med folie.
  15. Lägg rostad potatis och grönsaker i en stor skål eller bunke och blanda med aioli (vitlöksmajonnäsen), cayennepeppar, rödvinsvinäger samt smaka av med salt och peppar.
  16. Skölj ruccola och bladpersilja noga. Dela bladen grovt och hacka ev. bladpersiljan grovt. Vid servering av aiolipotatissalladen så blandar du hastigt ned ruccolan och bladpersiljan.
  17. Bryt sönder den knapriga lufttorkade skinkan och blanda i potatissalladen.
  18. Servera potatissalladen på fat eller i skål till den grillade entrecoten.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer