Griljering av skinka

Griljering av skinka med senap, ägg och ströbröd. Har skinkan svålen kvar kan du skära vackert diagonalt rutmönster i svålen. Andra föredrar att ta bort svålen helt.

Du kan såklart ta den senap du själv gillar eller göra egen senap. Alternativ till nedan är ex. 2 msk stark söt senap blandat med 2 msk dijonsenap. Du kan garnera skinkan med några kryddnejlikor instuckna i skinkan.

1 sats griljering till en skinka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 kokt eller ugnstekt julskinka
  • 4 msk svensk senap
  • 2 msk senapspulver
  • 1 msk socker
  • 2 msk vatten
  • 1 äggula
  • 3 msk ströbröd
  • 2 msk hela kryddnejlikor (valfritt)
  • 50 gram smör
  • 2 dl skinkspad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär ett rutmönster i svålen på skinkan. Skär ev. bort en del av svålen om du vill det.
  3. Lägg skinkan i en ugnsfast form. Ett tips är att lägga skinkan på en bädd av bortskuren skinksvål.
  4. Tillsätt lite skinkspad och smör.
  5. Blanda senap, senapspulver, socker, vatten och äggula i en bunke.
  6. Bred griljerings-blandningen över skinkan.
  7. Sikta på ströbröd och stick in nejlikor lite här och där.
  8. Griljera skinkan i ca 20 minuter tills den fått fin färg. Ös den med skinkspadet och smöret mot slutet några gånger.
  9. Ta ut och låt svalna.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer