Gravad inlagd sill eller strömming

Färsk sill eller strömming från början som du gravar i salt och lägger in i ättikslag och använder som grund till smaksatt sill som vitlökssill, senapssill och klar sill som löksill med 1-2-3 lag.
Sillen kan serveras till sillbord, julbord, påsk eller midsommar. Eller bara med kokt potatis och knäckebröd.
Räkna ca 2 kg orensad sill till nedan recept.

1,2 kg gravad inlagd sill

  • Förberedelse: 2 dagar
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 3 dagar

Ingredienser

  • 1,2 kg rensade färska sillfiléer utan fenor
  • 3 msk salt
  • 3 msk socker
  • 1 tsk stött vitpeppar
  • 3 dl hackad dill (valfritt)
  • 0,5 dl matolja
  • 3 msk ättika 12 %
  • 6% ättikslag: 5 dl vatten
  • 5 dl ättiksprit 12 %
  • Senapssill: 15 gravade och inlagda sillfiléer i bitar
  • 3 dl gräddfil
  • 1 dl senap av valfri sort
  • Vitlökssill: 15 gravade och inlagda sillfiléer i bitar
  • 3 dl crème fraiche
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • Löksill: 15 gravade och inlagda sillfiléer i bitar
  • 1-2-3 lag: 1 dl ättika 12 %
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 rödlök

Tillagning

  1. Frys först sillen över natten om den är köpt färsk och inte varit fryst innan.
  2. Klipp bort fenorna från sillen. Du behöver inte flå den ännu.
  3. Blanda salt, socker, peppar och dill i en bunke. Blanda i olja och ättika.
  4. Blanda med sillen i ett fat med höga kanter ex. en stor gratängform, rostfri bunke eller keramikskål. Täck över med plast.
  5. Ställ sillen att stå svalt ex. i kylen. Sätt gärna en tallrik och något tungt på så att sillen hamnar i press. Låt sillen gravas i två dygn.
  6. Ta upp och skölj samt flå gärna sillen. Lägg i en bunke. Gärna rostfri eller av keramik. Plast tar åt sig smaken från sillen så det är ej att rekommendera.
  7. Blanda ättikslagen och häll över sillen. Låt stå i 8 timmar svalt eller i kylen.
  8. Nu kan sillen smaksättas som du vill i de såser du önskar, speciellt god till citron och vitlökssill, senapssill, vitlökssill, currysill, tomatsill med flera. Alternativ kan du lägga in den i klassisk söt ättikslag sk 1-2-3 lag (en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten) till ex. glasmästarsill eller löksill.
  9. Senapssill: Skär sillen i bitar och blanda i en bunke med gräddfil och god senap. Lägg upp i en glasburk med lock och låt stå ett dygn innan servering.
  10. Vitlökssill: Skär sillen i bitar och blanda i en bunke med créme fraiche och pressad vitlök. Lägg upp i en glasburk med lock och låt stå ett dygn innan servering.
  11. Löksill: Blanda 1-2-3 lagen i en kastrull och koka upp tills sockret löst sig. Låt svalna helt.
  12. Skär sill i bitar och skala samt hacka löken. Varva sill och lök i en glasburk och häll över lagen. Låt stå minst ett dygn svalt innan servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer