Gratinerade burritos med köttfärs

Burritos är samma som enchiladas eller fajitas bara att här gratineras tortillarullarna med ost och ev. lite krossade tomater eller tomatsalsa.
Här fyllda med köttfärs men kan också fyllas med kycklingstrimlor, biff, fläskkött eller quornfärs.
Servera med grönsaker som skivad rödlök, röd paprika, isbergssallad, hackade tomater, gurka, majs, hackad bladpersilja och svarta bönor. Man behöver dock inte ha allt till - utan välj några grönsaker. Mer sambal oelek eller tabasco.
Salsa, guacamole och matlagningsyoghurt (eller gräddfil) är goda såser till. Man kan också fylla med kokt ris.
En bra rätt om du vill förbereda middagen innan. Då kan du göra tortillarullar, lägga i en form med ost över och sedan gratinera när det är middag - kör då på 200 grader i ca 20 minuter så att rullarna hinner bli genomvarma och fina på toppen.
Tortillarecept och mexikansk mat är kanongott, snabbt, lätt, nyttigt (om du har mycket grönsaker till o drar ner på osten).

4 portioner gratinerade burritos

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram bland- eller nötfärs
  • 1 msk olja
  • 1 hackad rödlök
  • 1 hackad grön eller röd paprika (valfritt)
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 tsk sambal oelek (eller några droppar tabasco)
  • 1 tsk mynta
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 0,5 dl hackad färsk koriander
  • 1 pressad lime
  • 2 dl sköljda kokta röda bönor
  • 8 vetetortillas
  • 2 dl riven ost
  • 1 paket krossade tomater (400 g)

Tillagning

  1. Hacka lök och stek med färsen samt paprikan i en panna med oljan.
  2. Pressa i vitlök och tillsätt kryddorna. Stek några minuter och tillsätt sedan nästan alla krossade tomater (spara en dl till formen), bönor och koka ihop några minuter.
  3. Förbered de grönsaker du vill ha till och lägg upp i skålar.
  4. Lägg upp såser i skål.
  5. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Fördela en hög köttfärsröra i mitten på tortillan (ta inte för mycket då går de inte ihop) och rulla ihop.
  7. Lägg någon dl krossade tomater i botten på formen. Fördela rullarna i en ugnsfast form, strö över osten och gratinera i 10 minuter.
E-mail
Medel: 4.8 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer