Granola musli

Granola musli med massa gottis i. Efter många laddningar och långpannor hemgjord granola har jag nu kommit fram till en riktigt god blandning. Här rostad i en långpanna för en stor sats.

I min granola har jag havregryn som är nyttiga och ger volym samt dessutom är billiga, goda pumpafrön, billigare solrosfrön, quinoa och chiafrön för det extra lilla knaprigheten kombinerat med söta russin, lite flytande honung. Som pricken över i krossade torkade sötsura äppelringar.

Första gången du lagar den blir den dyrare än köpt men man använder inta all mängd ingredienser till en laddning ex. ett paket chiafrön räcker till flera omgångar granola. Så det blir rätt prisvärt i längden. Vill man snåla lite så kan man öka mängden billiga havregryn. Dinkelflingor, boveteflingor och rågflingor passar också bra i granolan. Torkade tranbär, blåbär, hallon, hela linfrön, kokos och kanel och kardemumma kan man också ha i. Med krossad choklad samt mer honung och äppeljuice får du en sötare granola.

Granola och musli är gott med fil, yoghurt eller mjölk som frukost, mellanmål, brunch, lätt lunch eller middag.

2,5 liter granola musli

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 11 dl havregryn
  • 0,5 dl flytande honung
  • 1,5 dl koncentrerad äppeljuice
  • 2 dl pumpafrön
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 dl chiafrön
  • 1 dl quinoa
  • 3 dl mandlar
  • 3 dl russin
  • 2 dl torkade hårda äppelringar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mät upp havregryn i en långpanna och ringla över flytande honung och äppeljuice. Arbeta ihop till en grynig massa.
  3. Tillsätt pumpafrön, solrosfrön, chiafrön, quinoa och mandlar. Du kan grohacka mandlarna om du vill. Blanda.
  4. Rosta granolan i 20 minuter mitt i ugnen. Vänd runt efter halva tiden.
  5. Ta ut och låt svalna.
  6. Häll upp i en eller två behållare. På bilden har jag använt en 3-liter ziplock plastpåse - de tycker jag är bra till granola. Men man kan också ta plast eller glasburkar. Se till att de kan förslutas tätt bara så att granolan håller sig knaprig.
  7. Tryck och krossa sönder äppelringarna med händerna i den påse de köptes i.
  8. Blanda i russin och krossade äpplen i granolan så att de fördelas jämnt.
  9. Nu är granolan klar att serveras. Gräv gärna upp lite från botten varje gång du tar så att du får en bra blandning då de mindre delarna i muslin annars är kvar till sist.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer