Gräddkola kolasmet julkola smörkola

Gräddkola. Kolasmet till julkola, smörkola, godis och små kolor. Lägg till sötmandlar och du gillar mandelkola.

60 st gräddkolor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 2 msk kakao
  • 1 msk smör
  • 20 hackade sötmandlar (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en gryta.
  2. Koka upp och låt koka på hög värme i 15 minuter (stor vid gryta, panna), 25 minuter (liten gryta med mindre diameter) upp till 60 minuter. Ta fram en termometer och kolla temperaturen som ska vara 125 grader. Gör kulprovet:
  3. KULPROVET: Droppa lite av kolasmeten i en kopp med kallt vatten. När kolan kan rullas till en kula mellan fingrarna är kolasmeten färdig att användas till kolor eller fyllning.
  4. Vill du ha mandel i gräddkolan så rör du i den nu.
  5. Ta fram ex en gratängform och lägg bakplåtspapper i botten. Häll ut kolan i ett jämnt lager ca 0,5 cm tjockt.
  6. Låt svalna något och klipp eller skär sedan i lagom stora kolor som du sedan kan slå in i smörgåspapper eller cellofan.
  7. Förvara gräddkolorna svalt och mörkt i en burk.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer