AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Gräddfilssås gräddfilsås sås med gräddfil

Gräddfilssås gräddfilsås sås med gräddfil Gräddfilssås med olika smaksättningar. Sås med gräddfil. Smaksätt gräddfil så blir det en tjock god sås. Enkelt och supergott.
Gräddfilssås passar till dipp eller inkokt eller rökt fisk, skinka, matjesill, kassler, stekt fisk, kallt kött som rostbiff, kyckling, stekt strömming eller sill, korv, potatissallad, bakad potatis, potatisklyftor, grillat mm. Gräddfilssås passar också som dippsås till chips, nachos, tex mex eller grönsaksfat.
Gräddfilssås blir tunn om du rör den för mycket så blanda bara i smakingredienserna så är gräddfilssåsen klar. Serveras kall. Här är några gräddfilssåser med olika smaker.
Du kan också ersätta gräddfil med matlagningsyoghurt, gräddyoghurt eller grekisk yoghurt.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 13)
4 portioner gräddfilssås
Förberedelse: 3 min
Tillagning: 3 min
Klart på: 6 min

Ingredienser:

  • GRÄDDFILSSÅS MED VITLÖK OCH CHILI - god till grillat, rostbiff, chips
  • 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 pressad klyfta vitlök
  • några droppar tabascosås
  • GRÄDDFILSSÅS TEX MEX - god till nachos, ships men också grillat kött eller grönsaker
  • 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 tsk mald spiskummin
  • 0,5 tsk mald paprika
  • några droppar tabasco
  • 0,5 pressad klyfta vitlök
  • 2 msk limesaft
  • GRÄDDFILSSÅS MED FETAOST - god till nachos, ships men också grillat kött eller grönsaker
  • 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl fetaost, smulad eller köp mjuk fetaost
  • GRÄDDFILSSÅS MED PESTO - god till nachos, ships, fisk, grillat kött eller grönsaker
  • 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 msk pesto
  • GRÄDDFILSSÅS MED CURRY OCH ÄPPLE - god till stekt eller rökt fisk, korv, kassler, rostade grönsaker
  • 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 rivet äpple
  • 1 tsk curry
  • GRÄDDFILSSÅS MED FRANSK SENAP - god till stekt eller rökt fisk, korv, rostbiff, kassler, rostade grönsaker
  • 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3-4 msk fransk stark dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • GRÄDDFILSSÅS MED PEPPARROT - god till stekt eller rökt fisk, rostbiff, korv, kassler, rostade grönsaker, rökt kött som renstek
  • 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 msk riven pepparrot
  • GRÄDDFILSSÅS MED AVOKADO - god till kyckling, stekt eller rökt fisk
  • 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 avokado, mosad
  • 1 msk citronsaft
  • GRÄDDFILSSÅS MED ROM, ROMSÅS - god till stekt eller rökt fisk, räkor
  • 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 liten burk rom av valfri sort
  • GRÄDDFILSSÅS MED KAVIAR - god till stekt eller rökt fisk, räkor
  • 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 msk kaviar
  • GRÄDDFILSSÅS MED DILL OCH GRÄSLÖK - god till fisk, räkor, chips
  • 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl hackad dill och gräslök

Tillagning:

  1. Förbered smaksättningen till gräddfilssåsen i en bunke.
  2. Tillsätt och rör i gräddfilen till en jämn sås.
  3. Smaka av gräddfilsåsen med salt och peppar samt ev. mer valfri smaksättare.


 

Fler recept ur samma kategori som Gräddfilssås gräddfilsås sås med gräddfil:

Köttfärsragu
Köttfärsragu till pasta. En ragu eller sås med köttfärs, blandfärs, nötfärs, fläskfärs eller viltfärs smaksatt med tomat, lök och kryddor.
Köttfärsragu är klassiskt med pasta toppad med rikligt med riven parmesan.
Detta är ett grundrecept som kan varieras på flera vis.
Goda smaksättningar i köttfärssås är vidare hackad stjälkselleri, hackade sardeller, koncentrerad hummerfond eller skaldjursfond, färsk basilika, hackad persilja, kapris, mald fänkål, köttbuljongtärning med mera. Vitlök kan uteslutas.
Istället för krossade tomater kan du ta passerade tomater, färska skalade tomater eller tomatpuré.
Myntasås mintsås
Myntasås eller mintsås. En klassiskt engelsk sötsursås med mynta - alltså mintsmak till lammstek och potatismos.
Myntasås blir godast med grönmynta istället för den vanliga pepparmyntan.
Du kan också göra myntasås med torkad mynta - då tar du 1 msk torkad mynta och kokar du upp som nedan socker, vatten, vinäger och salt samt reder med lite potatismjöl.
Svampsås
Svampsås av all slags matsvamp. Passar som tillbehör till det mesta, speciellt stek av viltkött, nöt eller lamm men också grillad kyckling. Smaka gärna av med ljus soja som Kikomman. Torkad svamp går också bra att använda.
En klyfta vitlök är också gott i svampsåsen. Vidare någon droppe tryffelolja. Vidare passar något krm timjan, basilika samt rosmarin till svampsås.
Se alla recept ur kategorin Såser
Kreolsk gryta med räkor LCHF
Kreolsk gryta med räkor LCHF. En god lågkolhydrat och GI-gryta med räkor, cyrry, grädde och paprika. En jättegod och enkel gryta från New Orleans.
Servera med kokt blomkål, broccoli och ex. vaxbönor eller annat LCHF-tillbehör efter tycke.
Ostkaka ostkakerecept med ostlöpe
Ostkaka. Ostkakerecept med ostlöpe. Klassiskt recept på hemgjord ostkaka.
Servera ostkaka med lättvispad grädde, bär och/eller jordgubbssylt, drottningsylt eller hallonsylt.
Ostlöpe finns på Apoteket. Ostlöpe används i ostkakerecept för att göra ostmassa till ost eller ostkakan.
Sötpotatismos mos av sötpotatis
Sötpotatismos. Mos med sötpotatis passar till det mesta istället för potatismos men mest till grillad fisk, kyckling, vegetariskt och på buffé.
Du kan också blanda hälften hälften av vanlig potatis och sötpotatis.
Vidare är det gott att ha i lite chili som 0,5 tsk sambal oelek
i sötpotatismoset.
Riven ost som parmesan eller grano padano passar också i sötpotatismos.
Sötpotatismoset blir sött och ha gärna något surt tillbehör till sötpotatismoset som ex. fint tärnad tomat, avokado och mango blandat med vinäger, chili och olivolja.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Krusbärskräm kräm med krusbär
Krusbärskräm. Kräm med krusbär är lätt att göra och gott med gräddmjölk (mjölk med lite grädde i) och skorpor eller små mandelbiskvier till.
Vegetarisk grönsaksgryta med tofu
Vegetarisk grönsaksgryta med tofu, blomkål, broccoli, champinjoner smaksatt med örter, vitlök, rödvin, soja och lök.
Servera med råris, kokt vete, quinoa eller potatismos med basilika.
Om du vill ha kan du runda av grytan på slutet med någon dl sojagrädde.
Räksmörgås
Räksmörgås eller räkmacka. Smörgås med räkor, kokt ägg, majonnäs, avokado, tomat och citron.
Du kan använda skivat ljust bröd som rostbröd eller surdegsbröd. Mjuka och runda polarbröd, tekaka, rågkaka eller liknande blir också gott till räkmacka.
Räkmacka passar till festligare lunch, lättare middag eller till fikat. Gör du små räkmackor kan du servera dem till cocktail, buffé, tilltugg eller förrätt.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Chokladtryffel med Calvados
Chokladtryffel med Calvados - ekfatslagrat äppelbrännvin. Använd ung calvados med mycket äppelsmak sk Fine ex. Lecompte Originel eller enligt tillgång.
Cognactryffel, whiskytryffel, Armagnactryffel eller sprit efter fantasi blir också gott.
Couscous och tomatsallad med yoghurt
Couscous och tomatsallad med yoghurt. En krämig sallad med bladpersilja och mynta.
Couscoussalladen håller sig i kylen. God på buffé, till grillat, middagstillbehör eller till picknick.
Vaniljmoussetårta med bär
Vaniljmoussetårta med färskost och digestivekex. Perfekt till dessert ex. på buffebord, midsommar, kräftskiva och påsk.
Servera vaniljmoussetårtan med rikligt med färska bär på eller bredvid. Ex. skivade jordgubbar, färska hallon, vinbär eller blåbär.
Du kan också servera moussetårtan med rårörda frysta bär likt sylt. Blanda bär med socker efter smak, rör och låt sockret smälta. Gott med blåbär, hallon, jordgubbar, hjortron eller blanda efter smak.
Eller en fruktsallad med ex. färsk ananas i bitar, färska skivade jordgubbar och tärnad melon.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Vegetarisk curry- och grönsaksgryta
Vegetarisk currygryta med grönsaker. Gryta med blomkål, morot och champinjoner i curry och grädde.
Vegetarisk curry- och grönsaksgryta är gott med basmatiris, råris, thairis, kokt vete eller kokt potatis.
Överbliven gryta går bra att spara i kylen och blir bara godare dagen efter.
Du kan såklart ta andra grönsaker efter tillgång och smak. Gott i vegetarisk curry är paprika, vitkål, potatis, zucchini, äggplanta, groddar. Från konserv kan man ta bambuskott, groddar, hela tomater mm.
Med sojagrädde och sojamjölk blir grytan helt vegan.
Couscous med cashew och russin
Couscous med cashewnötter, russin och harissa (chili) är gott som tillbehör. Enkelt att laga till många. Receptet kan dock halveras för 4-5 portioner (eller dubblerad för stor fest).
Kall sås med sweet chili
Kall sås med sweet chili, jordnötter och matyoghurt passar till grillat mm.
Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Melonsalsa
Melonsalsa eller salsa med melon kan man göra av alla sorters melon. I tärningar blir de en god salsa med olivolja, chili och paprika.
Mango och avocado passar också bra i melonsalsan.
Servera melonsalsan som tillbehör eller en slags sås till ex. grillat eller stekt kycklingfilé med klyftpotatis.
Gurksallad
Gurksallad med creme fraiche eller matyoghurt.
Gurka skuren i bitar i sås är ett gott och enkelt tillbehör till det mesta som grillat, rökt fisk och på buffe.
Mandelkakor
Mandelkakor som är enkla och goda att baka på mandelmassa och äggvitor.
Du kan också ha någon droppe bittermandelolja samt garnera mandelkakorna med sockerglasyr. Glasyr kan du blanda av 2 dl florsocker, 2 msk vatten och 1 droppe karamellfärg. Du kan göra små spritsar av bakplåtspapper som du klipper längs kortsidan i tre delar och rullar sedan ihop till små strutar, fyll med glasyr och vik in fliken längst upp.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Plommonkompott till plommondessert plommonsås
Plommonkompott till plommondesserter. På gammaldags vis serverades plommonkompott med gräddmjölk eller vispad grädde i tallrik. Som modern plommondessert kan du ha plommonkompotten till god glass gärna med ett knäckflarn till. Plommonkompotten är också utmärkt god till pannacotta, creme brule eller creme caramell.
Här har jag valt att servera plommonkompotten/plommonsåsen i ett martiniglas/cocktailglas som fin dessert med en kula vaniljglass, en klick grädde, lite finhackade pistagenötter och mandelskorpa eller glassrån till.
Då kan du också ha ett sött dessertvin till som ex. ett tyskt Beerenauslese eller Amfora Muscat.
Köttkorv fläskkorv hemgjord korv
Köttkorv, fläskkorv eller annan hemgjord korv kan du laga med köttkvarn och korvhorn eller bara med färdigmald färs och korvhorn. Dubblar du receptet och lagar många korvar så kan jag rekommendera en köttkvarn med korvhorn att på enklare och snabbare vis stoppa korven.
Du kan mala köttet själv eller köpa färs - köper du färsk så välj gärna en fetare färs som blandfärs eller fläskfärs också så du får lite fett i korven. Eller be att få malt späck att blanda i korvsmeten.
Låt gärna fjälstret ligga i blöt över natten så är det mjukare att handskas med.
Portionspaj med blåbär
Portionspaj med blåbär eller andra bär. Portionspajer med bär passar till efterrätt eller dessert serverade med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.
Receptet räcker till fyra stora portionspajer eller sex lite mindre formar.
Istället för blåbär kan du ta björnbär, krusbär, rabarber eller hallon.
Kan bakas i förväg och förvaras i kylen. Mikra eller värm sedan i ugnen till servering.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Köttgryta vintergryta med bacon, äpple och svamp
Köttgryta vintergryta med bacon, äpple och svamp. En mustig vintergryta du sätter på spisen i några timmar. Köttgrytan blir bara godare av ett par dagar i kylen.
Serveras förslagsvis med råris, basmatiris, kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller kokt vete.
Oxsvanssoppa soppa med oxsvans nötsvans
Oxsvanssoppa. Hemlagad oxsvanssoppa blir otroligt god. Soppa med oxsvans eller nötsvans tar lite tid att koka men mindre tid att faktiskt stå vid spisen.
Bäst blir oxsvanssoppan om du gör soppan av oxsvanskött första dagen och låter soppan (oxköttbuljongen) stå till sig till nästa dag då den serveras med oxsvansköttet och goda grönsaker i. En riktig svensk husmanskostklassiker.
Lika bra att göra en stor omgång direkt - så fram med en stor kastrull. Soppan håller sig i kylen någon vecka och kan också frysas in i ex. portionsburkar.
Soppbuljongen av oxsvans blir rätt fet därför är det en bra ide att låta den vila ett dygn innan den serveras. Kyls soppan så stelnar fettet som ett lock som är lätt att ta bort. Annars kan man också skopa bort fettet eller doppa smörpapper på ytan av soppan om den ska serveras samma dag.
Linssoppa linsoppa
Linssoppa är enkelt, snabbt och mättande. Soppa med linser, potatis och lök blir mustig, nyttig och god.
Potatis i linssoppan är valfritt. De ger dock god smak, reder soppan lite och gör soppan lite matigare.
Lite timjan eller en halv tesked curry eller garam masala ger också god smak åt linssoppa.
Gott i linssoppa är också krossade tomater och gurkmeja. Morötter, rotselleri och palsternacka funkar också.
Koka gärna linssoppa av ett helt paket linser så kan du spara och ha i kyl eller frys. Då dubblar du receptet i en stor kastrull (beroende på förpackning) och spär ev. med mer vatten och smakar av med salt och kryddor på slutet.
Se alla recept ur kategorin Gi-mat
Söt stark hemgjord senap
Söt och stark hemgjord senap gjord med senapspulver, socker, vatten och ättika.
Morötter i vitt vin
Morötter i vitt vin med basilika passar som tillbehör till det mesta grillat samt på buffé och som sidorätt. Nyttiga och goda morötter.
Vegetarisk wrap
Vegetarisk wrap med soltorkade tomater, hummus, kikärter, sallad och dressing.
Vegowrappen får god smak med en variant av ceasardressing som innehåller hackade sardeller, vitlök, riven parmesan och majonnäs.
Uteslut majonnäs, sardeller samt riven ost i dressingen om du vill ha en veganwrap.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Vegetarisk pastasallad med soltorkad tomat
Vegetarisk pastasallad med soltorkad tomat, fetaost, rödlök, dijondressing, paprika, sallad, cocktailtomater och riven parmesan.
Majs, gröna ärtor och finriven morot är också gott i.
Räksnittar med svart rom
Räksnittar med svart rom. Snittar med skageröra toppade med svart ishavsrom eller kaviar. Goda som förrätt eller snittar.
Du kan välja att använda färdigskalade räkor i röran och sedan köpa några fina stora räkor med skal som du skalar och garnerar snittarna med.
Schwarzwaldtårta
Schwarzwaldtårta. En klassisk gräddtårta från Tyskland med nöt- och marängbotten, gräddfyllning garnerade med chokladplattor på toppen.
Schwarzwaldtårta blir god direkt när den är spröd i marängen men även om några timmar eller om den bakas kvällen innan så mjuknar nötbottnarna och Schwarzwaldtårtan blir lättare att skära upp (vänta då med garnering tills servering). Ett annat alternativ är att baka nöt- och marängbottnarna dagen innan och förvara på ett torrt och varmt ställe att torka till. Sedan fyller du med grädde och garnerar tårtan till servering.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook