AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Sparrisrisotto med parmaskinka är en klassiker. Passa på och njut av vårens stora primör -...
Sök
Android

Gräddfilssås gräddfilsås sås med gräddfil

Gräddfilssås gräddfilsås sås med gräddfil Gräddfilssås med olika smaksättningar. Sås med gräddfil. Smaksätt gräddfil så blir det en tjock god sås. Enkelt och supergott.
Gräddfilssås passar till dipp eller inkokt eller rökt fisk, skinka, matjesill, kassler, stekt fisk, kallt kött som rostbiff, kyckling, stekt strömming eller sill, korv, potatissallad, bakad potatis, potatisklyftor, grillat mm. Gräddfilssås passar också som dippsås till chips, nachos, tex mex eller grönsaksfat.
Gräddfilssås blir tunn om du rör den för mycket så blanda bara i smakingredienserna så är gräddfilssåsen klar. Serveras kall. Här är några gräddfilssåser med olika smaker.
Du kan också ersätta gräddfil med matlagningsyoghurt, gräddyoghurt eller grekisk yoghurt.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 13)
4 portioner gräddfilssås
Förberedelse: 3 min
Tillagning: 3 min
Klart på: 6 min

Ingredienser:

  • GRÄDDFILSSÅS MED VITLÖK OCH CHILI - god till grillat, rostbiff, chips
  • 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 pressad klyfta vitlök
  • några droppar tabascosås
  • GRÄDDFILSSÅS TEX MEX - god till nachos, ships men också grillat kött eller grönsaker
  • 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 tsk mald spiskummin
  • 0,5 tsk mald paprika
  • några droppar tabasco
  • 0,5 pressad klyfta vitlök
  • 2 msk limesaft
  • GRÄDDFILSSÅS MED FETAOST - god till nachos, ships men också grillat kött eller grönsaker
  • 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl fetaost, smulad eller köp mjuk fetaost
  • GRÄDDFILSSÅS MED PESTO - god till nachos, ships, fisk, grillat kött eller grönsaker
  • 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 msk pesto
  • GRÄDDFILSSÅS MED CURRY OCH ÄPPLE - god till stekt eller rökt fisk, korv, kassler, rostade grönsaker
  • 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 rivet äpple
  • 1 tsk curry
  • GRÄDDFILSSÅS MED FRANSK SENAP - god till stekt eller rökt fisk, korv, rostbiff, kassler, rostade grönsaker
  • 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3-4 msk fransk stark dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • GRÄDDFILSSÅS MED PEPPARROT - god till stekt eller rökt fisk, rostbiff, korv, kassler, rostade grönsaker, rökt kött som renstek
  • 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 msk riven pepparrot
  • GRÄDDFILSSÅS MED AVOKADO - god till kyckling, stekt eller rökt fisk
  • 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 avokado, mosad
  • 1 msk citronsaft
  • GRÄDDFILSSÅS MED ROM, ROMSÅS - god till stekt eller rökt fisk, räkor
  • 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 liten burk rom av valfri sort
  • GRÄDDFILSSÅS MED KAVIAR - god till stekt eller rökt fisk, räkor
  • 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 msk kaviar
  • GRÄDDFILSSÅS MED DILL OCH GRÄSLÖK - god till fisk, räkor, chips
  • 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl hackad dill och gräslök

Tillagning:

  1. Förbered smaksättningen till gräddfilssåsen i en bunke.
  2. Tillsätt och rör i gräddfilen till en jämn sås.
  3. Smaka av gräddfilsåsen med salt och peppar samt ev. mer valfri smaksättare.


 

Fler recept ur samma kategori som Gräddfilssås gräddfilsås sås med gräddfil:

Gremolata
Gremolata. En italiensk sås och garnering i ett som är klassiskt att strö över Osso Buco (italiensk gryta med oxsvans) men är också god till andra grytor samt det mesta att strö över grillad kyckling, fisk, grönsaker osv.
Vanligtvis blandar man enbart hackad persilja, riven citron och vitlök. Jag tycker gremolatan blir god om man tillsätter saften från citronen samt lite olivolja så att det blir mer likt en sås. Den skalade citronen kanske många annars inte har användning för så då tycker jag man kan pressa i saften från den med.
Istället för bladpersilja går det fint med kruspersilja eller frusen hackad persilja.
Kall citronsås med crème fraiche
Kall citronsås med crème fraiche. God till såväl grillat, paj, sallad, som kall rökt lax eller rökt makrill.

Piri-pirisalsa
Piri-pirisalsa är en het salsa med chilipeppar, rödlök, honung, vinäger och olivolja. Speciellt god sås eller topping till pulled pork, grillad kyckling, en köttbit eller med grillad lax.
Salsan är också god att pensla som het grillmarinad på kött, kyckling eller fisk vid stekning eller grillning.
Friterad potatis eller klyftpotatis passar också bra till Piri-pirisalsa.
Kan förberedas i god tid innan och förvaras i kylen.
Se alla recept ur kategorin Såser
Asiatisk glace
Asiatisk glace eller marinad att pensla och/eller marinera grillat som ex. kycklingfilé, grönsaker, spett, fläskfilé eller fisk som lax.
Quinoasallad
Quinoasallad med grönsaker. Sallad med quinoa, ärtor, tomat, morot, persilja, basilika, rödlök, vitlök, olivolja och vinäger.
God varm eller kall. Passar som tillbehör till det mesta som lunch, buffé, till grillat, picknick eller middag.
Quinoa är ett nyttigt frö med mycket protein och rätt lågt GI.
Cobbsallad
Cobbsallad med grillad kyckling, bacon, ägg, avokado, romansallad, isbergssallad, tomat, grönmögelost, salladslök och dressing.
Servera din Cobbsallad med gott bröd om du vill.
Istället för roman- och isbergssallad kan du ta valfri blandning grönsallad samt välja salladsdressing efter tycke.
Cobbsallad sägs vara döpt efter den amerikanske restaurangägaren Robert Howard Cobb. Salladen skapades en sen kväll då kocken tog vad han hade över från dagen som kokt ägg, grillad kyckling, bacon, ost osv och slängde ihop till en sallad. Resultatet blev så bra att salladen sedan blivit en klassiker världen över.

Se alla recept ur kategorin Festrecept
Köttbullar med brunsås
Köttbullar med brunsås, kokt potatis, inlagd gurka, lingon och sallad.
God och klassisk husmanskost.
Revbensspjäll kokta sedan grillade
Revbensspjäll som först är kokta, marinerade och sedan grillade eller ugnsstekta. Välj tjocka köttiga revbensspjäll.
Grillad revbensspjäll är gott till grillfest, julbord, buffe.
Gott till revbensspjäll är coleslaw och ugnstekta potatisklyftor; eller potatissallad; yoghurtsås mm.
Barbequemarinad kan du göra själv eller köpa färdig. Godast är att göra själv för då smakar den inte bara konstgjord rök.
Dubbla ev. barbequemarinaden och servera hälften till i en skål bredvid som grillsås.
1,5 kg revbensspjäll räcker till 4 personer och kan räcka till flera beroende på hur mycket kött det är på revbenen. Överblivna revben kan sparas i kylen.
Revbensspjällen kan också grillas utan marinad med bara ingefära, salt och vitpeppar för den som vill ha utan barbequesås.
Istället för att koka revbensspjällen går det också bra att försteka möra i ugnen i en timme på 150 grader i en långpanna.
Svamppasta
Svamppasta. Pasta med svampssås och parmesan. En vegetarisk pasta. Du kan använda valfri matsvamp. Kantarell, karl-johan blir mycket goda. Vidare funkar skogschampinjon, ostronskivling eller shii-take bra också.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Viltfärslimpa med bacon
Viltfärslimpa med bacon. God på älgfärs, hjortfärs eller rådjursfärs.
Gott med klyftpotatis, potatismos, kokt potatis; sås som skysås, gräddsås eller viltsås (av skyn redd med grädde smaksatt med lite soja, messmör och enbär); lingon; grönsaker som gröna ärtor, tärnade stekta rotfrukter, brysselkål, gröna bönor, sallad osv.
Gräddfilssås med gurka
Gräddfilssås med gurka. Enkel, snabb och god sås med gräddfil och gurka i halvmånar. God till varm- eller kallrökt fisk ex. makrill, lax, flundra mm. Passar också till rökt kött som fårfiol eller rökt fläskfilé.
Koka lite potatis och rensa lite rädisor så har du en enkel lunch, buffé eller middag. Servera med kall öl, knäckebröd eller kavring, smör och ost.
Istället för gräddfil kan du ta matyoghurt eller creme fraiche (eller blanda).
Mandelkubbar
Mandelkubbar. Hembakta mandelkubbar är en klassiker och mycket goda nygräddade.
1 droppe bittermandelolja motsvarar ca 1 bittermandel.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Bagels med bacon och ägg
Bagels med knaprig bacon och kokt ägg, grönsallad, färskost, tomat, lök och gurka. Passar till lunch, utflykt eller enkel kvällsmat.
Köp färdiga bagels eller baka egna - sök efter bagelrecept här på receptfavoriter.se
Vitlöksbröd med parmesan och oregano
Vitlöksbröd med parmesan, oregano och olivolja. En god variant på vitlöksbröd med örtig pizzasmak från oregano och parmesan.
Yoghurtsås med citron och mynta
Yoghurtsås med citron och mynta. Den här såsen är god att skeda över couscous och annat som grillat mm.
Förvaras i kyl och kan förberedas dagar i förväg.
Receptet kan halveras för 4 portioner.

Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Spagetti med bacon, lök och ketchup
Spagetti med bacon, lök och ketchup. Detta är en av mina äldsta vardagsfavoriter och favorit bland barn. Blir också god med stekt korv i slantar.
Garnera ev. med hackad bladpersilja samt riven ost som parmesan eller grana padano.
Ugnstekt falukorv
Ugnstekt falukorv är en svensk klassiker. Servera med potatismos, senap, ketchup och bostongurka samt ev. skyn från pannan.
Lök, tomat och bostongurka behöver man inte ha, speciellt om det är till barn.
Falukorv Thermidor brukar jag kalla denna rätt. Ett skojigare namn på ugnstekt falukorv döpt efter klassikern Hummer Thermidor som är fylld gratinerad hummer.
Laxrullar med mozzarella och wasabi
Laxrullar med mozzarella och wasabi är ett gott tilltugg till fördrink, buffe eller som tapas. Visst lax är inte det vanligaste att göra tapas på - och mozzarella är italienskt - men gott blir det.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Koka saft
Koka saft av bär som jordgubbar, svarta-, vita- eller röda vinbär, hallon, blåbär eller rabarber; frukt som äpplen eller päron. Eller blanda till blandsaft ex. jordgubbar och rabarber; hallon och blåbär efter tycke och smak.
Hemgjord eller hemkokt saft är enkelt att laga - bara kokta bär eller frukt med vatten, sila av och tillsätt socker så har du en hållbar hemlagad saft.
Servera den blandade saften väl kyld eller med is.
Ärtsoppa med fläsklägg
Ärtsoppa med fläsklägg. Koka ett helt fläsklägg och använd fläskköttet samt fläskbuljongen till ärtsoppa. Servera med senap, knäckebröd, smör och lagrad ost som Västerbottenost.
Resterna av fläsklägget kan du värma och servera med rotmos (kokt med en del av fläskfonden).
Tips är att börja en dag innan och lägga ärtorna i blöt samt koka fläsklägget. Nästa dag kokar du ärtorna i fläskbuljongen till ärtsoppa och tillsätter tärnat fläsklägg.
Punsch är klassiskt till ärtsoppa men valfritt förstås. Vidare passar öl, vatten eller mjölk.
Kokt fläsklägg
Kokt fläsklägg. Koka rimmat fläsklägg i gryta. Fläsklägg är klassiskt med rotmos eller surkål och potatismos.
Servera gärna en god senap till. Hemgjord senap kan du göra själv - sök recept här på receptfavoriter. Du kan också göra egen senap genom att blanda svensk söt senap, osötad grov fransk senap, stark dijonsenap och Colemans senapspulver.
Du kan laga kokt fläsklägg på framlägg som är mindre samt köttigare och har ett vinklat ben i sig eller baklägg som är större med rakt ben i sig. Framlägg anses lite godare men baklägg är vanligare i affären.
Väljer du de mindre framläggen kan man servera ett per person dock blir det rätt stora portioner. Annars räcker ett större baklägg till ca 4 portioner. Mindre framlägg kokar också fortare ca 1,5 - 2 timmar medan större baklägg på 1,5 kg behövs koka i ca 2 - 2,5 timmar. Fläsklägg kan i princip inte koka för länge - till slut ramlar köttet av benen och då är det garanterat mört.
Fläskfond och kött som blir över kan du ha till ex. ärtsoppa.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Coleslaw
Coleslaw. En amerikansk vitkålssallad med majonnäs eller matyoghurt som passar till grillad kyckling, revbensspjäll, barbeque och annat grillat.
Coleslaw blir bara godare om du gör den dagen innan och har i kylen.
Coleslaw är sås, sallad, tillbehör och nyttigt i ett.
Traditionellt görs coleslaw med majonnäs men blir jättegod och mer nyttig med grekisk eller turkisk yoghurt som ex. Larsa. Då god till biff och kyckling.
Färsk ingefära ger en god lite annorlunda fyllig smak men kan uteslutas.
Finstrimlad vitkål är vanligast till coleslaw men rödkål och spetskål blir också gott.
En mandolin (sådant där rivjärn de säljer bla på tv-shop) eller en matberedare är smidigt att strimla vitkålen med.
Vitkål är mycket billigt så coleslaw är utmärkt om du ska bjuda många på mat och till buffe. Dessutom kan den förberedas någon dag innan och ha i kylen.
Coleslaw serveras kall och är godast efter en natt i kylen.
Kokta och marinerade skärbönor
Kokta och marinerade skärbönor med olivolja, vitlök, rödlök och balsamvinäger. Blir också gott med vaxbönor, haricots verts eller bondbönor.
Gott och enkelt att laga på färska eller frysta skärbönor. Vaxbönor och haricots verts kokar du i ca 5 minuter. Använder du bondbönor så skalar du dem innan, släger skalet och kokar endast bönorna i 15 minuter.
Surdegsbröd och surdeg
Surdegsbröd och surdeg. Bröd bakat med surdeg blir gott, nyttigt, har lågt gi, håller längre och smakar mer. Går bra att frysa.
Köp gärna ekologiskt mjöl från ex. Saltå Kvarn eller annan lokal producent
Se alla recept ur kategorin Gi-mat
Jordnötssås
Jordnötssås till grillspett, thaimat osv. Sås med jordnötssmör, kokosmjölk och lite chili eller röd currypasta.
God att marinera kycklingbitar i och trä på spett och grilla. Dubbla då gärna såsen (och ta en del till marinad) så att du har lite kall sås att servera till kycklingspetten. Thairis passar till.
Istället för jordnötssmör kan du själv mixa ca 3 dl jordnötter (osaltade helst) fint i en matberedare ev. tillsammans med övriga ingredienser så är jordnötssåsen klar. Kokar du jordnötssåsen så får den godare smak - sjud gärna i 40 minuter.
Tänk på att inte servera överbliven marinad som sås. Dela istället upp såsen i två delar innan och ha en orörd skål till servering som sås vid bordet. Ta den andra till marinad.
Marinerade gröna linser med balsamico
Marinerade gröna linser med balsamico, rödlök, purjolök, vitlök samt olivolja.
Ugnsrostad blomkål
Ugnsrostad blomkål är mycket gott och enkelt att laga. Perfekt som tillbehör, fest eller buffé. Indiska kryddor som garam masala, curry och gurkmeja passar bra till blomkål.
Rosta blomkålsbuketterna i ex. en ugnsfast stekpanna eller ugnsform.
Ugnsrostade blomkål är ett enkelt, billigt och smidigt tillbehör till det mesta och speciellt till fest eller buffé till många personer. Du kan rosta en hel långpanna med blomkål (ex. tre blomkålshuvuden), förvara i kylen och servera på fat eller skål uppvärmt eller kallt.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Pepparrotssmör kryddsmör med pepparrot
Pepparrotsssmör. Recept på hemgjort aromsmör med pepparrot. Ett mycket gott smör till ugnsstekt fisk, grillad fisk och andra fiskrätter. Men också rostbiff och annat kött.
Pastasallad med svamp, ärtor och bacon
Pastasallad med svamp, ärtor och bacon. En god, snabb och enkel pastasallad med gnocchi eller penne, champinjoner, bacon, ärtor och creme fraiche.
Sältan från bacon och de söta ärtorna passar bra ihop. Vill du inte ha i bacon så passar hackad soltorkad tomat bra. Pastasalladen är god till buffe, tillbehör till middag och grillat eller till picknick. Förvara kylt. Överbliven pastasallad kan du ha i kylen.
Smörrebröd med rostbiff
Smörrebröd med rostbiff. Godast är att göra rostbiffen, friterad lök, mm själv. Hemgjorda smörrebröd är godast.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook