AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Gräddfilssås gräddfilsås sås med gräddfil

Gräddfilssås gräddfilsås sås med gräddfil Gräddfilssås med olika smaksättningar. Sås med gräddfil. Smaksätt gräddfil så blir det en tjock god sås. Enkelt och supergott.
Gräddfilssås passar till dipp eller inkokt eller rökt fisk, skinka, matjesill, kassler, stekt fisk, kallt kött som rostbiff, kyckling, stekt strömming eller sill, korv, potatissallad, bakad potatis, potatisklyftor, grillat mm. Gräddfilssås passar också som dippsås till chips, nachos, tex mex eller grönsaksfat.
Gräddfilssås blir tunn om du rör den för mycket så blanda bara i smakingredienserna så är gräddfilssåsen klar. Serveras kall. Här är några gräddfilssåser med olika smaker.
Du kan också ersätta gräddfil med matlagningsyoghurt, gräddyoghurt eller grekisk yoghurt.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 14)
4 portioner gräddfilssås
Förberedelse: 3 min
Tillagning: 3 min
Klart på: 6 min

Ingredienser:

  • Med vitlök och chili: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 pressad klyfta vitlök
  • 5 droppar tabascosås
  • Texmex: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 tsk mald spiskummin
  • 0,5 tsk mald paprika
  • 5 droppar tabasco
  • 0,5 pressad klyfta vitlök
  • 2 msk limesaft
  • Med fetaost: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 100 gram fetaost, smulad eller köp mjuk fetaost
  • Med pesto: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 msk pesto
  • Med curry och äpple: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 rivet äpple
  • 1 tsk curry
  • Med fransk senap: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 msk fransk stark dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • Med pepparrot: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 msk riven pepparrot
  • Med avokado: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 avokado, mosad
  • 1 msk citronsaft
  • Med rom: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 liten burk rom av valfri sort
  • Med kaviar: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 msk kaviar
  • Med dill och gräslök: 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl hackad dill
  • 0,5 dl hackad gräslök

Tillagning:

  1. Förbered smaksättningen till gräddfilssåsen i en bunke.
  2. Tillsätt och rör i gräddfilen till en jämn sås.
  3. Smaka av gräddfilsåsen med salt och peppar samt ev. mer valfri smaksättare.


 

Fler recept ur samma kategori som Gräddfilssås gräddfilsås sås med gräddfil:

Salsasås
Salsasås till nachos eller tortillachips. Hemgjord het salsa eller dipp med tomatsås, chili, vitlök, lök och gurka. Gör din egen salsadipp.
Annat gott i mexikansk salsasås är finhackad: färsk koriander, bladpersilja, oliver, paprika, salladslök och/eller färska tomater.
5 dl salsasås räcker till 1-2 påsar nachos och ca 8 personer.
Salsan håller sig länge i kylen. Salsan kan användas som sås till annat också: servera som sås till det mesta ex. grillad lax, kyckling eller annat kött, fisk eller grönsaker. Ha som salsasås till tacos och mexikansk mat.
Istället för krossade tomater kan du hacka några färska tomater med eller utan skal. Vill du ha utan skal så får du skära ett kryss i motsatta ändan av blomfästet samt koka dem i 1-2 minuter, skölj kallt, skala sedan av skinnet, klyfta samt kärna ur dem och tärna dem.
Pastasås med skinka eller kassler
Pastasås med skinka eller kassler. Snabb skinkpasta med rökt skinka eller kassler. Här med lite extra grönsaker och vitlök.
Tahinisås
Tahinisås. En kall, god och enkel sås smaksatt med tahini - sesampasta. Kan blandas av matyoghurt eller crème fraiche. Gott till grillat, falafel, kebab, grillspett, hamburgare eller kyckling.
Vill du ha en vegan tahinisås kan du använda Oatlys Fraiche.
Se alla recept ur kategorin Såser
Fiskfärs queneller fiskbullar
Fiskfärs till queneller, fiskbullar, fiskterrine eller till att fylla fiskrullader.
Fiskfärs blir gott av lax, gädda, gös och torsk. Gärna blandade fiskar.
Alla ingredienser ska vara kalla.
Mal fisken i kvarn först eller be om fiskfärs eller att få den mald i fiskdisken. Du kan också använda matberedare om du skär fiskbitarna i små kuber innan.
Av fiskfärs kan man göra queneller som är franska för små äggformade fiskbullar.
Vanligtvis serverade med vitvinssås med gröna ärtor, vårgrönsaker, ris eller potatis. Du kan också gratinera dem med vitvinssås samt riven ost.
Vidare kan du också göra fiskterrine till buffé eller förrätt. Då bakar du fiskfärsen i ugnen i en form med ströbröd och låter svalna. Ofta blandar man ut färsen med hela fiskbitar eller skaldjur då. Gott med kall sås på örter och crème fraiche.
Fiskbullar, fiskburgare och fiskbiffar blir också gott såklart.
Pizza Maffia med bacon och lök
Pizza Maffia med bacon och lök. Hembakt Maffiapizza. Gott på är också ett ägg, svartpeppar, pressad vitlök, färsk basilika samt hackad pfefferoni.
Hemgjord pizzasallad (sök här på receptfavoriter) är gott till eller en grönsallad med blandad sallad, tärnad tomat eller delade cocktailtomater samt strimlad röd paprika i lite olivolja samt vinäger är gott till pizzan.
Du kan köpa färdig tomatsås om du ej vill laga egen ex. Glenn Strömbergs.
En god blandning pizzaost kan du göra genom att blanda en del riven mozzarella, 2 delar riven pizzaost samt ev. smaksätta med lite riven parmesan eller grano padano.
Goda tillval är att kläcka på ett ägg; nymalen svartpeppar; hackad pepperoni; pressad vitlök och skivad färsk mozzarellaost. Vidare är det gott med torkad oregano, färsk basilika och riven parmesan vid servering.
Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
Man kan också dela degen i degbollar stora nog till en pizza och placera i en form smord med olivolja övertäckta med plastfolie och låta dem jäsa i kylen över natten. Vidare kan man frysa deg i bollar lagom till en pizza genom att styckfrysa dem i en form och sedan lägga över i påsar. Ta sedan upp dem ur påsarna och låt dem tina övertäckta i en form med lite olivolja i botten i kylen över natten. Ta sedan fram och låt de jäsa i rumstemperatur. Du kan också tina dem övertäckta i en form i rumstemperatur och låta dem jäsa.
Grillspett med vit fisk
Grillspett med vit fisk - här Msc-märkt hälleflundra - med tomater och rödlök. Goda fiskspett serverade med en potatissallad samt en enkel kall sås.
Fiskspetten kan lagas med annan vit fast fisk samt även serveras med valfria andra tillbehör efter tycke.
Du behöver 4 grillspett i trä eller stål.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Rabarberkräm eller rabarberkompott
Rabarberkräm eller rabarberkompott. Snabbt och enkelt att laga. Gott med kall mjölk eller gräddmjölk (blanda hälften mjölk och hälften grädde). Kan också användas till bakverk och som fyllning i tårtor. Även gott i filen eller till flingorna på frukosten.
Grillad eller stekt polenta
Grillad eller stekt polenta. Kokt polenta du grilla eller steka som tillbehör till grillen osv.
Låt polentan stelna i ett lager som du skär i ex. rektanglar eller trekanter och sedan steker eller grillar. Pensla dem då med olivolja först. Smidigt då du kan förbereda polentan och ha i kylen. Sedan är det bara att grilla och steka den.
Polentagryn är av majs och kokas i vatten, buljong och/eller mjölk. Polenta kan sedan blandas med olivolja, smör, riven parmesanost, ägg, hackad soltorkad tomat eller kryddor som hackad basilika, gurkmeja, chili osv efter smak och fantasi.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Grönsakswok med svamp
Grönsakswok med svamp. Här med på torkad trumpetsvamp men du kan ta ostronskivling, champinjon, Shii-take eller annan god matsvamp.
En god vegetarisk och vegansk gryta med svamp, stekt eller wokad med grönsaker som broccoli, paprika, lök, morot i vitlök, ingefära, chili, sesamolja och ljus soja.
Servera jasminris eller råris till. Nudlar är också gott.
Gillar du cashewnötter eller jordnötter samt sesamfrön så kan du rosta ca 1 dl i en panna och röra i innan servering.
Använder du torkad svamp så lägger du den i blöt. Räkna 4 dl torkad svamp som trumpetsvamp till fyra portioner.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Ananaspaj med filodeg
Ananaspaj med filodeg och vaniljglass. En god enkel efterrätt med ananasringar eller färsk ananas, filodeg, farinsocker och smör. Gott med vaniljglass.
En variant på ananas med tosca fast utan nötter.
Nudelsallad med crabsticks och koriander
Nudelsallad med crabsticks och koriander. Servera nudlarna som egen rätt eller tillbehör till exempelvis en köttbit.
Du kan ta platta eller runda äggnudlar.
Varm örtsås till fisk
Varm örtsås till fisk. En god vitvinssås med finhackad lök, grädde, fiskbuljong och hackade örter som persilja samt basilika.
Örtsåsen passar till all slags fisk ex. grillad lax, vit fisk, fiskspett eller skaldjur.
Vidare passar kokta grönsaker som ex. potatis, morötter, vårlök, purjolök, vaxbönor, blomkål, broccoli osv. tillsammans med såsen.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Krämig soppa
Krämig soppa. Ett grundrecept på hur du lagar en krämig och snabb vegetarisk soppa. Här med grädde som ger det krämiga. Istället för champinjoner kan du ta en annan huvudingrediens och få en annan smak på soppan. Resten av receptet är samma. Några förslag är: gröna ärtor, gröna sojabönor, kokta vita bönor, krossade tomater, röd paprika, zucchini, broccoli, blomkål, grönkål, pumpa, sötpotatis, majs, potatis och purjolök, rotselleri med mera.
Vill du ha en vegan soppa eller bara variera med något annat än grädde så kan du ta Oatly Imat, sojagrädde eller kokosmjölk.
Om du vill servera soppan till förrätt på fest så kan du lyxa till den med några droppar tryffelolja, garnera med riven parmesan, rostade pumpafrön samt servera med smördegssnurror eller surdegsbaguette med färskost till.
Till soppmiddag så passar det med surdegsbröd till - gärna med smör eller färskost till.
Vill du att soppan ska gå riktigt snabbt så gå till frysdisken och köp frysta ingredienser som hackad lök välj mellan skivade champinjoner, gröna ärtor, broccoli, blomkål, bönor, majs, sojabönor eller något annat du gillar.
Du kan använda några msk maizena utrört i kallt vatten att reda soppan med istället för vetemjöl om du vill ha en glutenfri soppa.
Bäst blir soppan om du har en stavmixer att mixa soppan med. En blender eller matberedare funkar också. Har du inte detta kan du hacka svampen eller den huvudingrediens du valt så fint du kan först.
Dressing med avokadoolja
Dressing med avokadoolja, dijonsenap, honung, vinäger, salt och peppar. Salladsdressing som passar till all sallad.
Avokadoolja är nyttig och fint grön. Passar utmärkt till dressing.
På bilden är avokadooljan importerad från Tyskland om du undrar varför det står Öl på flaskan (vilket betyder olja på tyska).
Förvaras i kylen.
Varmrökt fläskytterfile
Varmrökt fläskytterfilé med tillbehör. Här med kall creme fraiche-sås med örter, kokt delikatesspotatis och tomat- samt grönsallad.
Enkelt och snabbt att laga till flera och lagom festligt att bjuda på till middag eller lunch.
Om du vill kan du göra hemgjord creme fraiche till såsen - sök recept här på receptfavoriter.
Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Spenatsallad med parmesan och balsamvinäger
Spenatsallad med parmesan och balsamvinäger. Sallad med färsk spenat blir kanongod med syrlig balsamvinäger och riven parmesan.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Enkel hallonkaka
Enkel hallonkaka med kladdig sockerkakssmet samt färska hallon.
Receptet kan dubblas och bakas i en långpanna med bakplåtspapper för ca 24 bitar.
Det är viktigt att man vispar i fem minuter så att äggen blir fluffiga. Då behövs egentligen inget bakpulver men man kan ta i 0,5 tsk om man vill vara säker på en fluffig kaka.
Libapizza med kyckling, mozzarella och basilika
Libapizza med kyckling, mozzarella och basilika. Pizza på arabiskt tunnbröd sk libabröd blir mycket goda och är enkla att baka.
Desto godare pålägg desto godare pizza. Riktig buffalomozzarella ger ex. mycket god pizza. Vanlig hel mozzarellaost är också mycket god och riven mozzarella ur påse kan man grunda med. Med vanlig pizzaost får du helt ok pizza.
Tomatsås som du kokt ner själv ger mycket god smak men det går också med tomatpuré blandad med pressad vitlök, olivolja, salt och peppar.
Du kan välja pålägg efter smak och tycke.
Servera gärna någon sallad till libapizzan som ruccola, pizzasallad, tomatsallad eller sallad med bönor.
Libapizzan kan också serveras i mindre slicar som tilltugg, snittar, aptitretare eller på en buffé.
Om du vill ha en billig och god fryspizza så kan du förbereda fyllning på libabröden och sedan lägga smörpapper mellan och frysa in några stycken. Sedan är det bara att ta fram och baka av.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Laxpudding med skirat smör
Laxpudding med skirat smör. Knäckebröd, citronklyfta och ljus lageröl är gott till. Håller sig i kylen.
Du kan också ha 2 dl fint skivad gul lök i laxpuddingen.
Använder du rökt lax vilket också går bra så uteslut saltet i receptet. Rimmad lax kan också vara rätt salt så var snål med saltet.
Kokt skinka julskinka
Kokt julskinka. Koka och griljera din egen julskinka på klassiskt vis. Den julskinka du köper för att koka eller ugnsteka själv är vanligtvis utan ben samt rimmad i saltlake och ibland även lätt rökt. Vill du rimma den själv så finns recept på saltlake här på Receptfavoriter. Vanligtvis är julskinkan urvattnad också, annars gör du det i vatten i 10 timmar. Efter det är det dags att ugnsteka eller koka julskinkan.
Koka din egen julskinka med kryddpeppar, lagerblad och lök. På hemgjord julskinka skär du sedan bort svålen på skinkan och griljerar den i ugnen med senap, ägg och ströbröd. Efter senapsgriljeringen så kan du dekorera din hemlagade julskinka med sockerkristyr, det gjorde man förr i iaf. Då blandar man florsocker med lite vatten och ättika och lägger i en liten hopvikt sprits av smörpapper sedan kan du spritsa nätmönster över julskinkan. Sätt också en stekgaffel i din julskinka vid servering på julbordet sen är det bara att skära skivor av julskinkan och njuta. Tänk på att hållbarheten blir kortare om du låter julskinkan stå framme flera timmar på julbordet. Skär gärna upp några skivor som folk kan ta och sätt sedan in den i kylen igen när skinkrundan är över. Eller dela den två delar och ha den ena i kylen att njuta av till mellandagarna.
Spättafile med vitvinssås
Spättafilé med vitvinssås. Gott med pasta, pressad potatis, kokt potatis. Här med morötter, kapris och dill i brynt smör samt grönsallad, tomater och citronklyftor.
Du kan ta 4 dl vatten och en tärning fiskbuljong om du ej har riktig fiskbuljong.
Köp MSC-märkt spätta.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Grillad entrecote med sallad
Grillad entrecote med blandad sallad samt jordnötsröra. En matig, god och nyttig blandad sallad med vita bönor, paprika och avokado.
Räkna 4 bitar entrecote på runt 140-160 gram eller valfritt.
Toppa gärna salladen med rostad lök. En rätt med inspiration från Pad thai-sallad som är en Thailändsk sallad med jordnötter.
Blir också gott med annat grillat eller stekt kött som oxfilé, fläskkarré, kycklingfilé eller lax. Eller gör vegetariska spett med champinjoner eller quorn i samma marinad. Du kan såklart byta vita bönor mot andra bönor ex. svarta bönor.
Välj fin olivolja och vinäger samt gärna flingsalt och nyriven svartpeppar. Du kan också ha i en röd finhackad chili i salladen om du gillar hetta. Samt grovhackad färsk koriander om du gillar det.
Ekologiska produkter är också mycket godare och utan besprutning (dock tyvärr dyrare).
Överbliven jordnötsröra håller i kylen. Den är god att värma lite och marinera kycklingkött i bitar och trä på spett som du grillar.
Koka helst egna stora vita bönor. Tips är att koka många på en gång och spara resten till senare rätter i kyl eller frys. Köper du färdigkokta bönor så sköljer du dem noga innan.
Jag är ingen Gi-expert men gissar att detta är ett hyfsat bra gi-recept.
Morötter i vitt vin
Morötter i vitt vin med basilika passar som tillbehör till det mesta grillat samt på buffé och som sidorätt. Nyttiga och goda morötter.
Vitello Tonnato med fläskfile och tonfisksås
Vitello Tonnato som är en italiensk rätt med kallskuret kalvkött eller som här med fläskfilé med tonfisksås. Perfekt på buffé, till förrätt eller huvudrätt ex. med tagliatelle, ris, sallad eller rostade grönsaker.
Laga gärna såsen dagen innan så får den godast smak.
Fläskfilén kan bytas mot kalvinnanlår.
Se alla recept ur kategorin Gi-mat
Rostad potatis med örtolja
Rostad potatis med örtolja. Gott och enkelt med delikatesspotatis rostade med olja och frysta hackade örter.
Istället för delikatesspotatis kan du köpa vanlig potatis av fast sort. Om de har fint skal är det bara att skrubba dem och dela i grova bitar. Putsa bort fula delar. Eller använda färskpotatis - skölj och skrubba dem rena.
Det finns frysta hackade örter som jag använt i detta recept. Det är enkelt och smidigt. Räkna 20 gram vilket är ca ett halvt paket (som är 35 gram) av varje sort nedan. Lägg tillbaka resten i frysen till annat.
Istället för frysta örter kan du ta färska såklart. Räkna då ca 0,5 dl hackad persilja, 2 msk hackad timjan, 2 msk hackad rosmarin och 1 dl hackad basilika.
En pressad vitlök ger också god smak på potatisen om man gillar vitlök.
Hemgjord pasta pastadeg
Hemgjord pasta. Recept på pastadeg och hemlagad pasta. Gör egen tagliatelle, ravioli, lasagne eller tortellini med färsk hemgjord pasta.
Prova färsk pasta med pesto.
En pastamaskin är lätt att kavla ut färsk pasta med. Fast det går med kavel också.
Använd durumvetemjöl som är malt av durumvete som ger gulare och godare pasta med bättre tuggmotstånd.
Pasta på durumvete kräver mer vätska - ta därför en msk mer vatten i degen om du bara använder durumvete.
Koktiden på färsk pasta är 2-3 minuter.
Pastadeg kan du förvara i kylen och använda lite efter hand. Förslagsvis så kan du dubbla receptet så du har över till nästa middag.
Gör du tagliatelle och annan pasta kan du mjöla lätt och hänga upp över något eller lägga upp på en handduk att torka lite tills det är dags för middag och att koka pastan.
Nykokt färsk pasta ska serveras direkt.
Du kan göra färsk pasta på bara vanligt vetemjöl dock passar durumvete bäst.
Libabröd med grillad halloumi och hummus
Libabröd med grillad halloumi, hummus, bönsallad och inlagd paprika. En god vegetarisk rätt med arabiskt tunnbröd samt goda fyllningar.
Ett arabiskt fredagsmys.
Du kan ta och riva bröd och lägga på fyllning efter hand eller göra en rulle.
Hittar du ej färskt Libabröd så kolla i frysdisken.
Lägg gärna in egna grillade röda paprikor innan om du vill. Eller köp färdiga. Vidare kan du koka egna vita bönor och kikärtor istället för att köpa färdiga på burk.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Grönsallad med fetaost
Grönsallad med fetaost, tomat och rödlök samt salladsdressing. En god sallad som passar som tillbehör till ex. grillat.
Ska du servera salladen som ensam rätt så kan du laga en variant på grekisk sallad - lägg till 10 cm tärnad gurka, 15 kalamata-oliver samt ev. krutonger. Krutongerna kan du laga genom att rosta grovt tärnat surdegsbröd i lite olivolja i en panna eller i ugnen.
Potatissallad med rädisor, morötter och sparris.
Potatissallad med rädisor, morötter och sparris i creme fraiche och majonnäs samt smaksatt med senap.
En variant på potatissallad med mer grönsaker och smaker.
God till grillat, kyckling, rostbiff med mera.
Du kan ta andra primörer eller grönsaker i salladen också ex. fräst vårlök eller purjolök. Tärnat äpple är också gott i. Hackad persilja eller basilika är också gott i.
Kyckling wrap med koriander
Kycklingwrap med koriander. Tortilla rulle eller wrap med kyckling, koriander och grönsaker.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook