Glassbomb

En festlig dessert med glass i olika lager du sedan garnerar och serverar som glassbomb.
En klassiker till nyårsfesten men också till annan fest.
Skippa helst tomtebloss då det ramlar ner ej så hälsosamma saker på bomben när de brinner.
Här har jag valt att göra glassbomben med vaniljparfait och hemgjord sorbet. Du kan såklart köpa färdig vaniljglass och färdig köpt sorbet som du mjukrör och sedan häller i bunkarna och gör glassbomben.
Har du en glassmaskin så använd den att göra vaniljglass och sorbet.
Se till att du har god plats i frysen för en 3 liters bunke.
Du behöver två bunkar - en 1-litersbunke och en 3-litersbunke.
Istället för att göra egen sorbet går det utmärkt att köpa färdig sorbet. Räkna ca 1 liter till nedan recept.

8 portioner glassbomb

  • Förberedelse: 3 tim
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 4 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 äggulor
  • 3 msk florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • Sorbet: 0,5 liter färska eller frysta hallon, jordgubbar eller hackad mango
  • 4 msk florsocker
  • 3 äggvitor

Tillagning

  1. Vispa gulor och socker samt vaniljsocker pösigt.
  2. Vispa grädden till fast konsistens.
  3. Blanda ner den vispade grädden i ägg- och sockerblandningen. Nu ska du frysa vaniljparfaiten. Häll parfaiten i den stora skålen. Sätt den lilla skålen i parfaiten så att den trycks ut upp längs kanterna. Lägg tyngd i skålen ex. fyll den med strösocker. Ställ in parfaiten i frysen i ca en timme.
  4. Sorbeten: Mosa eller mixa bär eller mangon i en matberedare eller mixer eller förhand. Mosa ihop med sockret.
  5. Vispa äggvitorna till fast skum och blanda ner fruktmoset.
  6. Ta ut skålen med vaniljparfaiten och ta ur den lilla skålen som du nu fyller med sorbeten. Ställ in glassbomben i frysen igen och frys den minst en timme så att glass och sorbet är väl frysta. Hit kan du förbereda och glassbomben håller sig flera veckor i frysen.
  7. När det är dags att äta glassbomben så tar du ut den. Därefter doppar du skålen i hett vatten så att den släpper från skålen och vänder glassbomben upp och ner på ett serveringsfat, bricka eller tallrik.
  8. Låt stå och mjukna något ca 20 minuter.
  9. Garnera glassbomben under tiden med festligheter, färsk frukt som hallon, blåbär eller jordgubbar. Vidare kan du ha flagad rostad mandel på eller pistagenötter. Du kan också sätta ex. tunna flarn som ex. knäckflarn omlott runt glassbombens kanter - tryck fast med lite vispad grädde emellan. Du kan också flaga vit choklad med en osthyvel över glassbomben. Eller använda fantasin.
  10. Tänd på tomteblossen och servera glassbomben.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer