Glace au four eller glass i ugn med maräng

Glace au four som är franska för glass i ugn. Ugnsgräddad dessert med glass täckt med maräng på ett lager av sockerkadsbotten. Den frysta glassen hinner inte smälta då marängen endast gratineras snabbt och skyddar glassen tillsammans med sockerkaksbotten från värmen. En god och uppskattad dessert.

Du kan såklart ha en annan kakbotten än sockerkaka ex. nötkaka, chokladkaka eller browniebotten. Du kan baka egen sockerkaksbotten eller köpa färdig. Bakar du egen enligt nedan så behöver du en rund kakform, springform, ca 24 cm i diameter. Man kan ha olika glass i Glace au four. Vaniljglass är klassiskt men annan glass fungerar - ta ex. hälften vaniljglass och hälften sorbet ex. sorbet med mango, hallon eller annan frukt. Eller chokladglass, pistageglass osv efter smak. Vidare kan du ha i färska eller halvfrysta rårörda hallon, björnbär, blåbär eller jordgubbar på glassen under marängtäcket. Du kan också garnera glassen när den är gratinerad med rostad flagad mandel, pistagenötter, färska bär som hallon, blåbär, jordgubbar eller efter smak.

Obs det är viktigt att glassen till Glace au four är hårt fryst annars kan den hinna smälta. Lägg köpt glass i din frys (som ofta är inställd på kallare frys än glassdisken i butiken) så fryser glassen till lite mer under några timmar.

Vintips till Glace au four är ett sött dessertvin som ex. Amfora Muscat eller kaffe med en söt likör ex. som du haft i glassen (eller avec).

4 portioner Glace au four

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • Sockerkaksbotten: 2 ägg
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 msk vatten
  • Maräng: 4 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk pressad citron
  • 2 msk florsocker
  • Fyllning: 0,5 liter vaniljglass glassblock
  • 0,25 liter mangosorbet, hallonsorbet, blåbärssorbet eller annan sorbet
  • 3 msk likör som apelsin, melon, kaffe eller efter smak (valfritt)
  • 125 gram halvt tinade rårörda bär som hallon, jordgubbar eller blåbär eller blanda
  • 125 gram färska bär som jordgubbar, hallon eller blåbär eller blanda att garnera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda vetemjöl och bakpulver.
  4. Rör ner vetemjöl- och bakpulverblandningen i äggblandningen, tillsätt vattnet och rör ihop till en sockerkakssmet.
  5. Häll upp smeten i en smord och bröad kakform (ex. springform, ca 24 cm i diameter).
  6. Grädda mitt i ugnen ca 5-10 min tills sockerkakan är fast. Ta ut, sockra ytan och stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper samt låt den svalna.
  7. Vispa marängen: vispa äggvitor i en bunke ca 1 minut. Tillsätt sockret lite i taget under vispning och vispa till ett fast skum. Vispa ner pressad citron.
  8. Sätt ugnen på 250 grader grill.
  9. Pensla sockerkaksbottnen med likör (valfritt).
  10. Lägg djupfryst glass i block samt några kulor sorbet i mitten på sockerkakan. Skär bort sockerkakan så att du har sockerkaka under och någon cm runt om.
  11. Strö över halvt tinade bär.
  12. Fördela marängen över och runt glassen. Ett tips är att använda en spritspåse med stjärntyll och spritsa mönster runt och kors och tvärs.
  13. Pudra över florsockret.
  14. Grädda Glace au four mitt i ugnen ca 3 min tills marängen fått lite färg. Passa noga för det kan gå fort.
  15. Ta ut glace au four desserten och garnera med färska bär runt om och lite på toppen.
  16. Servera varje gäst en bit Glace au four med tårtspade.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer