Gifflar med fyllning

Gifflar med fyllning av en blandning av mandelmassa och äppelmos.
Du kan också fylla gifflarna med kokta mosade plommon (utan kärnor) samt mandelmassa.

40 gifflar med fyllning

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker eller vit baksirap
  • 14 dl vetemjöl
  • Fyllning: 2 dl äppelmos eller annat mos eller 2 msk vatten
  • 150 g mandelmassa, riven
  • Till pensling: 1 uppvispat ägg
  • Glasyr: 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken samt värm till 38 grader.
  2. Lös jästen i en stor bunke med 1 dl av den varma mjölken och tillsätt sedan övrig mjölk, smör, salt, socker och det mesta av vetemjölet (spara 1 dl till utbakning).
  3. Arbeta ihop till en deg i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
  4. Lät degen jäsa 30 minuter övertäckt.
  5. Hacka eller riv mandelmassan i bitar så blir det lättare att blanda ihop det till en massa med äppelmoset.
  6. Knåda degen några minuter på mjölat bakbord.
  7. Dela degen i 5 delar och knåda varje del till en bulle samt lägg under bakduk.
  8. Kavla ut varje del till en rundel, 25x30 cm likt stora pizzor. Dela varje rundel i åtta tårtbitar likt pizzaslizar.
  9. Lägg en till två msk fyllning på den breda sidan, en bit in vid kanten på varje triangel och rulla ihop till en giffel från kanten. Tänj lite på degen så att spetsen kommer på undersidan.
  10. Lägg gifflarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jästa övertäckt i 30 min.
  11. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
  12. Pensla med gifflarna uppvispat ägg.
  13. Grädda dem mitt i ugnen 5-8 min tills de har fin färg.
  14. Ta ut och låt svalna något innan servering.
  15. Rör ut florsockret med vatten och ringla på gifflarna när de har svalnat (valfritt). Låt stelna någon halvtimme.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer