Gi-bröd gi-limpa med dinkel och jäst

Gi-bröd eller gi-limpa med dinkel och jäst. Recept på gott, enkelt och nyttigt hembakt bröd eller limpa med lågt glykemiskt index. Går bra att frysa.

2 gi-limpor

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 2 tim 50 min

Ingredienser

  • 2 brödformar
  • 1 l fullkornsmjöl av dinkel
  • 2 dl siktat dinkelmjöl (utan grodd och skal)
  • 1,5 dl havrekli
  • 1 tsk salt
  • 50 g jäst (ett paket)
  • 5 dl vatten, 37°
  • 2 ägg
  • 2 msk rapsolja

Tillagning

  1. Blanda samman fullkornsmjöl, siktat dinkelmjöl, kli och salt.
  2. Ljumma vattnet till 37°.
  3. Lös jästen i lite av vattnet och tillsätt resten av vattnet.
  4. Vispa upp äggen i en kopp och rör ner oljan.
  5. Rör ner äggblandningen i degvätskan.
  6. Rör ner mjölblandningen, lite i taget.
  7. Arbeta degen i tio minuter för hand till en fast och smidig deg.
  8. Låt degen jäsa i en timme.
  9. Arbeta degen ett par minuter.
  10. Dela den sedan i två delar och kavla ut till var sin rektangel.
  11. Rulla ihop de båda rektanglarna och forma till två limpor. Lägg dem med skarven neråt i var sin brödform.
  12. Värm ugnen till 200° och jäs limporna under tiden, ca 30 minuter.
  13. Grädda limporna i 40-50 minuter.
  14. Knacka på bröden för att känna om de är färdiga. Låter det ihåligt när du knackar är limporna klara.
  15. Pensla dem med lite vatten och låt dem svalna.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer