GI-bröd, bröd med lågt GI

GI-bröd eller bröd med lågt GI. Brödrecept med lågt glykemiskt index. Gott, nyttigt och enkelt bröd med dinkelmjöl och filmjölk.

Blötlägg dinkelkorn kvällen innan sedan går brödet snabbt att baka med bikarbonat.

2 limpor GI-bröd

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 13 tim

Ingredienser

  • 3,5 dl siktat dinkelmjöl
  • 4 dl fullkornsdinkelmjöl
  • 2 dl hela dinkelkorn
  • 0,5 dl hela linfrö
  • 1,5 dl sojamjöl
  • 1,5 dl fiberhavregryn
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 msk bikarbonat
  • 1 liter filmjölk
  • 2 msk olivolja eller vegetabilisk till formarna
  • 1 dl hackade torkade aprikoser och/eller nötter

Tillagning

  1. Blötlägg dinkelkornen över natten eller minst 8 timmar upp till 20 timmar.
  2. Värm ugnen till 175°.
  3. Smörj två avlånga brödformar med olja.
  4. Häll av dinkelkornen och blanda samman dinkelmjöl, linfrö, sojamjöl, havregryn, salt och bikarbonat samt aprikoser och/eller nötter i en stor bunke. Rör ner filmjölken, lite i taget, till en jämn smet/deg.
  5. Häll bröddegen i bakformarna.
  6. Grädda brödet på nedersta falsen i ugnen i 50-60 minuter.
  7. Täck brödet med bakplåtspapper efter halva gräddningstiden, annars bränns det.
  8. Ta ur och låt GI-brödet svalna under bakduk.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer