Gåslever eller anklever med tillbehör

Här på rostat vitt bröd med äppelgelé, pistagenötter, babyspenat och balsamicovinäger. Gott som förrätt eller aptitretare.

Du kan använda gåsleverpaté, gåsleverterrin, ankleverpaté eller ankleverterrin. Kallas ibland för Bloc de fois gras eller paté de fois gras. Vidare kan du använda hel konserverad ank- eller gåslever som dock är dyrare (och finare). På franska heter det Fois gras och kan vara av både gåslever och anklever. Ofta blandat. Den är vanligast på burk i olika kvaliteter. Hela bitar konserverad lever (Fois gras entier) är dyrast men godast och finast. Bloc de Fois Gras är gåslever eller anklever som lagats och pressats ihop till en stor bit eller block. Står det Avec Morceaux så är det med hela bitar i. Vidare kan den finfördelas i mindre bitar och kallas då bara Fois Gras eller Paté de Fois Gras (på svenska gåsleverpaté eller ankleverpaté). Mest finfördelad är Mousse de fois gras som ibland säljs som Mousse de Canard (anklevermousse). 

Välj gärna en gåslever eller fois gras som har fötts upp på sjysst vis ex. från Selectos de Castillas i Spanien. Fråga om de kan ta hem i affären eller beställ på deras webshop. Eller leta upp någon som säljer normalstor gåslever och anklever där de inte blivit uppfödda "traditionellt". 

Om du vill kan du smörsteka brödet. Vidare kan man använda rostad brioche som bröd. Servera du gås- eller anklever som aptitretare kan du göra göra fyra små snittar av varje rundel istället. Lägg upp på bricka. Då räcker receptet till 8-10 personer. 

Vintips: Välj ett torrare vitt mousserande vin som Champagne, Cava eller Cremant de Bourgogne om gåslevern serveras som förrätt eller tilltugg. Har gästerna redan druckit skumpa och du serverar gåslevern till förrätt så funkar en halvtorr Gewurtztraminer eller Pinot Gris från Alsace. Serverar du rätten som mellanrätt - likt osträtt - så skulle jag välja en klassisk kombination med franskt sött vin som Sauternes. OBS glöm ej att kyla vinet. 

5 portioner gåslever eller anklever med tillbehör

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 200 gram gåsleverpaté, gåsleverterrin, ankleverpaté eller ankleverterrin. Räkna ca 40 gram per portion.
  • 5 rundlar rostad vitt bröd
  • 30 gram babyspenat - några blad vardera
  • 5 tsk äppelgelé eller annan gelé. Fikonmarmelad blir också gott.
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 2 msk socker
  • 1 dl skalade pistagenötter
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar

Tillagning

  1. Koka ihop balsamicovinäger samt socker några minuter i en kastrull. Den ska reducera lite och tjockna.
  2. Hacka pistagnötter grovt. Rosta dem gärna i en stekpanna.
  3. Skär fois gras i ca 1cm tjocka skivor (40 gram vardera).
  4. Rosta bröden. Eller smörstek dem. Ta ut rundlar med en rundel. Eller skär dem i rundlar med kniv.
  5. Skölj babyspenaten.
  6. Lägg på några blad babyspenat på varje brödskiva.
  7. Lägg på skivad gåslever eller anklever.
  8. Lägg på en tsk gelé på varje skiva.
  9. Fördela och strö över pistagenötter.
  10. Droppa över lite balsamvinäger runt om, strö över lite flingsalt samt nymalen svartpeppar och servera direkt.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer