Garam Masala curryblandning

Garam masala hemgjord curryblandning. Garam Masala kommer från norra indien och är en smakrik curryblandning som har mindre av den i currypulver vanliga gurkmeja utan mer kardemumma, koriander och svartpeppar.
Vanligt är också kryddnejlika, muskot och lagerblad. Tillsätts vanligen utöver de vanliga curryblandingen i slutet av matlagningen för maximal smak och det lilla extra.
Bäst smak får curryn om du börjar med så hela kryddor som möjligt men det går givetvis med färdigmalda också. Blir cirka 1 dl. Övriga kryddor du kan ha i är muskot, fänkål, svarta senapsfrön, cassia bark, stjärnanis, lagerblad och curryblad (kari).
En stor stenmortel eller en liten elektrisk kaffekvarn för kaffebönor funkar bra att mala garam masala med. Kör riskorn i kaffekvarnen efter för att rengöra den.

ca 1 dl Garam Masala

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 150 g hel spiskummin
  • 60 g kanelstång
  • 15 g hela kryddnejlikor
  • 30 g hel svartpeppar
  • 10 gröna hela kardemummablommor
  • 30 gram hel koriander
  • 2 torkade chili eller 1 tsk chiliflakes
  • 15 gr gurkmeja

Tillagning

  1. Rosta kryddorna (utom gurkmeja) i en het stekpanna några minuter på spisen tills de börjar knäppa.
  2. Mixa i en kaffemixer (sån som man mixar kaffebönor i) eller mortel.
  3. Tillsätt gurkmeja och blanda runt.
  4. Garam masala-curryn är klar att användas. Förvaras i lufttät burk och håller sig mycket länge men tappar dock lite i smak eftersom tiden går.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer