Frysta bär med Tjinuskisås

Frysta bär med Tjinuskisås eller rysk kolasås med ingefära. En god och enkel dessert med varm kolasås som hälls över frysta bär som vinbär, blåbär, lingon, björnbär eller hjortron. Då smälter bären och allt blir en himla god blandning.
Kolasåsen kan förberedas innan och sedan värmas upp till servering på så vis är det en mycket enkel och god dessert att laga och förbereda.
Det speciella med rysk kolasås eller Tjinuskisås är att den smaksätts med ingefära.
Ett gott dessertvin till är ett måste frysta bär med Tjinuskisås. Mitt förslag är en ungersk tokaj eller trockenberenauslese från Österrike.
Du kan fuska och ta köpt kolasås och smaksätta med en tumme riven ingefära och koka ihop någon minut. Men godast är att göra egen kolasås.

4 portioner frysta bär med Tjinuskisås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 18 min

Ingredienser

  • 4 dl frysta som vinbär, blåbär, björnbär, lingon, hjortron (blanda gärna)
  • Tjinuskisås: 1 dl sirap
  • 1 dl socker
  • 25 g smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk färsk ingefära eller en halv tsk torkad

Tillagning

  1. Gör tjinuski- eller kolasåsen: Koka ihop sirap, socker, smör, grädde och ingefära i en kastrull i cirka 10 minuter. Såsen ska mörkna något.
  2. Servera de frysta bären i portionsformar eller djupa desserttallrikar.
  3. Häll varm kolasås över och servera direkt. Ev. kan du garnera dina frysta bär med Tjinuskisås med en liten kvist citronmeliss på toppen.
E-mail
Medel: 4.7 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer