Fruktkaka

Introduktion och förberedelse

Fruktkaka är en slags sockerkaka med hackad torkad frukt. Du kan välja olika torkade eller syltade frukter att smaksätta med.

Jag hade i russin, torkad frukt, syltade apelsinskal samt cocktailbär i min variant.

Tips är att blanda de torkade frukter du gillar eller har hemma.

Varianter

  • Gott är några av de torkade frukter som nu finns som lösvikt eller på påse ex. torkade aprikoser, dadlar, fikon, ananas, papaya och/eller kiwi. Dessa finns färdighackade och blandade ibland kallade tropisk mix.
  • Du kan också ha hackade nötter som mandlar, hasselnötter, valnötter osv.
  • Överkurs är att sylta egna apelsinskal.
  • Kan också smaksättas med konjak och serveras som julkaka. Skeda då över konjak när kakan har svalnat något och låt stå övertäckt något dygn.

Fruktkakan bakad i en rund sockerkaksform.
Fruktkakan bakad i en rund sockerkaksform.

1 fruktkaka, ca 10 bitar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 200 gram smör, rumsvarmt
  • 0,5 dl ströbröd till formen
  • 2,5 dl strösocker
  • 3 ägg, M/L
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 dl russin
  • 0,5 dl vardera av torkade hackade aprikoser, fikon och dadlar
  • 0,5 dl torkad tärnad ananas, papaya och kiwi (valfritt eller suckat)
  • 50 gram syltade apelsinskal
  • 10 cocktailbär

Tillagning

  1. Ta gärna fram smöret så att det blir rumsvarmt eller mikra det lite i mikron.
  2. Skär torkad frukt i tärningar - ca 0,5-1 cm stora. Dela på cocktailbär.
  3. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  4. Smörj en rund sockerkaksform med hål i mitten med lite av smöret och bröa den med ströbröd.
  5. Vispa smöret pösigt med sockret några minuter med elvisp eller för hand.
  6. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  7. Tillsätt mjöl, bakpulver och hackad torkad frukt.
  8. Rör ihop till en smet.
  9. Fyll formen med smeten. Jämna till ytan.
  10. Grädda fruktkakan i 1 timme - 1 timme 15 minuter i nedre delen av ugnen.
  11. Ta ut och låt svalna innan servering. Låt gärna fruktkakan stå övertäckt några timmar upp till något dygn så får kakan mer smak från den torkade frukten.
E-mail
Medel: 3.6 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 147 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-04-11