Friterade fetaostfyllda trianglar

Friterade eller bakta fetaostfyllda trianglar passar som tilltugg eller på buffé ex. på meze.
Vårrulledeg eller fillodeg fylld med fetaost vikta till trianglar och friterade eller bakta i ugnen.

12 st, fetaostfyllda trianglar, 4-6 portioner

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 12 ark vårrulledeg eller filodeg
  • 200 g fetaost
  • 2 ägg
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 5 dl solrosolja eller matolja att fritera i

Tillagning

  1. Tina vårrulledeg eller filodegen.
  2. Smula sönder fetaosen i en bunke.
  3. Skölj och hacka persiljan och tillsätt den.
  4. Tillsätt ett ägg samt peppar. Rör ihop till en röra.
  5. Kläck det sista ägget och spara äggulan i en skål.
  6. Lägg ut arken med vårrulledeg eller skär filodegen i två långa remsor.
  7. Lägg på en bricka och fördela fetaoströran med någon msk på till varje triangel.
  8. Pensla kanterna med ägg och vik ihop varje ark till en triangel.
  9. Tryck ihop kanterna så att degen är tät kring fyllningen.
  10. Värm oljan till ca 180 grader i en stor kastrull. Se till att ha ett lock nära att lägga över kastrullen vid ev. brand.
  11. Fritera trianglarna 3-4 i taget till fin färg i ca 3 minuter. Vänd dem efter halva tiden.
  12. Lägg trianglarna på hushållspapper att låta olja rinna av.
  13. Du kan också baka dem i ugnen på en smörjd ugnsplåt max värme i ca 10 minuter tills de fått fin färg.
  14. Servera trianglarna varma. De kan förberedas innan och kylas samt frysas men värm dem gärna till servering. De är också goda kalla till picknicken.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer