Friterade fetaostfyllda trianglar

Friterade eller bakta fetaostfyllda trianglar passar som tilltugg eller på buffé ex. på meze.
Vårrulledeg eller fillodeg fylld med fetaost vikta till trianglar och friterade eller bakta i ugnen.

12 st, fetaostfyllda trianglar, 4-6 portioner

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 12 ark vårrulledeg eller filodeg
  • 200 g fetaost
  • 2 ägg
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 5 dl solrosolja eller matolja att fritera i

Tillagning

  1. Tina vårrulledeg eller filodegen.
  2. Smula sönder fetaosen i en bunke.
  3. Skölj och hacka persiljan och tillsätt den.
  4. Tillsätt ett ägg samt peppar. Rör ihop till en röra.
  5. Kläck det sista ägget och spara äggulan i en skål.
  6. Lägg ut arken med vårrulledeg eller skär filodegen i två långa remsor.
  7. Lägg på en bricka och fördela fetaoströran med någon msk på till varje triangel.
  8. Pensla kanterna med ägg och vik ihop varje ark till en triangel.
  9. Tryck ihop kanterna så att degen är tät kring fyllningen.
  10. Värm oljan till ca 180 grader i en stor kastrull. Se till att ha ett lock nära att lägga över kastrullen vid ev. brand.
  11. Fritera trianglarna 3-4 i taget till fin färg i ca 3 minuter. Vänd dem efter halva tiden.
  12. Lägg trianglarna på hushållspapper att låta olja rinna av.
  13. Du kan också baka dem i ugnen på en smörjd ugnsplåt max värme i ca 10 minuter tills de fått fin färg.
  14. Servera trianglarna varma. De kan förberedas innan och kylas samt frysas men värm dem gärna till servering. De är också goda kalla till picknicken.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer