Friterad lök eller lökringar

Fritera egen lök på enkelt vis med bara mjöl eller fritera lökringar med frityrsmet.
Friterad lök är mycket gott som tillbehör till korv, hamburgare, plankstek, rostbiff, kött, kyckling eller fisk eller till vegetarisk mat. Prova entrecote med bearnaise, lökringar, klyftpotatis samt tomatsallad.
Oljan kan du sila av och spara samt använda igen.

4 portioner friterad lök eller lökringar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 1 liter vegetabilisk olja, ex. rapsolja eller solrosolja till fritering
  • Friterad lök på enkelt vis: 1 dl mjöl
  • 2 msk kall vatten
  • Friterade lökringar med frityrsmet: 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl vatten eller ljust öl
  • 1 uppvispad äggvita

Tillagning

  1. Skala löken.
  2. Skär den i ca 3-5 mm tjocka skivor och dela sedan i ringar.
  3. Friterad lök på enkelt vis: Lägg mjöl i en bunke.
  4. Vänd i löken. Tillsätt lite kallt vatten i taget till löken och arbeta ihop så att mjölet blir smetigt och fastnar på löken.
  5. Friterade lökringar med frityrsmet: Vispa äggvitan till fast skum.
  6. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  7. Tillsätt sedan vatten till en slät smet.
  8. Vänd ner de hårt vispade äggvitorna i mjölblandningen. Doppa sedan lökringarna i frityrsmeten och fritera enligt nedan.
  9. Fritering: värm oljan i en kastrull under lock till 180-190 grader. Använd gärna en digital stektermometer i oljan. Testa om oljan är tillräckligt varm med en lökbit. Den ska koka och snabbt få lite färg. Se till att ha ett lock att lägga över oljan om den skulle fatta eld (försök EJ släcka olja med vatten - då exploderar den).
  10. Lägg i hälften av lök lite i taget och fritera den ljust brun. Försök dela dem åt lite så det inte blir en stor lökklump.
  11. Fritera några minuter. Ev. behöver du vända på löken och ta isär den något.
  12. Förbered en tallrik med lite hushållspapper på.
  13. Plocka upp löken med hålslev, pastaslev eller stekpincett och låt droppa av på tallriken.
  14. Den friterade löken är klar att använda.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer