Fransk grönsaksröra

En god grönsaksröra som är nyttig, billig och lätta att förbereda. Tomat, aubergine, squash, paprika, vitlök, basilika och timjan utgör grunden i grönsaksröran som annars också kallas ratatouille.
Röran passar till grillat eller som tillbehör till det mesta. Den blir bara godare efter någon dag i kylen. Här är en stor sats som också kan frysas in.

8 portioner fransk grönsaksröra

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 500 gram aubergine
  • 2 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 0,5 dl olivolja
  • 500 gr squash eller zucchini
  • 500 gr röd, gul eller grön paprika eller allihop
  • 250 gr gul lök
  • 2 burkar krossade tomater
  • 5 hela tomater, skurna i bitar
  • 3 matskedar tomatpuré
  • 3 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
  • 0,5 tsk socker
  • 1 dl persilja finhackad
  • 10 basilikablad, skurna i strimlor
  • 3 kvistar timjan

Tillagning

  1. Skölj och skär auberginen i tärningar ca 1x1 cm stora. Lägg i en skål och salta auberginen med en tsk salt. Vänd runt och låt ligga och dra i 30 minuter. Skölj sedan av saltet i durkslag. Låt rinna av.
  2. Skölj och skär squasch eller zucchin, paprikan samt gul lök i tärningar, ca 1x1 cm.
  3. Skala och hacka vitlök, persilja samt basilika.
  4. Värm ca 6 msk olivolja i en stor gryta eller stekpanna.
  5. Lägg i auberginen och låt den bli brun
  6. runt om. Ta sedan upp den och låt rinna av på hushållspapper.
  7. Häll i lite mer olivolja och fräs squashen tills all fuktighet har ångat bort. Ta upp och låt den rinna av.
  8. Fortsätt med paprikan samt ta upp när den är mjuk.
  9. Lägg i löken och stek den tills den är mjuk men inte brun.
  10. Tag en stor gryta på cirka 4 liter och häll i den stekta löken, tomater, tomatpuré, vitlök, persilja, socker och timjan.
  11. Låt sjuda i ca 30 min.
  12. Tillsätt grönsakerna och småkoka i ytterligare 30 min. När ca 5 min återstår blanda i basilikan.
  13. Justera smaken på grönsaksgrytan med lite mer tomatpuré, socker, salt och peppar.
  14. Nu kan du servera din franska grönsaksröra. Eller låta den svalna och förvara i kylen samt värma till servering. Grönsakröran går också utmärkt att frysa in.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer