Foliepaket med sill, tomat och purjolök

Introduktion och förberedelse

Foliepaket med sill, tomat, purjolök, kokt potatis, grädde och dill.

Du behöver 4 ark folie, ca 40x30 cm i storlek. Se till att använda en folie godkänd för matlagning. Kolla förbackningen.

Serveringsförslag

  • Sillpaketen passar som middag från grillen eller sommarlunch. Kan också lagas valfri årstid i ugnen.
  • Fiskpaket är gott med citronklyfta, öl och nubbe samt knäckebröd, smör och ost.

Med kokt potatis

Du behöver kokt potatis eller färskpotatis. En god resträtt om du har kokt potatis över.

Varianter

Istället för grädde kan man ta crème fraiche eller blanda.

4 portioner foliepaket med sill, tomat och purjolök

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • cirka 500 gram filé av sill eller strömming med skinn
  • 1 pkt fryst dill, 30 gram eller ett knippe färsk
  • ca 800 gram kokt fast potatis - fina färskpotatisar eller delikatesspotatis med skal eller skalade grovt delade stora potatisar
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 purjolök
  • ca 16 cocktailtomater, 1 paket
  • 1 citron
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 4 ark folie, ca 40x30 cm i storlek
  • 2 msk smör att smörja foliearken med

Tillagning

  1. Koka potatis mjuk. Skala gärna och dela stor potatis (4 delar) om du använder det. Koka mjuka 15-20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader eller tänd utegrillen.
  3. Förbered under tiden för foliepaketen: klipp ut 4 ark folie ca 40x30 cm styck.
  4. Smält smör eller mikra det mjukt och pensla smör i mitten på folien ca 20x20 cm.
  5. Ta av skinnet på sillen.
  6. Rensa, dela och skölj samt strimla purjolöken.
  7. Skölj och dela cocktailtomater.
  8. Skär ut 4 klyftor citron. Pressa ur resten av citronsaften i ett glas.
  9. Skiva kokt potatis grovt och fördela i foliearken.
  10. Rulla ihop sillfiléerna och lägg minst 4 st per portion i mitten på potatisen.
  11. Strö över hackad dill, purjolök, tomathalvor, salt och vit- eller svartpeppar.
  12. Fördela grädde och citronsaft över sill och potatis. Akta så det ej rinner ut.
  13. Vik upp kanterna på folien längs långsidan till mitten och vrid sedan ihop hörnen och vik upp dem till paket.
  14. På utegrill: lägg sillpaketen på grillen och placera gallret en bit upp. Låt de helst stå i en kvart eller 20 minuter.
  15. I ugn: sätt foliepaketen i en långpanna och grädda dem i 20 minuter.
  16. Vik upp kanterna och servera sillpaketen med citronklyfta samt salt.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 486 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-23