Foliepaket med potatis

Foliepaket med potatis, grädde, vitlök, purjolök samt gröna ärtor. Gott som sås och tillbehör i ett. En slags potatisgratäng i foliepaket. Foliepaketen kan förberedas i god tid och förvaras i kylen. Sedan värms de i ugn, på grill eller i glöd till servering.

4 portioner foliepaket med potatis

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • ca 800 gram kokt fast potatis - fina färskpotatisar eller delikatesspotatis med skal eller skalade grovt delade stora potatisar
  • 2 msk smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 purjolök
  • 2 dl gröna ärtor (valfritt)
  • 4 ark folie, ca 40x30 cm i storlek

Tillagning

  1. Koka potatis mjuk. Skala gärna och dela stor potatis (4 delar) om du använder det. Koka ca 15-20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader eller tänd utegrill.
  3. Förbered under tiden för foliepaketen: klipp ut 4 ark folie ca 40x30 cm styck.
  4. Smält smör eller mikra det mjukt.
  5. Skala och pressa samt blanda runt vitlöken med smöret. Pensla smör i mitten på folien ca 20x20 cm.
  6. Rensa, dela och skölj samt strimla purjolöken.
  7. Skiva kokt potatis grovt och fördela i foliearken.
  8. Strö över purjolök, salt och vit- eller svartpeppar.
  9. Fördela grädde över potatisen. Akta så det ej rinner ut.
  10. Vik upp kanterna på folien längs långsidan till mitten och vrid sedan ihop hörnen och vik upp dem till paket.
  11. På utegrill: lägg potatispaketen på grillen och placera gallret en bit upp. Låt de helst stå i en kvart eller 20 minuter tills de är genomvarma.
  12. I ugn: sätt foliepaketen i en långpanna och grädda dem i 20 minuter tills de är genomvarma.
  13. Värm och koka upp ärtorna (valfritt)
  14. Vik upp kanterna och servera potatispaketen ev. med ärtor över.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer