Focaccia med rosmarin

Baka italiensk focaccia i långpanna med flingsalt, olivolja och rosmarin. Skär sedan i rutor och servera till ex. soppa, middag, fest eller på buffé.
Om du vill kan du stoppa i oliver i degen innan du jäser den en andra gång i långpannan.
Istället för torkad rosmarin kan du såklart ta färsk rosmarin. Räkna runt en msk hackad färsk rosmarin.
Räkna att en långpanna räcker till 16 stora rutor focaccia. Serverar du till buffé eller fest så kan du skära focaccian i 5x4 bitar för 25 lagom stora bröd.

1 långpanna focaccia med rosmarin

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1,3 liter vetemjöl
  • 5 dl vatten
  • 2 dl olivolja
  • 50 gram färsk jäst för bröd
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 tsk torkad rosmarin till garnering
  • 1 msk flingsalt till garnering

Tillagning

  1. Rör ut jästen i fingervarmt vatten (ca 38 grader) i en stor degbunke.
  2. Mät upp och tillsätt vetemjöl, salt, socker samt en fjärdedel av oljan.
  3. Knåda ihop till en deg. 10 minuter för hand eller 5 minuter i degblandare.
  4. Jäs degen övertäckt i 45 minuter.
  5. Ta upp degen och knåda ihop den någon minut.
  6. Smörj en långpanna med höga kanter med en fjärdedel av olivoljan.
  7. Knåda ut degen till en rektangel och lägg i långpannan. Pensla på en fjärdedel av olivoljan.
  8. Knåda ut den till kanterna.
  9. Strö över rosmarin och salt.
  10. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Jäs focaccian övertäckt i 30 minuter.
  12. Sätt in i ugnen och häll i 3 dl vatten i botten på ugnen.
  13. Stäng luckan och grädda i 30 minuter tills focaccian har fin färg.
  14. Ta ut och låt svalna något i långpannan. Pensla den med resten av olivoljan samt strö ev. över lite mer salt och timjan. Den ska smaka olivolja, salt och timjan - det tycker jag är gott.
  15. Skär upp i förslagsvis 16 rutor till servering.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer