Focaccia med rosmarin

Baka italiensk focaccia i långpanna med flingsalt, olivolja och rosmarin. Skär sedan i rutor och servera till ex. soppa, middag, fest eller på buffé.
Om du vill kan du stoppa i oliver i degen innan du jäser den en andra gång i långpannan.
Istället för torkad rosmarin kan du såklart ta färsk rosmarin. Räkna runt en msk hackad färsk rosmarin.
Räkna att en långpanna räcker till 16 stora rutor focaccia. Serverar du till buffé eller fest så kan du skära focaccian i 5x4 bitar för 25 lagom stora bröd.

1 långpanna focaccia med rosmarin

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1,3 liter vetemjöl
  • 5 dl vatten
  • 2 dl olivolja
  • 50 gram färsk jäst för bröd
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 tsk torkad rosmarin till garnering
  • 1 msk flingsalt till garnering

Tillagning

  1. Rör ut jästen i fingervarmt vatten (ca 38 grader) i en stor degbunke.
  2. Mät upp och tillsätt vetemjöl, salt, socker samt en fjärdedel av oljan.
  3. Knåda ihop till en deg. 10 minuter för hand eller 5 minuter i degblandare.
  4. Jäs degen övertäckt i 45 minuter.
  5. Ta upp degen och knåda ihop den någon minut.
  6. Smörj en långpanna med höga kanter med en fjärdedel av olivoljan.
  7. Knåda ut degen till en rektangel och lägg i långpannan. Pensla på en fjärdedel av olivoljan.
  8. Knåda ut den till kanterna.
  9. Strö över rosmarin och salt.
  10. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Jäs focaccian övertäckt i 30 minuter.
  12. Sätt in i ugnen och häll i 3 dl vatten i botten på ugnen.
  13. Stäng luckan och grädda i 30 minuter tills focaccian har fin färg.
  14. Ta ut och låt svalna något i långpannan. Pensla den med resten av olivoljan samt strö ev. över lite mer salt och timjan. Den ska smaka olivolja, salt och timjan - det tycker jag är gott.
  15. Skär upp i förslagsvis 16 rutor till servering.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer