Flygande Jakob

En klassiker med kyckling, bananer, vispgrädde, chilisås, jordnötter och bacon. Flygande Jakob är god, snabb och omtyckt av alla samt lätt att laga.
Koka gärna gott basmatiris till.
En god sallad med ex. körsbärstomater, blandad grönsallad och strimlad rödlök samt paprika är gott till (smaksatt med lite vinäger, olivolja, salt och vitpeppar).
Det går bra att koka kycklinggrytan i en stekgryta eller stor stekpanna på spisen också (istället för i ugnsform i ugn).
Koka gärna basmatiriset med 0,5 tsk gurkmeja och en bit kanelstång.
Namnet sägs komma från rättens upphovsman, Jacobsson, som jobbade med flygfrakt.
Istället för en grillad kyckling kan du ta 3-4 kycklingfiléer och steka eller grilla dem. Eller 4 stekta eller grillade kycklingklubbor.

4 portioner Flygande Jakob

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 färdiggrillad kyckling
  • 2 bananer
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl chilisås
  • 140 gram bacon
  • 1 dl jordnötter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Börja koka ris till om du vill ha det.
  3. Plocka kycklingköttet från de grillade kycklingarna. Lägg bitarna i en ugnssäker form.
  4. Använder du rå kycklingfilé så steker du dem runt om i lite olivolja med salt och peppar. När du stekt dem några minuter och de fått fin färg så ta upp och skär i bitar, ca 0,5 cm breda. Kycklingfiléerna behöver inte vara helt genomstekta då de lagas klart i ugnen.
  5. Skala bananerna och skiva dem. Lägg bananbitarna ovanpå kycklingen.
  6. Vispa grädden löst och blanda i chilisåsen.
  7. Bred blandningen över kyckling- och bananbitar.
  8. Gratinera i ugnen ca 15-20 minuter.
  9. Använder du en stekgryta så lägger du kycklingbitarna i grytan och tillsätter grädde samt chilisås och låter småputtra 5 minuter.
  10. Skär under tiden bacon i småbitar och knaperstek.
  11. Strö bacon och jordnötter över kycklingen. Kycklinggrytan Flygande Jakob är klar att servera med kokt ris och gärna en sallad.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer