Flygande Jakob

En klassiker med kyckling, bananer, vispgrädde, chilisås, jordnötter och bacon. Flygande Jakob är god, snabb och omtyckt av alla samt lätt att laga.
Koka gärna gott basmatiris till.
En god sallad med ex. körsbärstomater, blandad grönsallad och strimlad rödlök samt paprika är gott till (smaksatt med lite vinäger, olivolja, salt och vitpeppar).
Det går bra att koka kycklinggrytan i en stekgryta eller stor stekpanna på spisen också (istället för i ugnsform i ugn).
Koka gärna basmatiriset med 0,5 tsk gurkmeja och en bit kanelstång.
Namnet sägs komma från rättens upphovsman, Jacobsson, som jobbade med flygfrakt.
Istället för en grillad kyckling kan du ta 3-4 kycklingfiléer och steka eller grilla dem. Eller 4 stekta eller grillade kycklingklubbor.

4 portioner Flygande Jakob

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 färdiggrillad kyckling
  • 2 bananer
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl chilisås
  • 140 gram bacon
  • 1 dl jordnötter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Börja koka ris till om du vill ha det.
  3. Plocka kycklingköttet från de grillade kycklingarna. Lägg bitarna i en ugnssäker form.
  4. Använder du rå kycklingfilé så steker du dem runt om i lite olivolja med salt och peppar. När du stekt dem några minuter och de fått fin färg så ta upp och skär i bitar, ca 0,5 cm breda. Kycklingfiléerna behöver inte vara helt genomstekta då de lagas klart i ugnen.
  5. Skala bananerna och skiva dem. Lägg bananbitarna ovanpå kycklingen.
  6. Vispa grädden löst och blanda i chilisåsen.
  7. Bred blandningen över kyckling- och bananbitar.
  8. Gratinera i ugnen ca 15-20 minuter.
  9. Använder du en stekgryta så lägger du kycklingbitarna i grytan och tillsätter grädde samt chilisås och låter småputtra 5 minuter.
  10. Skär under tiden bacon i småbitar och knaperstek.
  11. Strö bacon och jordnötter över kycklingen. Kycklinggrytan Flygande Jakob är klar att servera med kokt ris och gärna en sallad.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer