Flamberade äpplen i calvados

Flamberade äpplen i calvados med nötter, pommeausås samt äppelsorbet. En riktigt smaskig efterrätt.
Välj svenska goda äpplen som ex. aroma eller gravensteiner. Du behöver ej någon dyr calvados - välj en ung sk Fine som har mycket äppelsmak, förslag är Lecompte Originel.
Pommeau är ett söt stark likör - en blandning av cider och calvados som liksom calvados finns på Systembolaget. Såsen är överkurs då du också får sås från flamberingen.
För att äppelsorbeten ska ligga still har jag lagt upp den en rund brödbit stekt i smör och vänd i kanel och socker.
Pommeau är också gott att dricka till denna efterrätt.

4 portioner flamberade äpplen

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 äpplen ex. aroma eller gravensteiner
  • 3 msk smör
  • 3 msk socker
  • 4 cl calvados
  • 2 dl valnötter, hasselnötter eller pekannötter (eller blanda)
  • Tillbehör: 4 kulor äppelsorbet eller vaniljglass
  • 4 små runda brödskivor
  • 2 msk smör
  • 1 msk socker
  • 1 tsk kanel
  • 3 dl pommeau
  • 1 tsk maizena

Tillagning

  1. Förbered tillbehör först: brödskivor att lägga sorbet eller glass på: Stämpla ut rundlar ca 4 cm i diameter eller skär ut trianglar utan kanter. Stek dem i smör ljusbruna på båda sidor. Vänd dem i socker och kanel.
  2. Pommeausås: Blanda pommeau med maizena i en kastrull och koka upp under omrörning.
  3. Ta fram äppelsorbet eller glass att mjukna.
  4. Dags att flambera äpplen: skölj och kärna ur äpplen. Skala dem om du önskar. Dela och skär i klyftor.
  5. Fräs äppelklyftorna i smör i en stor panna någon minut.
  6. Strö över socker och låt det smälta till ljus karamell några minuter. Vänd runt äpplena då och då.
  7. Tillsätt nötterna och vänd runt dem.
  8. Tillsätt calvados, värm upp och ta bort pannan från spisfläkten samt ut från kroppen. Vinkla pannan något och tänd på calvadosen - flambera äpplena tills spriten slutat brinna.
  9. Servera de flamberade äpplena och nötterna ev. i en liten skål på tallriken, ringla lite pommeausås runt samt lägg upp en kula glass var på de kanel- och sockerpanerade brödskivorna samt servera direkt.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer