Fläskschnitzel

Panerad schnitzel med fläskkött serverad med klyftpotatis, enkel rödvinssås, citron, broccoli och morot.
Fläskschnitzlarna kan också garneras på klassiskt vis med kapris, citron och ansjovis. De kan serveras med eller utan sås eller andra valfria tillbehör. Andra såsen som passar till schnitzel är svampsås, bearnaisesås eller brunsås.
Vill du ha glutenfri panering så väljer du glutenfritt ströbröd och skippar mjölet.

4 portioner fläskschnitzel

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram fläskschnitzlar som ex. skivad skinka av skinkinnanlår
  • 4 msk mjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 30 gram smör
  • 0,75 dl matolja som ex. majsolja
  • Enkel rödvinssås: 2 dl rödvin
  • 3 dl vatten
  • 1 msk balsamvinäger
  • 4 msk ljus soja
  • 0,5 msk socker
  • 2 msk färsk timjan (bladen) eller 0,5 tsk torkad timjan
  • 3 msk mörk maizenaredning (för bruna såser)
  • 2 msk smör
  • Tillbehör: 700 gram fast potatis
  • 1 msk majsolja
  • 2 krm salt
  • 2 huvud broccoli
  • 2 morötter
  • 0,5 citron

Tillagning

  1. Klyftpotatis: sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och putsa potatis. Skala den om den har fult skal. Skär i klyftor och vänd med en msk olja i en stor ugnsform eller stor stekpanna. Stek i ugnen i ca 25 minuter. Vänd runt efter halva tiden.
  3. Fortsätt med rödvinssås: koka upp rödvin, vatten, balsamvinäger, socker och timjan. Red med maizenaredning till en såsig konsistens. Smaka av skysåsen med salt och svart- eller vitpeppar. Innan servering så vispar du i smöret.Låt småkoka medan schnitzlarna steker.
  4. Stek schnitzlarna: knäck och vispa ihop ägget i en skål.
  5. Blanda mjöl, salt och peppar i en djup tallrik.
  6. Häll upp ströbröd på en annan tallrik.
  7. Banka ut schnitzlarna med en köttklubba så tunt du önskar.
  8. Värm en stor stekpanna med smör och olja.
  9. Vänd dem i mjölet, sedan ägget och sist ströbrödet.
  10. Lägg i stekpannan och sänk värmen till något över medelvärme. Du vill steka fläskköttet helt genomstekta men ej bränna paneringen så stek på låg värme länge istället för tvärtom. Vänd schnitzlarna efter några minuter.
  11. Skölj och skär broccoli i buketter. Lägg i en kastrull med lite vatten.
  12. Skala och skär morötter i stavar och lägg med broccolin.
  13. Koka grönsakerna mjuka ca 5 minuter.
  14. Skölj och skär citronen i klyftor.
  15. Skär ett snitt en schnitzel och kontrollera så den är genomstekt.
  16. Servera schnitzlarna med klyftpotatisen, rödvinssåsen, grönsakerna samt citronklyftor.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer