Fläskgryta

En mustig variant på gulasch med fläskkött, paprika, tomat, lök, vitlök och cayennepeppar med mera.
Picknickbog är perfekt att laga gryta på. Fettet får vara kvar då det smälter bort i grytan och ger fyllig smak. Dessutom får man mycket mat för pengarna. Tips är att först skära ut schnitzlar av den finare delen på picknickbogen och använda resten av köttet att laga gryta på. Välj svenskt griskött och helst kravmärkt.
Laga gärna fläskgrytan dagen innan så blir den ännu godare när den får stå. Eller dubbla receptet och njut av goda rester.
Gott till är surdegsbröd eller annat bröd. Vidare kan man servera med råris, bulgur eller kokt matvete. Om du vill kan du även servera med creme fraiche, matyoghurt eller smetana samt hackad persilja.
Istället för cayennepeppar kan du ta valfri annan chili efter tycke.

4 portioner fläskgryta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 800 gram picknickbog eller annat grytkött av fläsk
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 gula lökar
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 dl tomatpuré
  • 6 dl vatten
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 paprikor
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk mald brödkummin
  • 3 potatisar, fasta
  • 3 krm cayennepeppar
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Ta fram en stor järngryta eller kastrull.
  2. Skär fläskköttet i bitar ca 2x2 cm.
  3. Skala lök och vitlök.
  4. Skiva löken och hacka vitlöken.
  5. Bryn köttet i smöret några minuter. Tillsätt salt.
  6. Tillsätt lök, vitlök, paprikapulver och kummin. Rör om.
  7. Blanda ner tomatpuré.
  8. Tillsätt vatten och buljongtärningar.
  9. Skär paprikor i bitar och lägg i dem. Spara ev. lite paprika att tillsätta på slutet så ser det lite fräscht ut.
  10. Låt fläskgrytan koka på låg värme i 1,5 timmar.
  11. Skala potatisen och tärna dem ca 1x1 cm bitar. Tillsätt potatisen och koka i 30 minuter till.
  12. Smaka av gulaschen med salt, svartpeppar och cayennepeppar så att den blir så stark du vill ha den.
  13. Servera fläskgrytan i djupa skålar med valfritt tillbehör som ex. surdegsbröd.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer