Fläskfilé i senapssås

En god fest- eller middagsrätt med stekt fläskfilé med sås på fransk senap och grädde.
Förslag på tillbehör: klyftpotatis, pressad potatis eller färskpotatis. Kokta grönsaker som 1 pkt eller ca 100 gram gröna bönor, 4-6 knippmorötter och 4-8 st knipp-, vår- eller salladslökar passar till.
Vegetariskt blir det med quornfilé istället för fläskfilé.
Vintips är ett vitt ekfatslagrat Chardonnay eller ett ljusare lättare rött ex. Pinot Noir eller Bourgogne.
Du kan också grilla fläskfiléskivorna på utegrillen istället för att steka dem. Gör då bara såsen med lök osv i pannan och vänd sedan ner fläskfilén och koka någon minut.

4 portioner fläskfilé i senapssås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 g fläskfilé
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 2 msk flytande kalvfond
  • 2 msk fransk senap
  • 1 msk majsstärkelse

Tillagning

  1. Förbered potatistillbehör och grönsaker. Skala och koka potatis. Rensa bönor och skala morötter. Rensa löken.
  2. Strimla vår- knipp- eller salladslöks blasten att ha till garnering av fläskfilén.
  3. Putsa köttet och skär det i skivor. Skala och hacka gul lök och vitlök.
  4. Bryn fläskfiléskivorna i olja i en stor stekpanna eller stekgryta. Tillsätt löken och fortsätt att bryna någon minut. Krydda med salt och peppar.
  5. Vispa ihop grädde, vatten, kalvfond, senap och majsstärkelse. Blanda ner det tillsammans med köttet.
  6. Låt fläskfilén småkoka på låg värme tills tillbehören är klara. Använd gärna en termometer och låt fläskfilén småputtra till en innertemperatur på 68 grader.
  7. Koka grönsakerna i ca 5 minuter i 2 dl vatten under lock.
  8. Häll av dem och blanda ner en msk smör, en nypa salt och vit- eller svartpeppar.
  9. Pressa kokt potatis.
  10. Garnera fläskfilén med hackad vår- knipp- eller salladslök och rör om.
  11. Smaka av såsen med salt, vit- eller svartpeppar samt ev. lite mer senap.
  12. Fläskfilé med senapssås är klart att servera med pressad potatis och grönsaker.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer