Fisksoppa med aioli

Fisksoppa med aioli är perfekt att njuta med ett glas gnistrande vitt, vitlöksmajonnäs och knaprig pain riche.
Ett vitt torrt vin passar bra till, gärna en semillon/chardonnay från Australien.
Om du gillar grädde kan du ha 2 dl på slutet och koka upp.

4 portioner fisksoppa med ailoli

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 0,5 purjolök
  • 3 stänger selleri
  • 2 morötter
  • 4 potatisar
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 pkt saffran
  • 1 burk krossad tomat
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 200 g vit fisk som vitling, torsk eller flundra
  • 200 g lax
  • 100 g kokta skaldjur efter smak (räkor, musslor etc)
  • 2 krm salt
  • 0,5 tsk socker
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 burk aioli eller smaksätt majonnäs med pressad vitlök
  • 1 stor baguette

Tillagning

  1. Rensa grönsaker och hacka grovt.
  2. Fräs i olivolja några minuter.
  3. Tillsätt saffran, krossad tomat, buljong och 1 liter vatten. Salta och peppra.
  4. Koka i 20 minuter. Grönsaker ska vara mjuka.
  5. Smaka på soppan och tillsätt salt, socker och vitpeppar.
  6. Skär fisk i bitar.
  7. Koka upp soppa, vänd ner fisk, ta bort från värmen och låt stå i 5 minuter.
  8. Värm baguette.
  9. Precis innan servering lägger du till skaldjur.
  10. Klart att servera fisksoppan med aiolin vid sidan samt varm baguette.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer