Fisksoppa med aioli

Fisksoppa med aioli är perfekt att njuta med ett glas gnistrande vitt, vitlöksmajonnäs och knaprig pain riche.
Ett vitt torrt vin passar bra till, gärna en semillon/chardonnay från Australien.
Om du gillar grädde kan du ha 2 dl på slutet och koka upp.

4 portioner fisksoppa med ailoli

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 0,5 purjolök
  • 3 stänger selleri
  • 2 morötter
  • 4 potatisar
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 pkt saffran
  • 1 burk krossad tomat
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 200 g vit fisk som vitling, torsk eller flundra
  • 200 g lax
  • 100 g kokta skaldjur efter smak (räkor, musslor etc)
  • 2 krm salt
  • 0,5 tsk socker
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 burk aioli eller smaksätt majonnäs med pressad vitlök
  • 1 stor baguette

Tillagning

  1. Rensa grönsaker och hacka grovt.
  2. Fräs i olivolja några minuter.
  3. Tillsätt saffran, krossad tomat, buljong och 1 liter vatten. Salta och peppra.
  4. Koka i 20 minuter. Grönsaker ska vara mjuka.
  5. Smaka på soppan och tillsätt salt, socker och vitpeppar.
  6. Skär fisk i bitar.
  7. Koka upp soppa, vänd ner fisk, ta bort från värmen och låt stå i 5 minuter.
  8. Värm baguette.
  9. Precis innan servering lägger du till skaldjur.
  10. Klart att servera fisksoppan med aiolin vid sidan samt varm baguette.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer