Fisksoppa à l'Orange

Fisksoppa à l Orange smaksatt med apelsin, tomat, vitlök och chili. Potatis, fiskfilé, grädde, morot och purjolök blir en mustig och god fisksoppa.

6 fisksoppa

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 800 g fast potatis
  • 200 g morot
  • 1 liten purjolök
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 msk olivolja
  • 1 apelsin, saft och skal
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 5 dl vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 700 g filé av kolja, torsk eller annan vit fisk
  • 3 dl vispgrädde

Tillagning

  1. Skala potatis och morot och skär dem i mindre bitar. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten ca 10 minuter.
  2. Spara 1 dl kokspad och slå av resten.
  3. Ansa och skölj purjon väl så eventuella jordrester är borta. Dela och kärna ur chilifrukterna. Skär purjo och chili i cirka 4 centimeter långa strimlor.
  4. Fräs morot, purjolök samt chili i olivolja några minuter utan att de får färg.
  5. Mosa potatisen grovt med en potatisstöt.
  6. Tillsätt de frästa grönsakerna.
  7. Skölj och riv skalet av apelsinen - du ska bara ha det yttersta orange skalet. Tillsätt till soppan.
  8. Pressa saften ur apelsinerna, se till att inga kärnor kommer med. Tillsätt till soppan.
  9. Tillsätt vatten, fiskbuljongtärning, tomatpuré, salt, vitpeppar.
  10. Pressa vitlök över.
  11. Koka upp och låt sjuda 5 minuter.
  12. Skär fisken i lagom bitar, cirka 2x2 centimeter.
  13. Lägg dem i grytan och låt sjuda ytterligare 5 minuter.
  14. Ta grytan från värmen och rör ner vispgrädden. Värm upp. Servera soppan med ett syrligt fullkornsbröd och ost.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer