AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Fisksås festsås till fisk vitvinssås

Fisksås festsås till fisk vitvinssås Fisksås - en festsås till fisk. Klassisk vitvinssås till fisk, gratänger skaldjur.
Fisksås till all slags fisk, speciellt till ungstekt plattfisk; gös; grillad eller stekt lax; skaldjurspasta eller till fiskgratäng med riven ost över.
Pressad potatis, potatismos, ris; pasta och tillbehör som ärter, blomkål, spenat, kokt morot, purjolök, kålrot mm passar till.
Vintips till denna fisksås är ett torrt till halvtorrt vitt vin. Ex. en Alsace Pinot Gris eller Riesling.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 17)
4 portioner fisksås festsås till fisk vitvinssås
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 15 min

Ingredienser:

  • 2 msk smör
  • 3 msk finhackad gul lök eller schalottenlök
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 msk vetemjöl
  • 4 dl egen fiskbuljong (nödfall 1 tärning fiskbuljong och 4 dl vatten)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • EGEN FISKBULJONG: 500 gram fiskskrov eller huvud från ex. plattfisk, gös, torsk eller lax (ej bara lax då fiskfonden blir för limmig på bara lax).
  • 1,5 liter vatten
  • 1 gul lök
  • 1 bit rotselleri, 100 gram
  • 0,5 purjolök
  • 3 stjälkar persilja eller hackad vanlig
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 5 vitpepparkorn

Tillagning:

  1. Fräs lök och smör i en panna. Häll på vin och koka ihop till hälften.
  2. Pudra över vetemjöl och rör om. Spä under omrörning med fiskbuljong. Tillsätt grädde, salt och vitpeppar. Koka ihop såsen i 10 minuter. Såsen kan silas om du vill ha bort löken. Gott blir också att mixa den med stavmixer. Då får du en fluffig vitvinssås. Många mixar då i en eller två msk smör också och då blir såsen kanongod.
  3. EGEN FISKBULJONG: Skölj fiskbenen, lägg i en stor kastrull och täck med vatten. Koka upp och dra sedan ner värmen. Skumma - ta bort det mesta skummet med en slev.
  4. Förbered och hacka under tiden gul lök, rotselleri, purjolök och persilja. Tillsätt tillsammans med lagerblad, salt och vitpeppar.
  5. Sjud i 10 minuter och ta sedan från värmen. Låt buljongen stå och dra i minst 30 minuter innan du silar upp den. Du kan frysa in buljong som inte går åt.


 

Fler recept ur samma kategori som Fisksås festsås till fisk vitvinssås:

Ädelostsås eller Gorgonzolasås
Ädelostsås eller Gorgonzolasås. En mycket enkel och god sås att laga med salt och fyllig smak av ädelost eller grönmögelost som Gorgonzola, Saint Aigur, Kvibille eller annan valfri mögelost.
Passar som sås till det mesta ex. pastasås eller till de flesta kötträtter ex. grillat, stekt eller ugnstekt oxfil, fläskfilé, viltfilé eller kycklingfilé. Funkar till biff, lövbiff osv osv.
Lätt att laga till många om du dubblerar receptet.
En sås som knappt går att misslyckas med (bränn ej grädden bara).
Vaniljsås hemgjord Creme Anglaise
Vaniljssås. Hemgjord Creme Anglaise. Äkta vaniljsås görs av äggulor, socker, mjölk och/eller grädde och såklart vanilj.
Ingredienserna till vaniljsåsen rörs över svag värme tills den tjocknar, blir den för varm koagulerar äggulorna och såsen spricker. Man kan fuska lite och ha lite stärkelse i såsen.
Använd en tjockbottnad kastrull. En termometer är också bra.
Du kan också smaksätta vaniljsåsen med likör, choklad eller kaffe.
Vaniljsås serveras varm eller kall till bla äppelkaka, bärpajer mm.
Gräddfilssås med gurka
Gräddfilssås med gurka. Enkel, snabb och god sås med gräddfil och gurka i halvmånar. God till varm- eller kallrökt fisk ex. makrill, lax, flundra mm. Passar också till rökt kött som fårfiol eller rökt fläskfilé.
Koka lite potatis och rensa lite rädisor så har du en enkel lunch, buffé eller middag. Servera med kall öl, knäckebröd eller kavring, smör och ost.
Istället för gräddfil kan du ta matyoghurt eller creme fraiche (eller blanda).
Se alla recept ur kategorin Såser
Ugnsbakad torsk med pepparrot och skirat smör
Ugnsbakad torsk med pepparrot och skirat smör. En riktig klassiker. Att ugnsbaka fisk är ett enkelt och gott sätt att laga fisk. En enkel fiskrätt.
Baka torskfile i ugnen i en panna smord med lite olivolja och servera med lite skirat smör, riven pepparrot och kokt potatis. Välj ev. en delikatesspotatis som sparrispotatis. Har de fint skal behövs de ej skalas.
Kokta ärtor är också gott till ugnstekt torsk med pepparrot.
Stekt fisk med rödbetor, kapris och skirat smör
Stekt fisk med rödbetor, kapris och skirat smör är en klassiker. Ett gott tillbehör till vit fisk som flundra, gös, torsk, rockavinge, hälleflundra, bergtunga, piggvar, rödtunga, slätvar, sjötunga mm.
Servera med kokt delikatesspotatis eller färskpotatis och citronklyfta.
Fänkålssallad med tunnt skivad marinerad fänkål i vinäger, olivolja, dill, salt och peppar passar också till (skiva i matberedare eller mandolin).
Fiskgryta med marulk, tomat och citrus
Fiskgryta med marulk, tomat och citrus. Här med ris (färgat med gurkmeja). En god variant på fiskgryta med smak av tomat, vitlök, rotselleri, morot samt citrus som apelsin och citron.
Gott till är ris, pasta, råris eller potatismos eller valfritt tillbehör.
Lagar du GI eller LCHF kan du ersätta ris med ett huvud blomkål samt broccoli att koka med grönsakerna i grytan.
Det går bra att ersätta marulken med annan fisk. Byter du ut marulk med ben (som blir god när den får koka i 20 minuter) mot ex. torskfilé i bit så får du koka grunden till grytan i 20 minuter innan man lägger i fisken i några minuter till (fisken kokar annars sönder för mycket).
Vintips till grytan är ett vitt torrt vin ex. från Frankrike som Chablis.
OBS om du lagar denna rätt ska du veta att marulk är på rödlistan över hotade arter så välj gärna en annan fisksort märkt Msc eller Krav ex. lax eller hälleflundra.
Se alla recept ur kategorin Fiskrecept
Påsktårta med hjortronlikör
Påsktårta med mandelbotten och smörkräm smaksatt med hjortonlikör toppat med riven choklad.
Du kan byta ut hjortronlikör mot en tsk kaffepulver för kaffesmak, amaretto samt skållad hackad mandel (mandelsmak) eller någon annan likör efter smak. Du kan också ha smörkrämen naturell med bara vaniljsmak av vaniljsockret.
Bananmuffins
Bananmuffins. Hembakta muffins eller cupcakes med banan i smeten är gott och enkelt. Lite kanel är också gott i.
Du kan också använda receptet som grundsmet och smaksätta muffinssmeten som du vill till kakaomuffins, chokladmuffins, blåbärsmuffins, muffins med chokladbitar.
Pumpasoppa
Pumpasoppa. Soppa med pumpa är gott och enkelt som förrätt, lunch, middag eller buffe. Perfekt att göra på överbliven pumpa ex. efter Halloween. Pumpasoppa blir också god på sk Butternutchpumpa. Baka gärna foccaciabröd till pumpasoppan och servera med färskost som pålägg. Gott i pumpasoppa är också att koka med två tärnade äpplen. Curry passar bra ihop med pumpa så om du vill kan du smaka av soppan med något krm curry.
Du kan garnera pumpasoppan med rostade gröna pumpafrön (köps i affären) samt några droppar smakrik pumpaolja.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Pommes Anna potatiskaka
Pommes Anna är en fransk potatiskaka du kan servera som potatistillbehör till det mesta.
Pommes Anna är tunt skivad potatis stekt i en stekpanna, ugnsform eller långpanna till en potatiskaka.
Pommes Anna skärs i tårtbitar eller kvadrater och serveras som potatistillbehör till det mesta som kött eller fiskrätter eller till buffe.
Du kan göra Pommes Anna i stekpanna eller en rund ugnsform ex. en springform med löstagbara kanter eller en avlång brödform.
Pommes Anna i långpanna räcker till ca 12 portioner. Fyll då en långpanna med skivad potatis, blanda med olja och salt samt pressa ihop och grädda i 50 minuter på 225 grader tills potatisen fått färg och blivit mjuk.
Självklart kan man smaksätta Pommes Anna och sätta smak på den med någon ingrediens som: hackade svarta kalamatoliver; färska eller torkade örter som persilja, basilika eller andra provencalska örter; örtsalt; hackad soltorkade tomater; skivad gul lök; pressad vitlök; ost som parmesan eller chevre; purjolök osv.
Lammstek med potatisgratäng och rödvinssås
Lammstek med potatisgratäng och rödvinssås. En klassiker med smak av vitlök, rosmarin och rött vin.
En urbenad lammstek på runt ett 1 kilo räcker till minst 4 personer. Räkna 1,5 kg räcker till 6 portioner. Laga dock en hel stek och spara det som blir över ex. tärna och koka i indisk currysås med ris.
Sås till lammsteken görs av köttskyn och rödvin.
Vintips till lamm är ex. rött Chateau-Neuf-du-Pape, Shiraz från australien eller Syrah från Rhone.
Kyckling i vin Coq au vin kycklinggryta
Kyckling i vin även kallat Coq au vin på franska. En klassisk god och enkel fransk kycklinggryta med rött vin, lök, fläsk och champinjoner.
Coq au vin kan du servera med ett gott surdegsbröd; rostade grönsaker; pressad potatis; eller potatismos (potatismos smaksatt med palsternacka är gott); eller basmatiris, råris eller kokt vete.
Vintips till kyckling i vin är ett rött kryddigt och mustigt vin från ex. Rhone i Frankrike eller en Shiraz från Australien. Det kan du ha i kycklinggrytan också.
Receptet är med kyckling men blir också mycket gott med tupp (coq) som fransmännen döpt rätten efter.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Laxgryta med potatis
Laxgryta med potatis, morot, purjolök och grädde. Gott och enkelt med laxfilé. Istället för grädde kan du ta kokbar crème fraiche. Laxen kan bytas mot annan fisk. Räkor är också gott i.
Välj helst MSC eller Kravmärkt lax.
Mos med morötter och palsternacka
Mos med morötter och palsternacka. En variant på rotmos med palsternacka och rotselleri samt lite potatis (potatisen kan uteslutas och ersättas med mer rotfrukter).
Gott att servera som rotmos eller istället för vanligt potatismos till det mesta.
Stuvad spenat
Stuvad spenat. Hackad eller grovhackad bladspenat stuvad i vit sås sk Bechamelsås.
Gott och nyttigt som sås och grönsak i ett.
Passar till stekt falukork, korv, fårfiol, rökt lax, isterband, stekt fisk med mera.
Om du gillar muskotnöt kan du ha i något krm malen muskot i stuvning.
Har du använt väl sköljd spenat till stuvningen, snabbt kylt ner den i kallt vattenbad samt kokat upp den igen innan servering så är det ingen fara att servera spenaten ex. dagen efter. Då hinner det inte bildas nitrit-gift av ev. jordbakterier och den nitrat som finns naturligt i spenaten.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook