AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Fisksås festsås till fisk vitvinssås

Fisksås festsås till fisk vitvinssås Fisksås - en festsås till fisk. Klassisk vitvinssås till fisk, gratänger skaldjur.
Fisksås till all slags fisk, speciellt till ungstekt plattfisk; gös; grillad eller stekt lax; skaldjurspasta eller till fiskgratäng med riven ost över.
Pressad potatis, potatismos, ris; pasta och tillbehör som ärter, blomkål, spenat, kokt morot, purjolök, kålrot mm passar till.
Vintips till denna fisksås är ett torrt till halvtorrt vitt vin. Ex. en Alsace Pinot Gris eller Riesling.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 17)
4 portioner fisksås festsås till fisk vitvinssås
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 15 min

Ingredienser:

  • 2 msk smör
  • 3 msk finhackad gul lök eller schalottenlök
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 msk vetemjöl
  • 4 dl egen fiskbuljong (nödfall 1 tärning fiskbuljong och 4 dl vatten)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • EGEN FISKBULJONG: 500 gram fiskskrov eller huvud från ex. plattfisk, gös, torsk eller lax (ej bara lax då fiskfonden blir för limmig på bara lax).
  • 1,5 liter vatten
  • 1 gul lök
  • 1 bit rotselleri, 100 gram
  • 0,5 purjolök
  • 3 stjälkar persilja eller hackad vanlig
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 5 vitpepparkorn

Tillagning:

  1. Fräs lök och smör i en panna. Häll på vin och koka ihop till hälften.
  2. Pudra över vetemjöl och rör om. Spä under omrörning med fiskbuljong. Tillsätt grädde, salt och vitpeppar. Koka ihop såsen i 10 minuter. Såsen kan silas om du vill ha bort löken. Gott blir också att mixa den med stavmixer. Då får du en fluffig vitvinssås. Många mixar då i en eller två msk smör också och då blir såsen kanongod.
  3. EGEN FISKBULJONG: Skölj fiskbenen, lägg i en stor kastrull och täck med vatten. Koka upp och dra sedan ner värmen. Skumma - ta bort det mesta skummet med en slev.
  4. Förbered och hacka under tiden gul lök, rotselleri, purjolök och persilja. Tillsätt tillsammans med lagerblad, salt och vitpeppar.
  5. Sjud i 10 minuter och ta sedan från värmen. Låt buljongen stå och dra i minst 30 minuter innan du silar upp den. Du kan frysa in buljong som inte går åt.


 

Fler recept ur samma kategori som Fisksås festsås till fisk vitvinssås:

Tandoorimarinad
Tandoorimarinad. En god marinad till grillad kyckling, lax och grönsaker. Marinera ex. bitar av kyckling och trä på spett eller kycklinglår. Grönsaker som skivad aubergine, zucchini, paprika, delad lök blir goda om de penslas med marinaden vid grillningen. Gott som tillbehör när du ändå grillar.
Grilla på utegrill eller på galler i ugnen. Klassiskt är annars att grilla i den mycket heta indiska lerugnen sk Tandoori men det har inte många hemma i Sverige iaf.
Här har jag valt att servera ca hälften av tandoorimarinaden som kall sås i en skål vid sidan.
Det finns också färdig tandoorikryddning (både torkad och som pasta) som är god och enkel att blanda med yoghurten.
Har du inte alla kryddor så är det ej hela världen. Viktigast är ingefära, paprika, vitlök, garam masala, cayennepeppar, salt och svartpeppar.
Tomatsalsa med koriander
Tomatsalsa med färsk koriander är gott till grillat. Färsk hackad koriander, tärnade tomater, olja, vinäger, rödlök och chili är en vanlig salsa i Mexiko. Där gör man tomatsalsa med massor av färsk hackad koriander och chilisås. Gott till grillat, taco middag, tex mex, eller buffe.
Man kan också ha i hackad färsk röd chili samt pressad vitlök. Salladslök eller gul lök kan ersätta rödlöken.
Valnötspesto pesto med valnötter
Valnötspesto. En god pesto med valnötter istället för pinjenötter. Pesto är en sås du mixar ihop av nötter, lagrad ost, olivolja, basilika samt vitlök.
Nötter du kan använda till pesto är valnötter, pinjenötter, mandel eller hasselnötter.
Förutom basilika kan du också ha bladpersilja och/eller ruccola.
Parmesanost kan ersättas med riven Grano Padano eller annan hård lagrad ost.
Förvara peston i kylen högst några dagar eller använd den direkt.
Valnötspesto passar till pasta (spagetti), att pensla som grillsås, som sås till grillat, ha på buffe, bred på skivad baguette och rosta i ugnen, blanda med nykokt potatis till potatissallad osv. Pesto kan användas till mycket.
Se alla recept ur kategorin Såser
5-min snabbsill i tre smaker
5-minuters snabbsill i tre smaker. Senapssill, variant på Brantevikssill med lök och kryddpeppar samt vitlökssill med ton av chili.
Tre snabba och goda inläggningar som ger smak åt den redan inlagda 5-minuterssillen.
Strömmingslåda med kaviar, chilisås och grädde
Strömmingslåda. Klassisk husmanskost - en gratäng med strömming eller sill smaksatt med kaviar, chilisås och grädde.
Servera strömmingslådan med kokt potatis. En sallad på finriven morot, tomat, rödlök, isbergssallad samt olivolja, vinäger passar till.
Öl är gott till strömmingslåda. Och knäckebröd. Rosta det gärna knaprigt först.
Ugnsbakad hel fisk
Ugnsbakad hel fisk som röding, öring, harr, regnbågslax eller annan mindre hel fisk.
En hel fisk ca 500 gram räcker till två stora portioner eller 3 normala portioner.
Gott till ugnstekt fisk är kokt potatis eller pressad potatis. Sås som vitvinssås, kall örtsås eller gräddfil är gott till. Någon grön grönsak som kokt sparris, broccoli eller ärtor passar också till fisken. Några klyftor citron passar också till.
Vintips är blir ett vitt vin som ex. Riesling.
Se alla recept ur kategorin Fiskrecept
Äppelkaka med ströbröd
Äppelkaka med ströbröd. Servera äppelkakan med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.
Äppelmos kan du göra själv genom att skala, kärna ur och tärna ca 4 normalstora äpplen till ca 4 dl äppelmos. Koka mjuk i 10 minuter. Mixa med stavmixer eller mosa äppelbitarna med potatisstöt. Tillsätt ca 1,5 dl socker, rör om och koka upp igen.
Vegetarisk gryta vegogryta sojagryta
Vegetarisk gryta vegogryta sojagryta med sojaprotein eller quornfärs. God, enkel och mustig gryta som passar att servera med rårispilaff med svarta bönor och majs; smulad fetaost samt grönsallad med senapsdressing som på bilden eller med valfritt tillbehör ex. potatismos, basmatiris, korn, hirs, quinoa eller couscous passar bra till.
En vegogryta med torkad sojaprotein. Näringsvärdet är bra med bland annat mycket järn och vitamin B6. Smaken på sojaprotein är från början neutral och färgen tråkigt grå. Allt beror på vad man gör med det dock. Här har jag smaksatt med med tomat, lök, chili, vitlök, nötter, svarta bönor, majs och kanel till en mustig gryta. Grytan får fin färg av kinesisk soja.
Rött vin av exempelvis druvan merlot passar till.
Quornfärs blir också gott istället för sojaprotein.
Koka gärna egna svarta bönor (enligt paket) du lagt i blöt över natten kvällen innan.
Lammkotletter med ugnsgrillad paprika och potatis
Lammkotletter med ugnsgrillad paprika, potatis och lök serverat med sallad med avokado samt rödvinssky som sås.
Vintips till lammkotletter är ex. franskt rött vin från Chateau-neuf-du-pape, Bourgogne eller en Pinot Noir från Nya Zeeland.
Du kan också grilla lammkotletterna på utegrill några minuter på varje sida och sedan låta dem steka klart 5-10 minuter på lägre värme i folie (som ändå är varm från tillbehör). Gör då skyn med bara rödvin och smaksätt med någon tsk soja.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Eclair
Eclair är en fransk bakelse av petits choux (pâte à choux) deg som fylls ex. chokladkräm, vaniljkräm, kolakräm eller mockakräm. Eclairen kan sedan garneras med kräm, frosting eller glasyr samt ev. strössel eller som man vill.
Chokladtårta Grand Marnier apelsinchokladtårta
Chokladtårta Grand Marnier. En god chokladkaka med apelsinsmak och glasyr med apelsinlikören Grand Marnier.

Fransk kola doppad i ljus choklad
Fransk kola doppad i ljus mjölkchoklad. Fransk kola är en seg och fyllig kola.
Hackad mandel är gott att koka med kolasmeten också. Det är ju din egen kola så du kan bestämma. Garnera gärna din hemgjorda kola med rostad flagad mandel.
Passar till julkola men också som vanlig godiskola.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Kokta makaroner
Kokta makaroner. Koktider och grundrecept för att koka snabbmakaroner, Idealmakaroner, fullkornsmakaroner och andra makaroner.
1 - 1,5 dl okokta makaroner blir 3 -4 dl kokta makaroner vilket är en portion.
Makaroner är gott till stekta köttbullar, stekt falukorv, i makaroni- eller pastalåda eller blandad med Bechamelsås och riven ost som cheddar, parmesan och mozzarella till Mac and cheese.
Vill du stuva makaronerna kan du efter du kokt dem blanda dem med Bechamelsås och ev. riven ost samt riven muskot om du gillar det.
Mjölkstuvade makaroner kan du också koka genom att ersätta vattnet med en liter mjölk i nedan recept och sedan koka på svag värme samt röra om ofta så mjölken ej bränns. Smaka sedan av med salt och peppar samt ev. riven muskot.
Spagetti med pesto pastapesto
Spagetti med pesto är enkelt, gott och snabbt. Använd köpt pesto eller gör egen. Självklart är här ett recept på egen pesto också.
Detta recept med pesto är gott med spagetti, pastaskruvar, gnocchi, penne eller annan pasta. Gör egen pesto eller köp färdig på burk. Pesto är en italiensk röra av malda nötter, olivolja, vitlök och basilika. Kan köpas färdig men blir mycket god hemgjord. Pinjenötter är tyvärr rätt dyra. Jag brukar använda mandel, valnötter eller solrosfrön.
Tomatsallad, rårivna grönsaker som morot, rotselleri och zucchini samt avokado är gott till.
Garnera ev. med
Gulasch
Gulasch. Ungersk köttgryta med paprika. Vad smakar bättre än en rykande gryta med Gulasch.
Servera gärna med ett gott nybakt bröd. Här har jag lite potatistärningar i gulaschen för att den ska reda sig och bli lite matigare.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook