AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Rabarber växer så det knakar. Bland det godaste, vanligaste och enklaste att laga är nog en smulpaj med...
Sök
Android

Fisksås festsås till fisk vitvinssås

Fisksås festsås till fisk vitvinssås Fisksås - en festsås till fisk. Klassisk vitvinssås till fisk, gratänger skaldjur.
Fisksås till all slags fisk, speciellt till ungstekt plattfisk; gös; grillad eller stekt lax; skaldjurspasta eller till fiskgratäng med riven ost över.
Pressad potatis, potatismos, ris; pasta och tillbehör som ärter, blomkål, spenat, kokt morot, purjolök, kålrot mm passar till.
Du kan laga egen fiskbuljong enligt nedan eller använda en fiskbuljongtärning upplöst i vattnet nedan.
Vintips till denna fisksås är ett torrt till halvtorrt vitt vin. Ex. en Alsace Pinot Gris eller Riesling.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 21)
4 portioner fisksås festsås till fisk vitvinssås
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 15 min

Ingredienser:

  • 40 gram smör
  • 3 msk finhackad schalottenlök
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 msk vetemjöl
  • 3,5 dl egen fiskbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Fiskbuljong: 500 gram fiskskrov eller huvud från ex. plattfisk, gös, torsk eller lax (ej bara lax då fiskfonden blir för limmig på bara lax).
  • 1,5 liter vatten
  • 1 gul lök
  • 1 bit rotselleri, 100 gram
  • 0,5 purjolök
  • 3 stjälkar persilja eller hackad vanlig
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 5 vitpepparkorn

Tillagning:

  1. Fräs lök och smör i en panna.
  2. Pudra över vetemjöl och rör om. Spä under omrörning med fiskbuljong och sedan vitt vin.
  3. Tillsätt grädde, salt och vitpeppar. Koka ihop såsen i 10 minuter.
  4. Såsen kan silas om du vill ha bort löken eller mixa den med stavmixer. Då får du en fluffig vitvinssås. Många mixar då i en eller två msk smör också och då blir såsen kanongod.
  5. EGEN FISKBULJONG: Skölj fiskbenen, lägg i en stor kastrull och täck med vatten. Koka upp och dra sedan ner värmen. Skumma - ta bort det mesta skummet med en slev.
  6. Förbered och hacka under tiden gul lök, rotselleri, purjolök och persilja. Tillsätt tillsammans med lagerblad, salt och vitpeppar.
  7. Sjud i 10 minuter och ta sedan från värmen. Låt buljongen stå och dra i minst 30 minuter innan du silar upp den. Du kan frysa in buljong som inte går åt.


 

Fler recept ur samma kategori som Fisksås festsås till fisk vitvinssås:

Aubergineröra Baba ghanoush
Auberginröra eller Baba ghanoush är en röra av bakad aubergine som mosats med vitlök och olivolja.
Aubergineröra kan serveras som pålägg till ex. pitabröd, som tillbehör och röra till likt sås till grillat och på buffé.
I mellanöstern är babaganhanoush ett måste på mezebordet. Meze är arabvärldens variant av smörgåsbord med många smårätter, röror och sallader som serveras i omgångar.
Garnera gärna aubergineröran med hackad bladpersilja, olivolja, paprikapulver, färsk mynta eller granatäppelkärnor.
Vegetarisk pastasås
Vegetarisk pastasås med tomat, morot, purjolök, salladslök, vitlök, oregano, timjan och grädde.
God sås till pasta av valfri sort ex. skruvar, penne, spagetti eller tagliatelle.
Kan också användas till lasagne.
Istället för vanlig grädde kan du ta sojagrädde eller Imat alt. utesluta den helt.
Servera med riven parmesan på toppen om du vill ha det till.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan parmesan istället eller uteslut parmesanost från receptet om du vill.
Basilikaolja
Basilikaolja kan användas att dekorera och ge extra smak åt de flesta rätter. Ex. pastarätter, tomatsallad, carpaccio, grillade grönsaker, kokta småpotatisar med basilikaolja osv.
Örtoljan håller sig veckor övertäckt i kylen. Kan bli dålig om basilikablad flyter upp till ytan och får kontakt med syre om oljan står i rumstemperatur.
Se alla recept ur kategorin Såser
Fisksoppa soppa med fisk
Fisksoppa eller soppa med fisk. God, relativt snabb och enkel fisksoppa.
Vintips till är ett vitt vin av ex. Chardonnay.
Rostad baguette och aioli är gott till.
Nu finns det fryst fisk i bitar samt frysta skaldjur som räkor och musslor eller i färdig blandning som är perfekt för fisksoppa.
Fisksoppan är god nylagad men blir ännu godare om du lagar basen till soppan dagen innan servering - alltså fram tills att du ska lägga i fisken. Då står den till sig och smaken mognar. Koka sedan upp soppbasen och lägg i fisk och skaldjur när det är dags att äta den.
Hemgjord fransk löksill med matjesill
Fransk löksill med matjesill. Egen hemlagad fransk löksill är god till julbord, midsommar och påsk.
Räkna 2 st 200 grams burkar.
Gubbröra på kavring
Gubbröra på kavring. En god förrätt. Snaps passar till hemlagad gubbröra. Hemgjord gubbröran blir godast om den får stå några timmar i kylen innan servering.
Räcker till fyra förrätter eller 2 större portioner.
Koka ägg så här: om äggen läggs i kallt vatten och du börjar ta tiden när det kokat upp: hårdkokta ägg: 7-8 minuter. Om du lägger äggen i kokande vatten: picka, gör hål i ändarna på ägget. Hårdkokta ägg: 9-10 minuter
Se alla recept ur kategorin Fiskrecept
Libapizza med salami, mozzarella och oliver
Libapizza med salami, mozzarella och oliver. Pizza på arabiskt tunnbröd sk libabröd blir mycket goda och är enkla att baka.
Desto godare pålägg desto godare pizza. Riktig buffalomozzarella ger ex. mycket god pizza. Vanlig hel mozzarellaost är också mycket god och riven mozzarella ur påse kan man grunda med. Med vanlig pizzaost får du helt ok pizza.
Italiensk fin stor tunt skivad salami är såklart att godaste valet men det går också bra med billigare salami.
Tomatsås som du kokt ner själv ger mycket god smak men det går också med tomatpuré blandad med pressad vitlök, olivolja, salt och peppar.
Du kan välja pålägg efter smak och tycke.
Servera gärna någon sallad till libapizzan som ruccola, pizzasallad, tomatsallad eller sallad med bönor.
Libapizzan kan också serveras i mindre slicar som tilltugg, snittar, aptitretare eller på en buffé.
Om du vill ha en billig och god fryspizza så kan du förbereda fyllning på libabröden och sedan lägga smörpapper mellan och frysa in några stycken. Sedan är det bara att ta fram och baka av.
Kavringsfyrkanter med färskost
Kavringsfyrkanter med färskost är matiga snittar av kavring fyllda med smaksatt färskost.
Blir 24 stycken kavringsfyrkanter och de är rätt rejäla mumsbitar så det räcker med två var samt någon extra.
Kokostoppar
Kokostoppar. En av de enklaste och godaste kakor man kan göra. Kokostoppar är kokoskakor av ägg, socker och kokos.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Paté pate paterecept
Paté. Okej, paté är lite 70-tal men det är ju så gott med en god bit paté i fransk stil.
Paté blir en enkel förrätt speciellt när du lagar den i god tid. Modern blir den med blandad sallad och rårörda färska lingon. Pate kan göras av vilken färs som helst. Cumberlandsås är klassiskt till (finns recept här på receptfavoriter). Inlagd saltgurka cornichons är också gott till.
Räkna att en paté i nedan recept räcker till runt 10 portioner.
Aspic gelead buljong
Aspic är gelead buljong. Enklast är att gelea vanlig buljong som kött-, kyckling-, fisk- eller grönsaksbuljong.
Aspic gelé kan man hacka i fina tärningar och garnera förrätter eller smörrebröd med leverpastej med. Eller täcka terriner, pastejer eller leverpastej med. Gelead ål eller aladåber används också aspic till.
Godast är att göra hemgjord buljong och sedan gelea den. Buljong från kött och fisk kan du reducera (koka ner) och då gelear den sig själv när den får stelna i kylen. Det kan dock behövas lite extra gelatin så att du vet att den stelnar helt.
Istället för gelatinpulver kan du ta 4 gelatinblad.
Köttbuljong med ben, fiskben till fiskbuljong eller kalvfötter eller kalvleder samt fläsksvål innehåller naturligt gelatin som sen när buljongen kokas ner stelnar när det kallnar. Vill du vara riktigt säker på att din vanliga köttbuljong ska stelna utan extra gelatin så kan du tillsätta extra ben: förslag är att laga 3 liter vanlig köttbuljong (se recept här på receptfavoriter.se) och lägga till: 2 kalvfötter (flådda och rengjorda, blötlagda i ca 7 timmar samt kokta i 5 minuter); eller kalvleder (tillsätts direkt i buljongen) samt fläsksvål (sjuds i 10 minuter och sköljs i kallt vatten först) - allt beställs hos slaktare. Då får du ca 1 liter aspic.
Ska du klä formar med gelé så tar du 3,5 dl vätska till 8 gram gelatinpulver.
1 blad gelatin är lika med 2,3 gram gelatinpulver.
Du kan också följa ev. recept på paketet på ditt gelatin.
Smaksatt aspic är vanligt. Gott är att ersätta 0,5 dl buljong med portvin, calvados, madeira, cognac (ca en msk per dl buljong).
Prova konsistensen på gelen genom att ösa 0,5 cm tunt lager i botten på ett glas, sätt in i kylen och vänta några minuter tills det stelnat. Ta ut igen och mosa ihop gelén. Efter några minuter återfår gelén rumsvärme. Rätt konsistens ska vara fast men inte gummiaktig. Dock till formar måste gelén vara styvare för att hålla ihop formen sedan. Är gelén för hård så spär du buljongen med vatten och tvärtom - tillsätt lite mer gelatin utrört i vatten.
Hummersoppa
Hummersoppa. Soppa på hummer är gott och en klassisk festrätt till ex. Nyårsfest.
Hemgjord hummersoppa gör du med en god hummerfond på skalet, sedan tillsätter du grädde, cognac och ev. tryffelolja.
Räkna att en kokt hummer väger ca 400 gram. Ta två humrar om de är mindre.
Tillbehör: nybakt bröd som baguette, grissinis eller focaccia passar till. Eller oststänger ex. grissinis panerade med ägg och riven parmesan och bakade i ugnen.
Servera med mousserande vin som Champagne, Cava eller Cremant de Bourgogne eller vitt vin av ex. Chablis eller en god chardonnay.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Makaroner med ost och soltorkade tomater
Makaroner med ost och soltorkade tomater. En god variant på Mac and Cheese smaksatt med olika sorters ost och soltorkade tomater samt gröna ärtor.
Receptet går utmärkt att dubblera till en större ugnsform för fler personer.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället om det är viktigt för dig och gäster. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Du kan använda snabbmakaroner, fullkornsmakaroner eller vanliga makaroner som Idealmakaroner eller Barilla.
Fesenjan kycklinggryta med valnötter och granatäpple
Fesenjan är en persisk kycklinggryta med malda valnötter smaksatt med granatäpple. Servera med vitt basmatiris eller persiskt ris med saffran.
Grytan kan också smaksättas med några korn saffran samt pressad lime för syra. Du kan garnera med grovt hackad persilja. Fesenjan kan också göras med annan fågel som anka eller valfritt grytkött. Kycklingen kan bytas mot quorn för en vegetarisk variant.
Stuvad vitkål eller spetskål
Stuvad vitkål eller spetskål. Kokt strimlad kål stuvad i vit sås sk Bechamelsås. Det blir också gott att stuva annan kål som savoykål, rödkål eller grönkål.
Gott och billigt som sås och grönsak i ett.
Passar till stekt falukork, korv, fårfiol, köttbullar, isterband eller att gratinera med riven ost till kålgratäng.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook