AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Fisksås festsås till fisk vitvinssås

Fisksås festsås till fisk vitvinssås Fisksås - en festsås till fisk. Klassisk vitvinssås till fisk, gratänger skaldjur.
Fisksås till all slags fisk, speciellt till ungstekt plattfisk; gös; grillad eller stekt lax; skaldjurspasta eller till fiskgratäng med riven ost över.
Pressad potatis, potatismos, ris; pasta och tillbehör som ärter, blomkål, spenat, kokt morot, purjolök, kålrot mm passar till.
Vintips till denna fisksås är ett torrt till halvtorrt vitt vin. Ex. en Alsace Pinot Gris eller Riesling.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 19)
4 portioner fisksås festsås till fisk vitvinssås
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 15 min

Ingredienser:

  • 2 msk smör
  • 3 msk finhackad gul lök eller schalottenlök
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 msk vetemjöl
  • 4 dl egen fiskbuljong (nödfall 1 tärning fiskbuljong och 4 dl vatten)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • EGEN FISKBULJONG: 500 gram fiskskrov eller huvud från ex. plattfisk, gös, torsk eller lax (ej bara lax då fiskfonden blir för limmig på bara lax).
  • 1,5 liter vatten
  • 1 gul lök
  • 1 bit rotselleri, 100 gram
  • 0,5 purjolök
  • 3 stjälkar persilja eller hackad vanlig
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 5 vitpepparkorn

Tillagning:

  1. Fräs lök och smör i en panna. Häll på vin och koka ihop till hälften.
  2. Pudra över vetemjöl och rör om. Spä under omrörning med fiskbuljong. Tillsätt grädde, salt och vitpeppar. Koka ihop såsen i 10 minuter. Såsen kan silas om du vill ha bort löken. Gott blir också att mixa den med stavmixer. Då får du en fluffig vitvinssås. Många mixar då i en eller två msk smör också och då blir såsen kanongod.
  3. EGEN FISKBULJONG: Skölj fiskbenen, lägg i en stor kastrull och täck med vatten. Koka upp och dra sedan ner värmen. Skumma - ta bort det mesta skummet med en slev.
  4. Förbered och hacka under tiden gul lök, rotselleri, purjolök och persilja. Tillsätt tillsammans med lagerblad, salt och vitpeppar.
  5. Sjud i 10 minuter och ta sedan från värmen. Låt buljongen stå och dra i minst 30 minuter innan du silar upp den. Du kan frysa in buljong som inte går åt.


 

Fler recept ur samma kategori som Fisksås festsås till fisk vitvinssås:

Örtolja
Örtolja som är nyttigt och ger god smak åt den mesta mat. Olja med örter passar speciellt till grillat som kyckling, skaldjur och grönsaker. God att marinera i också. Självklart kan du välja örter efter smak. Exempelvis dill om du ska ha oljan till fisk.
Du kan ta någon tsk torkade örter istället för färsk. Eller ett paket frysta örter som ex. Findus Provencale.
Lagerbladssky rödvinssky
Lagerbladsky eller rödvinssky är en steksky eller skysås som du gör genom att vispa ur stekpannan eller formen där du stekt kött med rödvin och lagerblad.
Champinjonsås sås med champinjoner
Champinjonsås eller sås med champinjoner. God klassisk champinjonsås med grädde och svamp. Champinjonsås passar till det mesta ex. grillad kyckling med rostad potatis och kokta gröna bönor.
Se alla recept ur kategorin Såser
Torskgratäng
Torskgratäng. En snabb, god och enkel torskgratäng med grädde, ost, purjolök och champinjoner.
Köp gärna torsk fiskad i Barents Hav och Östersjön (undantag Nordsjön, Skagerack och Kattegatt) helst krav eller msc märkt. Du kan också ersätta torsken med annan fisk efter tycke som lax, kolja, vitling, sej, hoki, plattfisk osv
Skaldjursgryta gryta med skaldjur och fisk
Skaldjursgryta eller gryta med skaldjur, musslor och fisk. En god gryta med smak av vitt vin, fånkål, rotfrukter, fisk, räkor och skaldjursfond bla.
Valfritt vitt vin passar till skaldjursgrytan.
Vitlöksbaguette eller vitlöksbröd är gott till. Vidare vitlöksmajonnäs sk aioli (sök recept här på receptfavoriter).
Du kan använda färsk eller fryst fisk och skaldjur.
Fiskpinnar av torsk
Fiskpinnar av torsk. Hemgjorda fiskpinnar. Panerade med ägg och ströbröd. Goda med kokt potatis, dillsås, citron och finriven morot.
Köp MSC eller Krav-märkt torsk. Du kan använda färsk torsk i portionsbitar eller fryst torsk i block och skära ut stora bitar ur blocket (mindre bitar ramlar lätt sönder). Blir också gott med gös eller annan vit fast fisk.
Se alla recept ur kategorin Fiskrecept
Limecheesecake med jordgubbar
Limecheesecake med jordgubbsgelé och färska jordgubbar. Lagad utan ugn med gelatinblad. Gott till dessert, buffé och fika.
Denna cheesecake är gjord med gelatinblad som gör att cheesecaken stelnar i kylen (istället för att man bakar cheesecaken i ugnen). Välj svenska krav-ägg av god kvalitet.
Man behöver inte garnera med gelé utan kan servera cheesecaken med färska jordgubbar, jordgubbssylt eller andra färska bär eller sylt.
Fisksoppa à l'Orange
Fisksoppa à l Orange smaksatt med apelsin, tomat, vitlök och chili. Potatis, fiskfilé, grädde, morot och purjolök blir en mustig och god fisksoppa.
Pannacotta med Vin Santo-gelé
Pannacotta med Vin Santo-gelé. En god dessert med italiensk hemgjord pannacotta toppad med en gelé sött italienskt dessertvin - Vin Santo. Garnera ev. pannacottan med varsin italiensk mandelskorpa - biscotti.
En variant av klassisk pannacotta med riktig grädde, vanilj, Vin Santo och lite kanel.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Vitvinssås vvs
Vitvinssås. Vitvinssås är en sås med vitvin, chalottenlök, fiskbuljong samt grädde. VVS - den på kockspråk så beryktade VVS:n.
Gott till fisk, skaldjurspasta och fiskgratäng (gratinera då med riven ost).
Inbakad fläskfile fläskfilé
Inbakad fläskfile eller fläskfilé fylld med svampstuvning. Du kan välja champinjoner eller annan svamp som ex. kantareller, ostronskivling, skogschampinjon mm.
Istället för färdig smördeg kan du göra vanlig pajdeg och baka ut i en rektangel. Lägg på fläskfilen och vik ihop. Pensla med ägg.
Gott till inbakad fläskfile är ex. rostade rotfrukter som små potatisar eller potatisklyftor. Grönsaker som ärtor, fräst spenat eller brysselkål passar till. Fräst purjolök, morotsslantar och bitar av kålrot är en god blandning.
Råris eller kokt vete passar också till.
Vidare kan man ha en extra sås som ex. Madeirasås.
Istället för hemgjord svampstuvning kan du fylla fläskfilén med smaksatt färskost eller färdig stuvad svamp från burk.
Andra saker som är goda i inbakad fläskfile är fräst spenat, hackad skinka eller inlagd sparris.
En klassiker från 70-talet och det gamla franska köket.
Vintips till inbakad fläskfilé är rött vin som en Pinot Noir från Nya Zeeland eller en fruktigt rött vin från Spanien ex. Rioja.
Gåslever eller anklever med tillbehör
Gåslever eller anklever med tillbehör. Här på rostat vitt bröd med äppelgelé, pistagenötter, babyspenat och balsamicovinäger.
Gott som förrätt eller aptitretare.
Du kan använda ankleverpaté eller gåsleverpaté. Kallas ibland för Bloc de fois gras eller paté de fois gras.
Vidare kan du använda hel konserverad ank- eller gåslever som dock är dyrare (och finare).
Om du vill kan du smörsteka brödet. Vidare kan man använda rostad brioche som bröd.
Servera du gås- eller anklever som aptitretare kan du göra göra fyra små snittar av varje rundel istället. Lägg upp på bricka. Då räcker receptet till 8-10 personer.
Klassiskt vinval till gås- eller anklever är fransk sött vin som Sauternes eller champagne (inte sött). Gewurtztraminer från Alsace är ett annat alternativ.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Köttgryta med rödvin Boef bourguignon
Burgundisk köttgryta, Boeuf bourguignon, är en av de mest kända köttgrytorna. Denna franska gryta med kött innehåller rödvin, fläsk, lök samt svamp. Svampskörden kommer här till sin rätt.
Kantareller och trattkantareller passar också bra. De kan blandas ut eller ersättas med ostronskivling, champinjon, skogschampinjon och/eller shii-take.
Som tillbehör kan du välja ex. pressad potatis, potatismos, rostade rotfrukter, kokt potatis, råris, tagliateller osv. Halverade körsbärstomater, olivolja, vinäger samt lite spenatblad är god sallad till.
Till köttgryta med rödvin Boef bourguignon passar ett smakrikt rött vin ex. från Rhone i Frankrike eller en Shiraz från Australien.
Kokt grönsakstillbehör
Kokt grönsakstillbehör. Ett förslag på kokta grönsaker som passar som tillbehör till det mesta. Här har jag valt knippmorötter, bönor sk haricots verts samt knipp-, vår- eller salladslökar.
Du kan såklart ta andra grönsaker som vaxbönor, strimlad purjolök, broccolibuketter, blomkålsbuketter, brysselkål, rotselleri i stavar osv.
Väljer du vanliga morötter så slanta dem snett eller skär dem i stavar innan du kokar dem.
Kycklingwok i sötsur sås
Kycklingwok i sötsur sås. Strimlad wokad kyckling enligt kinesiskt recept. En kycklinggyta med god sås och knapriga grönsaker som morötter, champinjoner, purjolök, bambuskott. Servera med klibbigt ris typ thairis.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook