AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Fisksås festsås till fisk vitvinssås

Fisksås festsås till fisk vitvinssås Fisksås - en festsås till fisk. Klassisk vitvinssås till fisk, gratänger skaldjur.
Fisksås till all slags fisk, speciellt till ungstekt plattfisk; gös; grillad eller stekt lax; skaldjurspasta eller till fiskgratäng med riven ost över.
Pressad potatis, potatismos, ris; pasta och tillbehör som ärter, blomkål, spenat, kokt morot, purjolök, kålrot mm passar till.
Du kan laga egen fiskbuljong enligt nedan eller använda en fiskbuljongtärning upplöst i vattnet nedan.
Vintips till denna fisksås är ett torrt till halvtorrt vitt vin. Ex. en Alsace Pinot Gris eller Riesling.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 21)
4 portioner fisksås festsås till fisk vitvinssås
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 15 min

Ingredienser:

  • 40 gram smör
  • 3 msk finhackad schalottenlök
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 msk vetemjöl
  • 3,5 dl egen fiskbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Fiskbuljong: 500 gram fiskskrov eller huvud från ex. plattfisk, gös, torsk eller lax (ej bara lax då fiskfonden blir för limmig på bara lax).
  • 1,5 liter vatten
  • 1 gul lök
  • 1 bit rotselleri, 100 gram
  • 0,5 purjolök
  • 3 stjälkar persilja eller hackad vanlig
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 5 vitpepparkorn

Tillagning:

  1. Fräs lök och smör i en panna.
  2. Pudra över vetemjöl och rör om. Spä under omrörning med fiskbuljong och sedan vitt vin.
  3. Tillsätt grädde, salt och vitpeppar. Koka ihop såsen i 10 minuter.
  4. Såsen kan silas om du vill ha bort löken eller mixa den med stavmixer. Då får du en fluffig vitvinssås. Många mixar då i en eller två msk smör också och då blir såsen kanongod.
  5. EGEN FISKBULJONG: Skölj fiskbenen, lägg i en stor kastrull och täck med vatten. Koka upp och dra sedan ner värmen. Skumma - ta bort det mesta skummet med en slev.
  6. Förbered och hacka under tiden gul lök, rotselleri, purjolök och persilja. Tillsätt tillsammans med lagerblad, salt och vitpeppar.
  7. Sjud i 10 minuter och ta sedan från värmen. Låt buljongen stå och dra i minst 30 minuter innan du silar upp den. Du kan frysa in buljong som inte går åt.


 

Fler recept ur samma kategori som Fisksås festsås till fisk vitvinssås:

Köttfärssås med creme fraiche
Köttfärssås med crème fraiche. En god Bolognese pastasås med köttfärs, lök, vitlök, krossade tomater, chili, basilika, oregano och creme fraiche.
Köttfärsåsen passar till all slags pasta men speciellt spagetti.
Du kan använda nötfärs, blandfärs eller kycklingfärs. För vegetarisk variant kan du ta quornfärs. För veganer så funkar sojafärs.
Servera gärna med en blandad grönsallad, cocktailtomater och salladsdressing samt ett gott bröd till.
Tonfisksås
Tonfisksås. En kall sås eller dressing med mixad tonfisk, sardeller, vitlök, kapris och majonnäs.
Passar till Vitello Tonnato (kallskuret kött), rostbiff, till sallad med skinka och kokt ägg, sallad Nicoise, tomatsallad, grillade grönsaker med mera.
Salsa med avokado, citrus och tomat
Salsa med avokado, citrus och tomat. Gott till grillad eller stekt fisk, ljust kött, skaldjur som räkor eller pilgrimsmusslor, fiskspett.
Gott i salsan är också en hackad röd chilifrukt; samt färska hackade örter som färsk koriander, basilika eller persilja.
Se alla recept ur kategorin Såser
Torsk med vitvinssås
Torsk med vitvinssås, gräslök, palsternacksmos samt citronklyftor. Gott med sallad på babyspenat samt riven morot.
Andra tillbehör som passar till torsken istället för palsternacksmos är potatismos, rotmos, pressad potatis, kokt potatis, ris, råris eller quinoa.
Det finns portionsfrysta bitar torskrygg som är god att använda. Räkna en filébit på ca 120-140 gram per portion.
Här har jag efterstekt torsken i såsen i ugnen med lite parmesan på men det går lika bra att låta den koka en stund i såsen med lock och utesluta parmesanosten.
Smörgåstårta med matjesill, västerbottenost och kavring
Smörgåstårta med matjessill, västerbottenost och kavring. En smörgåstårta för vuxna som gillar sill och nubbe.
Räkna ca 400 gram matjessill på burk.
Currysill
Currysill som är inlagd sill eller strömming smaksatt med curry i gräddfil, majonnäs och/eller matyoghurt. Tärnat äpple är också gott i currysill.
Sillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.
Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn till fyra portioner.
Använder du färsk sill så sök recept här på Receptfavoriter efter Inlagd sill strömming.
Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Den är det bara att hälla av lagen och lägga in i smaksättningen samt sedan låta stå och få smak.
Man kan också ha matyoghurt istället för gräddfil och majonnäs eller blanda som man vill.
Se alla recept ur kategorin Fiskrecept
Valentintårta Alla hjärtans dag-tårta
Valentintårta eller Alla Hjärtans dag-tårta med sockerkaksbottnar, grädde, vanilj- och hallonfyllning samt garnerad med färska hallon.
Baka sockerkakan i en hjärtform. Du kan också baka den i en vanlig rund form och ex. garnera hallonen till ett hjärta.
Du kan smaksätta tårtbottnen med: 2 tsk vaniljsocker eller
1 msk rivet skal av en citron, lime eller apelsin eller
2 rivna bittermandlar (valfritt).

Parmalindad kycklingfilé med rostade grönsaker
Parmalindad kycklingfilé fylld med röd pesto och fetaost, serverad med rostade grönsaker samt yoghurt- och fetaostsås.
Köp ett paket fetaost på runt 200 gram och ta hälften till kycklingen och hälften till sås.
Räkna en kycklingfilé per portioner à 120-140 gram styck.
Cheesecake med hallon
Cheesecake med färska hallon och hallongelé på toppen. En kall cheesecake som ej bakas utan lagas med färskost, lime och gelatin.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Vitvinssås vvs
Vitvinssås. Vitvinssås är en sås med vitvin, chalottenlök, fiskbuljong samt grädde. VVS - den på kockspråk så beryktade VVS:n.
Gott till fisk, skaldjurspasta och fiskgratäng (gratinera då med riven ost).
Koka gärna egen fiskbuljong (sök recept här på receptfavoriter.se) eller använd en fiskbuljongtärning upplöst i vattnet till nedan recept.
Lax med hollandaisesås
Lax med hollandaisesås är en klassiker med kokt potatis samt grönsaker som kokt sparris eller fräst spenat. Kokta ärtor, gröna bönor, vaxbönor, kokta morötter, kokta ärtor, blomkål är andra goda tillbehör.
Du kan grilla, steka eller koka laxen. Istället för vanlig lax kan du ta varmrökt lax eller annan fisk.
Välj laxkotletter eller bitar av filé med eller utan skinn. Lax med skinn är lättast att grilla. Grilla först skinnsidan nedåt på hög värme. Vänd och ge andra sidan grillmönster på hög värme. Grilla sedan klart laxen på skinnsidan som ju kan bli bränd utan att det gör något.
Istället för sparris kan du ta fräst spenat.
Prova ett vitt ekfatslagrat vin av druvan chardonnay till lax med Hollandaisesås.
Petits choux
Petit choux är franska ihåliga fluffiga bakverk av Pâte à choux som kan serveras som tilltugg, på buffé eller som fyllda bakelser.
Som bakverk är petits choux goda att fylla med chokladsmörkräm (se bild); olika färskostfrosting (likt cupcakes), vaniljkräm (om de är stora och pudras med florsocker kallas de Mariebullar), citronkräm eller vispad grädde och färska bär som skivade jordgubbar, hallon och blåbär eller passionsfrukt (innanmätet). Pudra med florsocker. Petits choux degen kan också spritsas i ca 12 cm avlånga stränger och bakas samt fyllas som Eclairs. Petit choux degen kan också spritsas och bakas som små kransar.
Några goda förslag på fyllning om petits chouxerna ska serveras som tilltugg är:
- ädelostfyllning (mosa ihop hälften ädelost och hälften matyoghurt samt garnera med rostade valnötter och en klick fikonmarmelad).
- laxröra (blanda hackad rökt lax med färskost, matyoghurt, hackad dill och riven pepparrot samt ev. kapris).
- räkröra (blanda skalade räkor med färskost, matyoghurt, dill och citronsaft).
Lax och räkfyllning kan garneras med svart eller vit rom och dillkvistar.
Du behöver en spritspåse med tyll (ex. nr 9) eller ca 2 cm bred rund slät tyll.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Kokta vårprimörer
Kokta vårprimörer som blomkål, vårlök och knippmorötter är goda att koka och smaksätta med smält smör eller olivolja, salt och peppar.
Vårprimörer är gott tillbehör till det mesta.
Pasta med kalkon, svamp och grädde
Pasta med kalkon, svamp, grädde och lök. Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till.
Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.
Fasolada grekisk bönsoppa
Fasolada är en grekisk bönsoppa med vita bönor, grönsaker, vitlök, tomat och olivolja. Vegetarisk, billig och god.
Fasolada kan göras på flera vis men innehåller alltid bönor, oftast vita bönor samt tomat, vitlök, lök, morot, selleri, persilja och lagerblad. Vid servering så toppar man ofta fasoladan med god olivolja. Vidare serverar man bröd till - gärna ett rustikt surdegsbröd.
Bönsoppan är lite av Greklands nationalrätt.
Godast blir soppan med torkade vita bönor men man kan också fuska och ta konserverade. Istället för hela skalade tomater kan du skala färska tomater och hacka eller ersätta med tomatpuré.
Kokar du med torkade vita bönor så kan du dubblera receptet och spara soppan i kyl eller frys så har du fasolada ett tag.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook