AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Fisksås festsås till fisk vitvinssås

Fisksås festsås till fisk vitvinssås Fisksås - en festsås till fisk. Klassisk vitvinssås till fisk, gratänger skaldjur.
Fisksås till all slags fisk, speciellt till ungstekt plattfisk; gös; grillad eller stekt lax; skaldjurspasta eller till fiskgratäng med riven ost över.
Pressad potatis, potatismos, ris; pasta och tillbehör som ärter, blomkål, spenat, kokt morot, purjolök, kålrot mm passar till.
Vintips till denna fisksås är ett torrt till halvtorrt vitt vin. Ex. en Alsace Pinot Gris eller Riesling.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 17)
4 portioner fisksås festsås till fisk vitvinssås
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 15 min

Ingredienser:

  • 2 msk smör
  • 3 msk finhackad gul lök eller schalottenlök
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 msk vetemjöl
  • 4 dl egen fiskbuljong (nödfall 1 tärning fiskbuljong och 4 dl vatten)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • EGEN FISKBULJONG: 500 gram fiskskrov eller huvud från ex. plattfisk, gös, torsk eller lax (ej bara lax då fiskfonden blir för limmig på bara lax).
  • 1,5 liter vatten
  • 1 gul lök
  • 1 bit rotselleri, 100 gram
  • 0,5 purjolök
  • 3 stjälkar persilja eller hackad vanlig
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 5 vitpepparkorn

Tillagning:

  1. Fräs lök och smör i en panna. Häll på vin och koka ihop till hälften.
  2. Pudra över vetemjöl och rör om. Spä under omrörning med fiskbuljong. Tillsätt grädde, salt och vitpeppar. Koka ihop såsen i 10 minuter. Såsen kan silas om du vill ha bort löken. Gott blir också att mixa den med stavmixer. Då får du en fluffig vitvinssås. Många mixar då i en eller två msk smör också och då blir såsen kanongod.
  3. EGEN FISKBULJONG: Skölj fiskbenen, lägg i en stor kastrull och täck med vatten. Koka upp och dra sedan ner värmen. Skumma - ta bort det mesta skummet med en slev.
  4. Förbered och hacka under tiden gul lök, rotselleri, purjolök och persilja. Tillsätt tillsammans med lagerblad, salt och vitpeppar.
  5. Sjud i 10 minuter och ta sedan från värmen. Låt buljongen stå och dra i minst 30 minuter innan du silar upp den. Du kan frysa in buljong som inte går åt.


 

Fler recept ur samma kategori som Fisksås festsås till fisk vitvinssås:

Tzatziki med gurka och morot
Tzatziki med gurka och morot. En kall, enkel, snabb och god sås till grillat, kebab, paj, mackor eller buffé.
Svampröra med palsternacka i rödvinssås
Svampröra med palsternacka samt tärnat fläsk i rödvinssås och schalottenlök. Gott tillbehör samt sås i ett. Passar till kött, vilt, fågel med mera.
Vill du ha vegetarisk svampröra så ta bort fläsket. Ersätt ev. med någon mer svamp som ex. ostronskivling.
Löksås till stekt fläsk
Löksås. Sås med gul lök är klassisk svensk husmanskost till stekt fläsk med kokt potatis; stekt salt sill; men också till god korv. Även kallad bondsås. Löksås kan också göras med lite grönsaksbuljong istället för en del av mjölken. Du kan också ha i någon dl grädde i löksåsen.
Se alla recept ur kategorin Såser
Fiskgryta med saffran
Fiskgryta med saffran, fänkål och grädde. Här med torsk, lax, räkor, musslor samt delikatesspotatis, blomkål och broccoli.
Vintips till är ett torrt vitt vin ex. Chardonnay.
Innehållet i fiskgrytan kan varieras och du kan välja annan fisk ex. plattfisk; andra grönsaker ex. morot, purjolök, salladslök, rotselleri; smaka upp med rivet apelsinskal; tillsätta stjärnanis; använda riktig fiskbuljong; ersätta krossade tomater med skalade och tärnade färska tomater; ta i någon dl vitt vin istället för vinäger.
Stekt panerad sill
Stekt panerad sill. Gott med skirat smör, kokt potatis eller potatismos, lingon och gröna ärter.
Du kan panera sillen eller strömmingen i ströbröd, grahamsmjöl eller som på bilden japanskt ströbröd sk panko som blir mycket frasigt och gott.
Gäddqueneller
Gäddqueneller. Franska fiskbullar på gädda, grädde och ägg. Klassiska med vitvinssås, pressad eller kokt potatis och primörer eller blancherad spenat.
Recept på vitvinssås hittar du om du söker på receptfavoriter.se.
Förslag till grönsakstillbehör är att strimla vårlök och morot, fräs i lite smör, tillsätt någon halv dl vatten, små kokta blomkålshuvuden och färsk babyspenat. Smaka av med salt och peppar.
Se alla recept ur kategorin Fiskrecept
Hummersoppa
Hummersoppa. Soppa på hummer är gott och en klassisk festrätt till ex. Nyårsfest.
Hemgjord hummersoppa gör du med en god hummerfond på skalet, sedan tillsätter du grädde, cognac och ev. tryffelolja.
Servera med mousserande vin som champagne, cava eller cremant de Bourgogne eller vitt vin av ex. Chablis eller en god chardonnay.
Fyllig ostbricka med rött vin
Fyllig ostbricka med rött vin. Hårda smakrika ostar passar med rött vin. Här lite tips. Osten får vinet att sjunga, säger fransmännen. I detta finns en viss vetenskaplig grund. Ost innehåller proteiner, dessa lägger sig på tungan. Vin innehåller tanniner som smakar strävt. Proteinerna på tungan binder tanninerna och vinet smakar mindre strävt. Voila - miljoner fransmän, hundratusen ostar och lika många sorters vin kan inte ha fel.
Till rött vin passar hårda och mellanhårda ostar tycker jag. Brie, camembert tycker jag passar bättre med vitt vin. Jag har valt goda ostar till rött vin nedan. Man kan givetvis ta andra som Parmesan, Munster eller Neufchatel osv.
Välj ett fylligt rödvin, gärna på Cabernet Sauvignon, Shiraz (Syrah), Tempranillo eller Pinotage.
Päron, druvor och exotiska frukter gör inte ost och vin rättvisa.
Låt osten bli rumstempererad, då smakar den bäst.
Man brukar räkna 30 gram ost per person till ostbricka med fler än 3 ostar. Annars får du ju ta lite mer ost.
Italiensk tomatsallad
Italiensk tomatsallad med basilika, rödlök och mozzarella. Sallad med tomat passar till grillat, buffe eller pasta.
Välj gärna kvisttomater och helst kravmärkta (de är nyttigare, obesprutade, ej genmodifierade och bättre för miljön).
Välj en fin kallpressad olivolja samt fin, mjuk och len vinäger. Istället för vanligt salt kan du strö över gourmetsalt. Vidare blir nymald peppar från kvarn godast - ta några varv över tomatsalladen.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Fransk grönsaksröra
Fransk grönsaksröra. En god grönsaksröra som är nyttig, billig och lätta att förbereda. Tomat, aubergine, squash, paprika, vitlök, basilika och timjan utgör grunden i grönsaksröran som annars också kallas ratatouille.
Röran passar till grillat eller som tillbehör till det mesta. Den blir bara godare efter någon dag i kylen. Här är en stor sats som också kan frysas in.
Crème brûlé
Crème brûlé. Otroligt smaskig fransk dessert. Servera Crème brûlé med bär som färska hallon, jordgubbar, hjortsonsylt eller andra bär. Krusbärssylt, körsbär, passionsfrukt eller vinbär passar också.
Ett sött dessertvin sätter pricken över i - exempelvis en late harvest från Australien, USA eller Canada. Flädersaft är också gott. Servera gärna med färska hallon, hjortonsylt eller andra bär. Förbered gärna Crème brûléen någon dag innan och förvara i kylen tills det är dags att servera - först då karemelliserar du den och serverar.
Flamberad pepparbiff oxfile med konjaksås
Flamberad pepparbiff med konjaksås. Kanongod 70-talsrätt med biff eller oxfile med nymalen svartpeppar. Sås med konjak och svartpeppar, grädde och dijonsenap.
Gott med klyftpotatis, ugnstekt tomat samt spenat sallad. Gott till är också grönsaker som broccoli, kokt morot, grönsallad, brysselkål eller ärter.
Vintips till är ett fylligt rödvin med lite pepparton ex. Cabernet Sauvignon från Bourdeaux, en Syrah från Rhone eller en Shiraz från Australien.
Gillar du grönpeppar och rosépeppar kan du blanda det med svartpepparn.
Istället för konjak kan du ta annan brandy eller calvados.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Klenäter klenor
Klenäter eller klenor. Recept på hemgjorda klenäter eller klenor.
Klenäter är kakor som friteras i kokosfett och vänds i strösocker. Inte så svårt egentligen men mycket goda.
Ha alltid ett lock redo att lägga över och kväva frityrfettet om olyckan och elden är framme. Försök aldrig att släcka hett brinnande frityrfett med vatten.
Köttfärssås
Köttfärssås. Klassisk köttfärssås med blandfärs eller nötfärs, tomat, lök och kryddor. Servera till pasta eller använd i lasagne.
Det finns massor av varianter på köttfärssås - detta är ett grundrecept som kan varieras på flera vis.
Goda smaksättningar i köttfärssås är vidare hackad stjälkselleri, hackade sardeller, koncentrerad hummerfond, färsk basilika, kapris, mald fänkål, köttbuljongtärning med mera.
Köttfärssås kan också lagas på fläskfärs eller viltfärs. Istället för krossade tomater kan du ta passerade tomater, färska skalade tomater eller tomatpuré.
Thairyta med röd curry
Thairyta med röd curry. Servera som hel rätt eller en av flera med thairis eller basmatiris.
Också gott i thaigryta är paprika i bitar, vattenkastanjer, böngroddar, bambuskott, färsk eller ananas på burk, morot eller grönsaker efter smak.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook