Fiskgryta med saffran

Fiskgryta med saffran, fänkål och grädde. Här med torsk, lax, räkor, musslor samt delikatesspotatis, blomkål och broccoli.
Servera med antingen rouille eller aioli. Rouille - blanda 2 dl majonnäs med en halv pressad klyfta vitlök, 1 krm cayennepeppar samt en knivsudd saffran. Aioli - blanda 2 dl majonnäs med en halv pressad klyfta vitlök.
Vintips till är ett torrt vitt vin ex. Chardonnay.
Innehållet i fiskgrytan kan varieras och du kan välja annan fisk ex. plattfisk; andra grönsaker ex. morot, purjolök, salladslök, rotselleri; smaka upp med rivet apelsinskal; tillsätta stjärnanis; använda riktig fiskbuljong; ersätta krossade tomater med skalade och tärnade färska tomater; ta i någon dl vitt vin istället för vinäger.

6 portioner fiskgryta med saffran

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 salladslökar
  • 0,5 fänkål
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 pkt saffran
  • 1 krm timjan
  • 0,5 tsk torkade grovt krossade hela fänkålsfrön
  • 2 krm cayennepeppar
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 pkt krossade tomater, 500 gram
  • 2 liter vatten
  • 3 fiskbuljongtärningar
  • 500 gram potatis, fast sort ex. delikatesspotatis
  • 200 gram broccoli, fryst eller färsk
  • 200 gram blomkål, fryst eller färsk
  • 500 gram färsk eller fryst torsk (1 pkt)
  • 300 gram laxfilé, ex. 1 pkt frysta laxtärningar
  • 100 gram skalade räkor
  • 100 gram musslor utan skal (valfritt)
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • Tillbehör:2 dl rouille eller aioli
  • 1 ljust bröd som baguette eller ljust surdegsbröd

Tillagning

  1. Lägg ev. fryst fisk att tina i kallt vatten.
  2. Skala och hacka lök samt finhacka vitlöken. Strimla salladslökarna och sätt undan att tillsätta till grytan på slutet.
  3. Fräs utan att ta färg i en stor gryta eller kastrull med olivoljan. Rör då och då.
  4. Dela under tiden fänkål i klyftor och skär bort den hårda stammen i mitten. Hacka eller strimla fänkålen och tillsätt till löken.
  5. Rör i tomatpuré samt saffran.
  6. Tillsätt timjan, fänkålsfrön, chiliflakes och cayennepeppar.
  7. Rör i krossade tomater, vatten och buljongtärningar. Låt koka upp medan du sköljer, putsar och delar potatisarna (de behövs ej skalas om de ha fint skal).
  8. Tillsätt potatisen och koka på medelvärme i 20 minuter.
  9. Skär färsk broccoli och blomkål i buketter. Tillsätt broccoli och blomkål. Låt koka fem minuter.
  10. Förbered fisk - skär tinad eller färsk fisk i tärningar. Tillsätt fisken till grytan och koka den klar några minuter tills fiskköttet börjar falla sönder i bitar.
  11. Tillsätt räkor, musslor, strimlad salladslök samt grädde. Rör om och koka upp.
  12. Smaka av fiskgrytan med salt och vitvinsvinäger.
  13. Servera fiskgrytan med aioli eller rouille samt ett gott bröd. En matsked aioli eller rouille på varje portion fiskgryta brukar vara lagom.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer