Fiskfilé i ugn med pesto och grönsaker

En nyttig, smal och supergod rätt med fiskfilé som torsk, lax eller valfri sort. Smaksatt med pesto som sås och goda ugnsgrillade grönsaker på italienskt vis med paprika, zucchini, purjolök, morot, rotselleri och små körsbärstomater.
En god GI-rätt. Om du ej önskar GI kan du lägga till små halverade delikatesspotatisar, färskpotatisar eller potatis i klyftor och rosta med grönsakerna.
Vintips till pestoquorn blir ett rosé eller ett fylligt vitt vin av ex. Semillon från Australien.

4 portioner fiskfilé i ugn med pesto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 bitar fiskfilé som torsk eller lax, räkna ca 140 gram per portion
  • salt och vitpeppar
  • 5 msk god olivolja
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 grön zucchini
  • 1 purjolök
  • 2 rödlökar
  • 200 gram rotselleri, en bit
  • 2 morötter
  • 8 körsbärstomater
  • 1 burk pesto eller gör egen (sök recept här på receptfavoriter)
  • 1 citron

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och rensa grönsakerna. Skär paprika och zucchini i grova bitar. Lägg i en ugnsform. Borsta morötter, skär bort skalet på rotsellerin, rensa purjolöken (skär itu längs med och skölj bort jord), hacka löken, skär allt i 1,5 cm tärningar och lägg i ugnsformen.
  3. Dela tomaterna och lägg i dem med.
  4. Blanda i olivolja, salt och vitpeppar. Ev. kan du ha i någon klyfta vitlök samt rosmarin och torkad chili också.
  5. Sätt in grönsakerna i ugnen och låt gå i 30 minuter.
  6. När det är 10 minuter kvar på grönsakerna kan du ta fram fisken och värma en stekpanna. Bryn fiskfiléerna på båda sidor i lite olivolja eller rapsolja. Salta och peppra.
  7. Lägg in fiskfiléerna på grönsakerna i ugnen.
  8. Sätt på grill och toppa fiskbitarna med någon msk pesto på varje bit. Grilla i ca 5 minuter.
  9. Servera med citronklyftor och extra pesto.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer