Fiskbiffar eller fiskburgare

Biffar eller burgare med fiskfärs du kan servera med kokt potatis, vitvinssås samt gröna ärtor och sallad. Vidare kan de serveras som vanliga burgare med stekt bröd, dressing, tomatskivor, sallad och rödlöksskivor. Fiskbiffar är också goda till potatismos, spenat och grönsaker.

Fråga efter fiskfärs i fiskdisken eller som här mal fiskbitar i matberedaren. Du kan ta hälften lax och hälften vit fisk. Färsen kan du smaksätta med 1/2 dl frysta provencalska kryddor; hackad ansjovis och gräslök; kapris, rödlök och rödbetor; kaviar; hackad basilika; hackade svart oliver och soltorkad tomat. Fisk som passar till färs är lax, torsk, gädda, plattfiskfileer, hajmal eller alaska pollock.

4 portioner fiskbiffar eller fiskburgare

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram fisk, ta gärna hälften lax och hälften vit fisk som hajmal, alaska pollock, gädda, torskfile osv
  • 1 ägg
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk maizena eller 2 msk ströbröd
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 2 msk hackad dill
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 msk matolja
  • 4 msk smör
  • 2 dl ströbröd, panko (japanskt ströbröd), sesamfrön eller polenta

Tillagning

  1. Förbered valfria tillbehör som potatis och sås som vitvinssås.
  2. FISKBIFFAR: Finhacka lök och dill samt lägg i en skål.
  3. Skala och pressa i vitlök.
  4. Skär fisken i grova tärningar och lägg i en matberedare med mixerkniv. Lägg i ägget, salt och peppar.
  5. Mixa fisken till en jämn färs någon minut.
  6. Tillsätt grädden under tiden du mixar färsen.
  7. Tillsätt ev. maizena eller ströbröd om färsen är för lös att forma till.
  8. Blanda fiskfärsen med dillen och rödlöken.
  9. Häll och sprid ut matolja på en bricka. Olja händerna.
  10. Forma 8 stycken 1 cm höga biffar.
  11. Vänd dem ev. i panering om du önskar - ströbröd, panko, sesamfrön eller polenta
  12. Stek fiskbiffarna några i taget i smör, matolja eller olivolja i 3-4 minuter på varje sida.
  13. Fiskbiffarna är klara att servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 3.9 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer