Fisk som piggvar med skirat smör och pepparrot

Piggvar med skirat smör och pepparrot - som är ett klassiskt tillbehör till ugnsstekt fisk.
Skirat smör och pepparrot passar också till torsk, lax, gös, gädda eller annan fisk.
Godast är helst en hel plattfisk som piggvar eller helleflundra (gärna en stor, ca 1,5 - 2 kg). De är dock dyra och ovanliga.
Tänk på att öka tillagningstiden om fisken är hel och stor som ex en hel plattfisk eller gädda. Fråga hos fiskhandlaren när du handlar fisken och säg att du ska ugnssteka fisken hel.
Servera med kokt potatis - gärna färskpotatis - dill och citronklyfta.
Kokta gröna ärtor, gröna bönor, broccoli och/eller morot passar också till.

4-5 portioner fisk piggvar med skirat smör

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 750 gram fiskfilé
  • 2 msk smör
  • 1 kg färskpotatis
  • 200 gram smör
  • 300 gram pepparrot (färsk) eller pepparrot på tub
  • 2 citroner i klyftor
  • 1 dl hackad dill till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Klipp bort gälarna eller skär bort huvudet om du köpt en hel fisk.
  3. Smörj en långpanna med smör och lägg på fisken samt sätt in i mitten av ugnen.
  4. En hel plattfisk blir klar på cirka 50 minuter till en timme (stora och hela fiskar får du testa och ev. öka tiden något). Skär ett snitt vid benet och prova med en gaffel om fiskköttet är fast och klart och lossnar från benet. Fiskfileer går snabbare, cirka 35 minuter.
  5. Koka under tiden potatis.
  6. Smält smör i en kastrull.
  7. Riv pepparroten fint och lägg i en skål.
  8. Vid servering så skär du ett snitt längs med ryggbenet på fisken och viker upp skinnet på båda sidor. Ta ut fiskköttet och lägg på ett fat. Vänd på fisken och upprepa.
  9. Garnera med citronklyftor och grovhackad dill. Kokt broccoli och morot passar också till.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer