AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Fetaostpaj

Fetaostpaj Fetaostpaj. Recept på god och enkel paj med fetaost. Pajen är vegetarisk och fetaosten ger god smak.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 12)
6 portioner
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 1 tim

Ingredienser:

  • # Pajdeg: 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • 1 krm salt
  • # Fyllning: 200 g fetaost
  • 1 gul lök
  • 2 röd paprika
  • 200 g färska champinjoner
  • 2 dl riven mozzarellaost
  • 3 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • Äggstanning till en paj: 4 ägg
  • 1 dl cremé fraiche
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Blanda ihop pajdegen och lägg den i kylen i 20 minuter medan du förbereder fyllningen.
  2. Sätt på ugnen på 175 grader.
  3. Förbered under tiden fyllningen. Hacka löken och paprikan. Skär champinjonerna i mindre bitar. Stek dem tills vattnet försvunnit och tillsätt löken och paprikan en stund.
  4. Tryck ut degen i en ugnsform (en stor pajform med höga kanter går också). Förgrädda pajskalet i 8 minuter.
  5. Lägg svampröran i en skål och blanda med hackad fetaost, riven ost, hackad bladpersilja samt cremé fraiche, ägg, mjölk, pressad vitlök, salt och peppar.
  6. Häll fyllningen i pajskalet och grädda fetaostpajen i 30 minuter. Sänk värmen till 175 grader efter halva tiden.
  7. Låt pajen gärna stå en stund och svalna innan servering.
  8. Servera med ex. tomatsallad, grönsallad, rivna morötter och marinerade bönor.


 

Omdömen:

Kommenterad av Chita , tisdag 19 mars 2013 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Gjorde den idag och får lov att säga en av dom bästa fetapajerna jag har ätit nogon gång (SUPERGOD)

Fler recept ur samma kategori som Fetaostpaj:

Tobbes kanelpaj med äpple
Tobbes kanelpaj med äpple. En äppelpaj äpplepaj med kanel. En kaloribomb som är svår att tacka nej till...
Servera pajen som efterrätt eller till kaffe, gärna med vaniljvisp.
Mördeg
Mördeg utan ägg till kakor, desserter och pajer. Pajdeg till söta pajer.
Med strösocker blir mördegen knaprigare med florsocker blir den smuligare och sandigare men lättare att blanda till deg.
Enkel hallontårta eller hallonpaj med vaniljkräm
Enkel hallontårta eller hallonpaj med vaniljvisp. Knaprigt hembakt pajskal fyllt med vaniljkräm och toppat med färska hallon.
Vintips till hallontårta blir ett sött dessertvin som Moulin Touchais. Inte nog med att det är sött - det har lite syra också. Vilket matchar den höga syran i hallonen.
Tårtan är även god med alla slags bär ex. blåbär (blåbärstårta), jordgubbar (jordgubbstårta), björnbär (björnbärstårta), vinbär (vinbärstårta) etc.
Istället för vaniljvisp så kan du såklart göra egen vaniljkräm. Sök recept här på Receptfavoriter.
Pajskalen kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller dem om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.
Du kan ösa på med mycket bär om du har plockat själv - annars är de rätt dyra om du köper i affären.

Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Nachos med hemgjord salsa
Nachos med hemgjord salsa av tärnade tomater, färsk koriander, lök, hackad persilja, vitlök samt chili.
God dippsås att dippa nachos i som tilltugg innan maten eller ha som tomatsalsa och tillbehör till tex mex, tortillas, grillat, på buffé eller vardags.
Kycklingsoppa med potatis och grönsaker
Kycklingsoppa med potatis och grönsaker. En klar soppa med kycklingbuljong, kokt kyckling, potatis, morot, rotselleri, gul lök, kålrot, palsternacka, purjolök och persilja.
God, billig och nyttig husmanskost.
Servera gärna ett gott bröd till.
God med klimp (sök recept här på receptfavoriter).
Ett tips är att köpa en hel kyckling och använd lårben, vingar och skrov till soppan. Spara filéerna till annan rätt.
Har du rått kycklingskrov eller skrov från grillad kyckling kan du koka kycklingbuljongen - basen - till soppan på det. Lägg isåfall till lite strimlad kycklingfilé eller annat kycklingkött att koka med soppan.
Man kan också koka soppan på styckade bitar av kyckling.
Koka du egen buljong så behövs ej kycklingbuljongtärning - tillsätt annars det om du vill laga en snabb kycklingsoppa utan egen buljong.
Det finns färdigpackade paket med blandade soppgrönsaker i många affärer. Komplettera med lite potatis.
Istället för kyckling kan du koka på höns (koka då helt höns i en timme extra då det är segare kött).
Vill du ha en redd kycklingsoppa: blanda 2 dl grädde med ett ägg. Rör i i soppan på slutet och låt bli varmt dock ej koka.
Vegetarisk soppa med bönor
Vegetarisk soppa med bönor. En tomatbaserad soppa med stora vita bönor, broccoli, morot, champinjoner, majs, lök, vitlök, basilika, oregano, chili samt en skvätt sojagrädde att runda av det hela med.
Du kan byta stora vita bönor mot andra kokta bönor eller linser.
Andra grönsaker som är goda i är: rotfrukter som tärnad kålrot, rotselleri, palsternacka, potatis och rödbetor; blomkål, strimlad vit- eller rödkål; purjolök; fänkål med mera.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Tomatsoppa med risoni och parmesan
Tomatsoppa med risoni och parmesan. God vegetarisk soppa till lunch eller middag. Lätt och billig att dubbla och laga till många.
Auberginepaj med fetaost
Auberginepaj. Paj med aubergine, fetaost, vitlök samt parmesan. Fetaosten ger en god sälta till denna paj.
God vegetarisk paj som passar till lunch, buffé, utflykt eller middag.
Gott till auberginepajen är förslagsvis en grönsallad, tomat och mozzarellasallad och/eller grillad sparris.
Kan serveras varm, ljummen eller kall.
Kikärtssallad med fetaost
Kikärtssallad med fetaost passar till grillat kött, fisk eller kyckling; till buffé eller sommarlunch som den är med gott bröd. En nyttig, god och enkel sallad.
Sallad med nyttiga och goda kokta kikärter, fetaost, tomat, rödlök och några blad grönsallad samt bladpersilja i olivolja och vinäger.
Annat gott i kikärtssalladen är: tärnad kall potatis, majs, tärnad avokado, tärnad röd paprika, kokta delade vaxbönor, kalamataoliver samt andra bönor som kokta adzukibönor, vita bönor eller kokta linser ex. belugalinser.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Pasta med champinjonsås
Pasta med champinjonsås. Spagetti med pastasås av champinjoner, grädde och vitlök. En god och billig vegetarisk pasta du kan servera med vitlöksbröd.
Gott till pastasåsen med champinjoner är några droppar tryffelolja, riven parmesan och finhackad salladslök.
Servera gärna svamppastan med ett gott bröd till som ex. vitlöksbröd.
Vill du ha kött till pastan så kan du toppa med knaperstekt bacon eller skiva och steka korv som het chorizo.
Pizzasallad
Pizzasallad med strimlad vitkål. Hemgjord klassisk pizzasallad. En vitkålssallad som är billig och god till pizza men också som sallad på ett buffébord.
Vitkål är vanligast men rödkål och spetskål blir också gått. En matberedare är lättast att strimla kålen med. Skär den då i klyftor först samt skär bort roten i mitten.
Friterad klyftpotatis
Friterad klyftpotatis eller Idahopotatis. Stora klyftor av bakpotatis som friteras gyllene med skal.
Goda som tillbehör till grillat, hamburgare, på buffé eller till allt möjligt där potatis passar.
Du behöver en termometer eller en fritös för att kontrollera oljans temperatur.
Ha också ett lock till hands att täcka oljan med om olyckan skulle vara framme (släck ej med vatten utan kväv eld med lock).
Använd en hålslev eller träslev att ta upp potatisen ur oljan - chansa ej med plastredskap.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Fiskterrine med skaldjur
Fiskterrine med skaldjur. En fisk- och skaldjursterrine eller skaldjurspaté med vit fisk, lax och skaldjur som räkor och crabsticks (surimisticks). Du kan också ha andra skaldjur som krabbkött, kräftstjärtar, musslor eller pilgrimsmusslor.
Terrinen bakas med ägg i smeten i en avlång terrineform eller brödform. Har du en mindre form kan du havlera receptet till 4 portioner.
Skivor av hemlagad fiskterrine med skaldjur är en klassiker och gott ljummen eller kall till förrätt med romsås eller Örtagårdssås, körsbärstomater och blandad sallad; eller till huvudrätt med vitvinssås eller skaldjurssås och kokt potatis; eller kall på buffé med romsås.
Förslag på romsås till terrinen nedan som passar både till förrätt, buffé eller huvudrätt.
Har du ingen matberedare kan du mala fisken i en kvarn först två gånger och ställa i kylen tills det är dags att röra ihop terrinesmeten.
Vintips till fiskterrine blir ett vitt vin som en klassisk chardonnay ex. från Chablis eller prova ett vin av druvan Viogner.
Pizza Bolognese med köttfärssås
Pizza Bolognese med köttfärssås eller fräst köttfärs. Recept på Bolognese pizza. Baka egen Bolognese pizza. Riktigt god och enkel fredagspizza.
Detta pizzarecept är med deg som jäst och blir en mycket god pizza. Gör gärna köttfärssåsen innan (sök recept här på receptfavoriter) - gör en stor sats så har du till spagetti bolognese också. Bolo kallar många kockar bolognese köttfärssås.
Hemgjord pizza kan du baka i långpanna eller baka ut till två runda pizzor.
Servera gärna en grönsallad med tomat och kokta rödbetor till som på bilden, valfri sallad eller pizzasallad (se recept här på receptfavoriter).
Pastalåda med skinka
Pastalåda med skinka. En god pastalåda med skinka som gratineras med ost och krämig sås. Perfekt att göra på kokt penne eller annan pasta.
En enkel och god resträtt du kan göra om du har pasta över. Självklart kan du ha andra ingredienser i som soltorkad tomat istället för skinka då blir den vegetarisk. En tomatsallad är gott till och fräschar upp. Riven morot, salladsblad och ruccolo passar också. En variant av makaronilåda och pastagratäng.
Lite riven muskot (2 krm) är också gott i. En annan variant är om du gillar curry - ta i 0,5 tsk.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Ädelostsås eller Gorgonzolasås
Ädelostsås eller Gorgonzolasås. En mycket enkel och god sås att laga med salt och fyllig smak av ädelost eller grönmögelost som Gorgonzola, Saint Aigur, Kvibille eller annan valfri mögelost.
Passar som sås till det mesta ex. pastasås eller till de flesta kötträtter ex. grillat, stekt eller ugnstekt oxfil, fläskfilé, viltfilé eller kycklingfilé. Funkar till biff, lövbiff osv osv.
Lätt att laga till många om du dubblerar receptet.
En sås som knappt går att misslyckas med (bränn ej grädden bara).
Piroger med skinka och ost
Piroger med skinka och ost. Andra goda fyllningar är soltorkad tomat och fetaost; pesto eller olivröra sk tapenade.
Pirogerna passar till utflykt, buffe, mellanmål eller soppa.
Fillodegsknyten
Fillodegsknyten eller fillodegstrianglar är goda som tilltugg, på buffe, till kräftkalas och till picknick.
Här har jag fyllt fillodegen med fetaost men man kan också fylla dem med tärnad svamp, potatis, köttfärs, kycklingfärs eller spenat som du stekt med gul lök, chili och vitlök till en röra. Eller annan ost som chevre.
Alternativ är att baka en hel rulle fillodeg genom att fylla, rulla ihop och baka hela rullen som du sedan tar ut och låter svalna och sedan skär i 2 cm breda mumsbitar (som en liten rulltårta).
Istället för dill kan du ta bladpersilja eller basilika. Med dill i så passar fillodegsknytena till skaldjur som ex. kräftkalas.
Se alla recept ur kategorin Ostrecept

Gilla oss på Facebook