AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Fetaostpaj

Fetaostpaj Fetaostpaj. Recept på god och enkel paj med fetaost. Pajen är vegetarisk och fetaosten ger god smak.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 12)
6 portioner
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 1 tim

Ingredienser:

  • # Pajdeg: 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • 1 krm salt
  • # Fyllning: 200 g fetaost
  • 1 gul lök
  • 2 röd paprika
  • 200 g färska champinjoner
  • 2 dl riven mozzarellaost
  • 3 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • Äggstanning till en paj: 4 ägg
  • 1 dl cremé fraiche
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Blanda ihop pajdegen och lägg den i kylen i 20 minuter medan du förbereder fyllningen.
  2. Sätt på ugnen på 175 grader.
  3. Förbered under tiden fyllningen. Hacka löken och paprikan. Skär champinjonerna i mindre bitar. Stek dem tills vattnet försvunnit och tillsätt löken och paprikan en stund.
  4. Tryck ut degen i en ugnsform (en stor pajform med höga kanter går också). Förgrädda pajskalet i 8 minuter.
  5. Lägg svampröran i en skål och blanda med hackad fetaost, riven ost, hackad bladpersilja samt cremé fraiche, ägg, mjölk, pressad vitlök, salt och peppar.
  6. Häll fyllningen i pajskalet och grädda fetaostpajen i 30 minuter. Sänk värmen till 175 grader efter halva tiden.
  7. Låt pajen gärna stå en stund och svalna innan servering.
  8. Servera med ex. tomatsallad, grönsallad, rivna morötter och marinerade bönor.


 

Omdömen:

Kommenterad av Chita , tisdag 19 mars 2013 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Gjorde den idag och får lov att säga en av dom bästa fetapajerna jag har ätit nogon gång (SUPERGOD)

Fler recept ur samma kategori som Fetaostpaj:

Spenatpaj med fetaost
Spenatpaj med fetaost är en mycket god paj där den salta fetaosten passar bra ihop med spenaten.
Soltorkade tomater är också gott i. Du kan byta ut fetaosten mot mozzarellaost om du vill.
Gott till spenatpaj är sallad som ex. tomatsallad, grönsallad och bönsallad. Gärna med en god salladsdressing till.
Var noga med att skölja spenaten innan tillagning för att få bort jord mm. Då är det inget problem att spara spenatpajen och värma den igen - för då bildas inget nitritgift från jordbakterier.
Lök- och ansjovispaj paj med lök och ansjovis
Lök- och ansjovispaj. Paj med lök och ansjovis. En hembakt paj som passar med sallad. Baka lök- och ansjovispaj till kräftskiva, julbord, påskmiddag, utflykt, midsommar, buffe, vickning med mera.
Smulpaj
Smulpaj med äpplen. Superenkel och god äppelpaj.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Tysk potatissallad
Tysk potatissallad. En potatissallad av kokt kall tärnad potatis i en dressing av olja och vinäger samt rödlök, kapris, senap och persilja.
Mycket god och nyttigare potatissallad utan majonnäs. Tysk potatissallad passar till wienerschnitzel, buffé och utflykter samt som alternativ till vanlig potatissallad.
Kycklingspett med honung
Kycklingspett med honung, vitlök, olivolja, rosmarin, oregano och svartpeppar. Goda spett med kycklingfilé att grilla eller steka i ugnen. Passar till buffé, fest, middag med mera.
Goda med ex. klyftpotatis, grillade grönsaker, yoghurtsås eller annan kall sås som ex. ajvar. Vidare passar en grönsallad och tomatsallad till.
Du kan grilla spetten eller steka dem under grill i ugnen.
Spagetti med sås av skogschampinjon
Spagetti med sås av skogschampinjon. Krämig vegetarisk pastasås med skogschampinjon, grädde och vitlök smaksatt med tryffel samt parmesan toppat med vitlöksfräst skivad portabello.
Du kan såklart ta valfri pastasort. Istället för skogschampinjon kan du ta vanlig champinjon. Portabello kan ersättas av vanliga större champinjoner.
Istället för vitt vin kan du ta någon msk vitvinsvinäger.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Gratinerade brytbönor
Gratinerade brytbönor är goda som tillbehör. Enkelt och gott tillbehör och gräddig sås i ett. Använd frysta eller färska gröna bönor sk haricots verts. Du kan ta vaxbönor också.
Skinka med Mimosasallad
Skinka med Mimosasallad, kokt potatis, broccoli och sallad. Du kan välja kokt eller rökt skinka - hel eller i skivor. Gott att laga på överbliven julskinka eller med skivad smörgåsskinka. Vidare blir det gott med rostbiff, bresaola eller annat kallskuret kött.
Istället för färsk frukt kan man använda fruktcocktail. Godast och nyttigast blir det dock med färsk frukt.
Du kan byta grädden mot crème fraiche. Eller bara använda 2,5 dl matyoghurt för en nyttigare variant av Mimosasallad.
Godis tiramisu
Godis tiramisu. En variant på tiramisu smaksatt med godis och utan sprit. En barnvänligare tiramisu dessert.
Perfekt till buffé, studentbuffé, bjudning, barnkalas eller middag. Går bra att laga i förväg och ställa i frysen eller kylen.
Välj två - tre sorter godis du gillar - förslagsvis chokladbitar, Dajm, M&M:s, geléhallon, polkagrisar, Marianne eller liknande.
Hittar du inte savoyardikex kan du använda sockerkaksbottnar.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Rostade rotfrukter
Rostade rotfrukter är perfekt som gi-tillbehör istället för potatis och passar som tillbehör till det mesta.
Flerdubbla gärna nedan recept till en långpanna eller ugnsform.
Rostade rotfrukter håller sig i kylen och är bara att värma.
Tomat och rödlökssallad
Tomat och rödlökssallad med olivolja och vinäger. En enkel, god och nyttig sallad med tomater och rödlök. Tomatsallad passar som tillbehör till det mesta.
Här hänger allt på ingredienserna - välj helst kravmärkta goda mogna tomater från Sverige ex. bifftomater, kvisttomater, cocktailtomater osv. Vidare ger smakrik kallpressad olivolja, fin vällagrad röd-, vit eller balsamvinäger, kravmärkt rödlök, flingsalt samt nymalen svartpeppar tomatsalladen riktigt god smak.
Torkade äpplen
Torkade äpplen. När det är billigt med äpplen kan man passa på att köpa ett lass att torka. Chipstillverkarna får ursäkta, men äpplen är om inte billigare så i alla fall mycket nyttigare.
Torkade äppelringar är gott att ha hackade i ex. filen till frukost eller hackade i musli. Äppelringarna är också mycket bra som utflyktsmat, snack eller vandringsmat. Kan också hackas och värmas i gröten.
Lägger man äppelringarna i saltat vatten innan så mörknar de ej förrän lite mot slutet av torkningen.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Fiskgratäng med räkor, svamp och mos
Fiskgratäng med räkor, svamp och mos. En fiskgratäng med gratinerat mos och sås med räkor och svamp över fisken. Skippa rödlistad fisk som viss torsk och välj ex. sej eller kolja.
Hemlagad god och enkel fiskgratäng.
Fräst spenat på fisken samt skivade tomater är gott i också. Räkorna kan du välja bort. Crabsticks kan man ta också.
Vaniljhorn
Vaniljhorn. Småkakor av smördeg formade som horn med socker.
Saffransflätor
Saffransflätor med russin och pärlsocker. Veteflätor med saffran. Gott istället för lussekatter till jul.
Receptet kan halveras till två saffransflätor.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Ostfondue fondue med Gruyere och Emmental ost
Ostfondue med Gruyere och Emmentaler-ost. Ostfundue. Goda lagrade ostar smälta med vitlök och vittvin du doppar vitt bröd i.
Har du ingen fonduegryta så går det såklart bra med en annan gryta. Tänk dock på att vid servering så har fonduegrytan en värmekälla under grytan så att man kan ha den på bordet och samtidigt ha varm fondue.
Fungerar bra vad man än väljer att dricka till - mousserande, vitt eller rött. Ost är ju vinets vän.

Gratinerad getost chèvre
Gratinerad getost på bröd med honung och sallad är en god förrätt. En toast med getost. Lite finare heter det chèvretoast.
Dryckestips till är vita viner av druvorna Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Chardonnay eller ett torrt mousserande.
Kan också serveras som tilltugg (då i mindre bitar och utan sallad).
Makaroner med ost och soltorkade tomater
Makaroner med ost och soltorkade tomater. En god vegetarisk variant på Mac and Cheese smaksatt med tre sorters ost och soltorkade tomater samt gröna ärtor.
Receptet går utmärkt att dubblera till en större ugnsform för fler personer.
Se alla recept ur kategorin Ostrecept

Gilla oss på Facebook