AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Fetaostpaj

Fetaostpaj Fetaostpaj. Recept på god och enkel paj med fetaost. Pajen är vegetarisk och fetaosten ger god smak.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 12)
6 portioner
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 1 tim

Ingredienser:

  • # Pajdeg: 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • 1 krm salt
  • # Fyllning: 200 g fetaost
  • 1 gul lök
  • 2 röd paprika
  • 200 g färska champinjoner
  • 2 dl riven mozzarellaost
  • 3 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • Äggstanning till en paj: 4 ägg
  • 1 dl cremé fraiche
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Blanda ihop pajdegen och lägg den i kylen i 20 minuter medan du förbereder fyllningen.
  2. Sätt på ugnen på 175 grader.
  3. Förbered under tiden fyllningen. Hacka löken och paprikan. Skär champinjonerna i mindre bitar. Stek dem tills vattnet försvunnit och tillsätt löken och paprikan en stund.
  4. Tryck ut degen i en ugnsform (en stor pajform med höga kanter går också). Förgrädda pajskalet i 8 minuter.
  5. Lägg svampröran i en skål och blanda med hackad fetaost, riven ost, hackad bladpersilja samt cremé fraiche, ägg, mjölk, pressad vitlök, salt och peppar.
  6. Häll fyllningen i pajskalet och grädda fetaostpajen i 30 minuter. Sänk värmen till 175 grader efter halva tiden.
  7. Låt pajen gärna stå en stund och svalna innan servering.
  8. Servera med ex. tomatsallad, grönsallad, rivna morötter och marinerade bönor.


 

Omdömen:

Kommenterad av Chita , tisdag 19 mars 2013 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Gjorde den idag och får lov att säga en av dom bästa fetapajerna jag har ätit nogon gång (SUPERGOD)

Fler recept ur samma kategori som Fetaostpaj:

Rabarberpaj à la Tobbe
Rabarberpaj à la Tobbe. Paj med rabarber och maräng är farligt gott och sött, det går nästan inte sluta äta denna rabarberpaj när man börjat...
Skink och ostpaj Quiche Lorraine
Skink och ostpaj Quiche Lorraine som är en klassisk fransk paj. Quiche Lorraine paj är god både varm och kall.
Skink och ostpaj är perfekt till picknick och som picknickpaj.
Enkel blåbärstårta eller blåbärspaj med vaniljkräm
Enkel blåbärstårta med vaniljvisp. En slags blåbärspaj eller blåbärsstårta gjord av pajskal fyllt med vaniljkräm och toppat med färska blåbär.
Istället för vaniljvisp så kan du såklart göra egen vaniljkräm. Sök recept här på Receptfavoriter.
Pajskalen kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller dem om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.
Istället för färska blåbär kan du ta frysta blåbär som fått tina något.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Köttbullar med ingefära och Dijonsenap
Köttbullar med ingefära och Dijonsenap som ger god smak åt köttbullarna. Speciellt goda med blandfärs eller fläskfärs men kan göras av oxfärs, lammfärs eller viltfärs.
Surdegsbaguette
Surdegsbaguette. Baguette bakta med surdeg med knaprig yta. Ett mycket gott surdegsbröd som kan bakas till baguetter eller avlånga surdegsbröd.
Ett tips är att använda en eller två vågiga bakplåtar för baguetter som på bageri. Finns i välsorterade köksaffärer. Annars går det såklart bra att baka baguetterna som avlånga bröd på bakplåtspapper men då blir de lite plattare men mycket goda.
Först behöver du en surdegsstart med vildjäst som utgör grunden för jäsningen. Den tar 5 dagar i en glasburk. Sedan använder du vildjästen till att starta surdegen med. Surdegen matas sedan med mjöl större och större samt jäses i tre dagar innan utbak och gräddning av baguetterna.
Du behöver en våg och en skål att mäta upp ingredienser i. Ett tips är att först ställa skålen tom på vågen och sedan nollställa vågen. Tillsätt en ingrediens enligt recept och nollställ sedan vågen igen. Så kan du tillsätta nästa ingrediens enligt recept osv.
Crepes med räkor
Crêpes med räkor. Räkcrêpes eller pannkakor fyllda med räkstuvning som gratinerats med lite ost.
Gott till är att garnera med lite handskalade räkor samt servera med en grönsallad och ev. en tomatsallad.
Ska du servera till förrätt så räcker en stor crêpe med lite grönsallad fint - då blir det till 8 portioner.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Rostbiff med marinad
Rostbiff med marinad av soja, honung och balsamvinäger samt örter.
God till buffe och bjudning. Denna marinaden sätter lite extra smak på kallskuret kött som marinerad rostbiff.
Gott med grillade grönsaker, tomatsallad och potatissallad.
Rostbiffen kan du börja laga två dagar innan och marinera i kylen.
Använd en stektermometer och sätt i mitten av rostbiffen. Stekgrader för rostbiff: 55 °C blodig; 60 °C medium; 70 °C välstekt.
Parmesanflarn med solroskärnor
Parmesanflarn med solroskärnor. Goda som tilltugg, på buffé eller garnering till fisk- eller skaldjursrätter ex. skaldjurspasta eller grillad fisk med mera.
Som tilltugg med två vardera så blir det 9 portioner. Som garnering 18 stycken. Kan sparas i lufttät burk men är godast inom någon dag.
Blandad sallad med paprika, tomat och gurka med pesto
Blandad sallad med paprika, tomat och gurka samt pesto. Gott, enkelt och nyttigt på egen hand som lunch eller lätt middag. Gärna med ett gott bröd. Eller som tillbehör till det mesta som kött, fisk, kyckling, till buffé, grillat, GI- eller LCHF-kost.
Laga gärna egen pesto - sök recept här på receptfavoriter.se.
Välj mogna tomater och fina grönsaker - helst ekologiska. Annars skölj dem noga.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Havrekakor
Havrekakor är mättande, söta och energigivande kakor bakade med havregryn, smör, socker och vetemjöl.
Havrekakor är också goda som snabb dessert smulade över jordgubbar med vaniljyoghurt.
Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein
Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein. Sojaprotein sojakuddar kan du köpa torkat i påsar.
När du ska tillaga det blötlägger du det i några minuter och sedan kan du använda det i alla recept. Sojaprotein är nyttigt, har högt näringsvärde och gott tuggmotstånd. Det smakar inget i sig utan smakar vad man tillagar det med. Jättegott att ha i grytor eller som här istället för falukorven i Stroganoff.
Marinerade gröna linser med balsamico
Marinerade gröna linser med balsamico, rödlök, purjolök, vitlök samt olivolja.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Nötrutor med hasselnötter
Nötrutor med hasselnötter. Goda hembakta kakor med hasselnötter. Hasselnötter kan bytas mot valnötter eller pecannötter.
Nötrutor är goda med vispad grädde till. Nötrutor är goda till fika och dessert.
Libapizza med salami, mozzarella och oliver
Libapizza med salami, mozzarella och oliver. Pizza på arabiskt tunnbröd sk libabröd blir mycket goda och är enkla att baka.
Desto godare pålägg desto godare pizza. Riktig buffalomozzarella ger ex. mycket god pizza. Vanlig hel mozzarellaost är också mycket god och riven mozzarella ur påse kan man grunda med. Med vanlig pizzaost får du helt ok pizza.
Italiensk fin stor tunt skivad salami är såklart att godaste valet men det går också bra med billigare salami.
Tomatsås som du kokt ner själv ger mycket god smak men det går också med tomatpuré blandad med pressad vitlök, olivolja, salt och peppar.
Du kan välja pålägg efter smak och tycke.
Servera gärna någon sallad till libapizzan som ruccola, pizzasallad, tomatsallad eller sallad med bönor.
Libapizzan kan också serveras i mindre slicar som tilltugg, snittar, aptitretare eller på en buffé.
Om du vill ha en billig och god fryspizza så kan du förbereda fyllning på libabröden och sedan lägga smörpapper mellan och frysa in några stycken. Sedan är det bara att ta fram och baka av.
Lammrostbiff med vitlökssmör
Lammrostbiff med vitlökssmör med råstekt skivad potatis i ugnen. Ugnsrostade tomater och haricots verts eller gratinerade brytbönor serveras till. Grönsallad eller tomatsallad är andra goda tillbehör.
Klassikern oxfilé Provençale utgör grunden för detta recept.
Ett fylligt rött vin passar till ex. Masi Campofiorin.
Räkna 1,5 portioner på en lammrostbiff.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Vegetarisk pasta med gorgonzola
Vegetarisk pasta med gorgonzola. Vegetarisk pastasås med grönmögelost samt som går snabbt att göra och är jättegod med pennepasta, spagetti, gnocchi eller farfalle
Parmesanflarn med solroskärnor
Parmesanflarn med solroskärnor. Goda som tilltugg, på buffé eller garnering till fisk- eller skaldjursrätter ex. skaldjurspasta eller grillad fisk med mera.
Som tilltugg med två vardera så blir det 9 portioner. Som garnering 18 stycken. Kan sparas i lufttät burk men är godast inom någon dag.
Grillat ostfyllt tunnbröd
Grillat ostfyllt tunnbröd eller quesadillas är ett recept som passar som tilltugg, snittar eller aptitretare till ex. drink eller öl.
Se alla recept ur kategorin Ostrecept

Gilla oss på Facebook