AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Fetaostpaj

Fetaostpaj Fetaostpaj. Recept på god och enkel paj med fetaost. Pajen är vegetarisk och fetaosten ger god smak.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 12)
6 portioner
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 1 tim

Ingredienser:

  • # Pajdeg: 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • 1 krm salt
  • # Fyllning: 200 g fetaost
  • 1 gul lök
  • 2 röd paprika
  • 200 g färska champinjoner
  • 2 dl riven mozzarellaost
  • 3 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • Äggstanning till en paj: 4 ägg
  • 1 dl cremé fraiche
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Blanda ihop pajdegen och lägg den i kylen i 20 minuter medan du förbereder fyllningen.
  2. Sätt på ugnen på 175 grader.
  3. Förbered under tiden fyllningen. Hacka löken och paprikan. Skär champinjonerna i mindre bitar. Stek dem tills vattnet försvunnit och tillsätt löken och paprikan en stund.
  4. Tryck ut degen i en ugnsform (en stor pajform med höga kanter går också). Förgrädda pajskalet i 8 minuter.
  5. Lägg svampröran i en skål och blanda med hackad fetaost, riven ost, hackad bladpersilja samt cremé fraiche, ägg, mjölk, pressad vitlök, salt och peppar.
  6. Häll fyllningen i pajskalet och grädda fetaostpajen i 30 minuter. Sänk värmen till 175 grader efter halva tiden.
  7. Låt pajen gärna stå en stund och svalna innan servering.
  8. Servera med ex. tomatsallad, grönsallad, rivna morötter och marinerade bönor.


 

Omdömen:

Kommenterad av Chita , tisdag 19 mars 2013 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Gjorde den idag och får lov att säga en av dom bästa fetapajerna jag har ätit nogon gång (SUPERGOD)

Fler recept ur samma kategori som Fetaostpaj:

Mördeg
Mördeg utan ägg till kakor, desserter och pajer. Pajdeg till söta pajer.
Med strösocker blir mördegen knaprigare med florsocker blir den smuligare och sandigare men lättare att blanda till deg.
Rabarberpaj med marängtäcke
Rabarberpaj med marängtäcke. God paj till fika eller dessert. Gott när syran i rabarbern blandas med den söta marängen.
Gott dessertvin till rabarberpaj med maräntäcke är ex. Moulain Touchais från Frankrike.
Snabb äppelpaj eller äppelkaka
Snabb äppelpaj eller äppelkaka. Kanske den mest lättlagade äppelpajen eller äppelkakan. Ingen smuldeg att blanda - äpplen, socker, mjöl och smör samt mandel gräddas i en ugnsform.
Servera äppelpajen med vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass eller vispad grädde.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Ratatouille fransk grönsaksröra
Ratatouille är en klassisk fransk grönsaksröra av paprika, lök, aubergine, zucchini, tomat och vitlök.
Ratatouille är gott till det mesta men speciellt till grillat, på buffé eller till fisk eller kyckling.
Pumparisotto risotto med pumpa
Pumparisotto. En god risotto smaksatt med pumpa. God som vegetarisk rätt med riven parmesan eller tillbehör till grillade grönsaker, kyckling, fisk eller kött.
Servera gärna ett gott bröd till risotton.
Garnera gärna med skalade gröna pumpafrön (köps i affären). Eller skala fröna från pumpan men det är rätt pilligt.
Runda skorpor
Runda skorpor. Baka hembakta klassiska svenska runda veteskorpor.
Runda skorpor är goda med marmelad, smör och ost till fika mm.
Torkade skorpor håller sig länge i lufttät burk.
Runda skorpor bakas runda som platta bullar och delas på mitten med gaffel.
Sedan rostas och torkas skorporna så de blir hållbara och knapriga.
Gott är också att strö kanel och socker på skorporna innan de torkas - då blir den söt variant av skorpor.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Hallonsaft
Hallonsaft. Koka hemgjord hallonsaft på färska eller frysta hallon.
Natriumbensoat är ett konserveringsmedel du kan ha i hallonsaften om saften ska hålla mycket länge utan kylskåp. Hallonsaft blir annars tillräckligt hållbar med 5,5 dl socker per liter saft. Socker och syra gör då saften hållbar i sig. Men vill du vara riktigt säker och ska spara saften länge så bör du ta i konserveringsmedel.
Libabröd med grillad halloumi och hummus
Libabröd med grillad halloumi, hummus, bönsallad och inlagd paprika. En god vegetarisk rätt med arabiskt tunnbröd samt goda fyllningar.
Ett arabiskt fredagsmys.
Du kan ta och riva bröd och lägga på fyllning efter hand eller göra en rulle.
Hittar du ej färskt Libabröd så kolla i frysdisken.
Ökensandkakor Ökensand
Ökensandkakor. Mycket goda småkakor som är \"sandiga\" i konsistensen därav namnet Ökensand. Kakorna får smak av brynt smör.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Potatismos med örter
Potatismos med örter, nyttig olivolja är gott som tillbehör till det mesta speciellt till fest.
Basilika, persilja, dragon och timjan är gott i moset men du kan såklart ta vilka örter du vill. Dill exempelvis om moset är till fisk.
Istället för olivolja kan du välja smör. Istället för mjölk kan du ta vatten eller kokspad.
Kantarellrisotto
Kantarellrisotto. Mycket god risotto smaksatt med kantareller, riven parmesan och mascarpone.
God på egen hand som vegetarisk rätt ev. med grillade grönsaker. Eller som tillbehör ex. till lufttorkad skinka och fin salami, grillad kyckling, kött eller fisk.
Ljummen potatissallad med potatis och linser
Ljummen potatissallad med potatis, linser, morötter och rödlök. En god, billig och nyttig potatissallad med olivolja och vitlök.
Potatissalladen är god varm, ljummen eller kall.
Köp helst kravmärkta grönsaker som är goda och nyttiga.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Cannelloni med spenatfyllning och kyckling
Cannelloni med spenatfyllning och kyckling. Pastarör eller cannellonirör fyllda med spenat- och ostfyllning, gratinerade med bechamel samt tomatsås och toppade med stekt kycklingfilé.
I orginalreceptet på cannellonifyllning med spenat är det ricottaost men jag tycker det blir billigare och lika gott med keso eller cottage cheese.
Gott med blandad grönsallad till.
Vintips till är något lätt rött vin eller vitt från Italien.
Oxfilé provencale oxfile med vitlökssmör
Oxfilé provencale oxfile med vitlökssmör är en klassiker.
Haricots verts kan serveras till - gärna baconlindade gröna bönor.
Vintips till oxfilén är ett fylligt rött vin ex. Masi Campofiorin, Shiraz eller Chateau neuf du pape.
Istället för oxfilé kan man ta kalvfilé, fläskfilé eller viltfilé.
Köttfärsbiffar
Köttfärsbiffar görs av samma smet som till köttbullar och köttfärslimpa. Du kan använda blandfärs, oxfärs eller fläskfärs eller t.o.m. kycklingfärs.
Provstek gärna en liten bit färs innan du formar alla biffarna. Smaka på så vis av salt och peppar. Är färsen för lös kan du tillsätta någon msk mer ströbröd eller några tsk potatismjöl.
Till köttfärsbiffar är det gott med kokt potatis, gräddsås eller svampsås, inlagd gurka och kokta grönsaker som blomkål, morot och vårlök eller gröna bönor.
Köttfärsbiffar är också goda med rostad potatis, rotfrukter och paprika i ugnen serverat med tzatziki eller annan yoghurtsås.
Råris, quinoa eller kokt vete passar också köttfärsbiffar då gärna med ex. en tomatsås samt ugnsrostad paprika.
Köttfärsbiffarna kan du smaksätta på andra vis också med olika kryddor. Några förslag är: pressad vitlök, smulad fetaost och oregano;
hackad persilja, pressad vitlök, rosmarin och hackade oliver;
tex mex krydda; curry, garam masala och gurkmeja.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Möglig pasta med bacon och mögelost
Möglig pasta med bacon är inte vad det låter utan helt enkelt en vit pastasås (bechamelsås) smaksatt med grön - eller blåmögelost samt stekt tärnad bacon.
En riktigt god enkel och smaskig pasta.
Tilltugg med getost och lökmarmelad
Tilltugg med getost och lökmarmelad samt svarta Kalamataoliver. Gott som varma snittar eller aptitretare till fördrink eller tapas. Sen doftar det mycket gott också.
Den smakrika getosten passar bra ihop med söt lökmarmelad samt de salta oliverna.
Det tar en stund att laga lökmarmeladen men den förbereder du helst dagen innan. Det går också bra med färdig fikonmarmelad. I receptet nedan blir det en burk lökmarmelad som du också kan använda till annat.
Ädelostsås eller Gorgonzolasås
Ädelostsås eller Gorgonzolasås. En mycket enkel och god sås att laga med salt och fyllig smak av ädelost eller grönmögelost som Gorgonzola, Saint Aigur, Kvibille eller annan valfri mögelost.
Passar som sås till det mesta ex. pastasås eller till de flesta kötträtter ex. grillat, stekt eller ugnstekt oxfil, fläskfilé, viltfilé eller kycklingfilé. Funkar till biff, lövbiff osv osv.
Lätt att laga till många om du dubblerar receptet.
En sås som knappt går att misslyckas med (bränn ej grädden bara).
Se alla recept ur kategorin Ostrecept

Gilla oss på Facebook