AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Fetaostpaj

Fetaostpaj Fetaostpaj. Recept på god och enkel paj med fetaost. Pajen är vegetarisk och fetaosten ger god smak.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 12)
6 portioner
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 1 tim

Ingredienser:

  • # Pajdeg: 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • 1 krm salt
  • # Fyllning: 200 g fetaost
  • 1 gul lök
  • 2 röd paprika
  • 200 g färska champinjoner
  • 2 dl riven mozzarellaost
  • 3 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • Äggstanning till en paj: 4 ägg
  • 1 dl cremé fraiche
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Blanda ihop pajdegen och lägg den i kylen i 20 minuter medan du förbereder fyllningen.
  2. Sätt på ugnen på 175 grader.
  3. Förbered under tiden fyllningen. Hacka löken och paprikan. Skär champinjonerna i mindre bitar. Stek dem tills vattnet försvunnit och tillsätt löken och paprikan en stund.
  4. Tryck ut degen i en ugnsform (en stor pajform med höga kanter går också). Förgrädda pajskalet i 8 minuter.
  5. Lägg svampröran i en skål och blanda med hackad fetaost, riven ost, hackad bladpersilja samt cremé fraiche, ägg, mjölk, pressad vitlök, salt och peppar.
  6. Häll fyllningen i pajskalet och grädda fetaostpajen i 30 minuter. Sänk värmen till 175 grader efter halva tiden.
  7. Låt pajen gärna stå en stund och svalna innan servering.
  8. Servera med ex. tomatsallad, grönsallad, rivna morötter och marinerade bönor.


 

Omdömen:

Kommenterad av Chita , tisdag 19 mars 2013 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Gjorde den idag och får lov att säga en av dom bästa fetapajerna jag har ätit nogon gång (SUPERGOD)

Fler recept ur samma kategori som Fetaostpaj:

Portionspajer med ost
Portionspajer med ost. Pajer med god lagrad riven ost som Västerbottenost. Ostpajerna passar till buffé, kalas, picknick osv. Fyra rejäla ostpajer.
Rödavinbärspaj med smuldeg
Rödavinbärspaj med smuldeg. Paj med röda vinbär täckt med knaprig smuldeg. Gott till dessert eller fika med vaniljsås, glass eller vispad grädde.
Lök- och ansjovispaj paj med lök och ansjovis
Lök- och ansjovispaj. Paj med lök och ansjovis. En hembakt paj som passar med sallad. Baka lök- och ansjovispaj till kräftskiva, julbord, påskmiddag, utflykt, midsommar, buffe, vickning med mera.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Indisk lammgryta med curry
Indisk currygryta med lammkött eller andra grytbitar av nöt eller vilt går också bra.
God med basmatiris, gurka och tomat i yoghurt (salta och peppra yoghurten) samt naanbröd. Kokt blomkål är också gott till.
Grytan ska koka länge och då reder löken grytan och grytan skär sig liksom, detta stadium kallas remphaa state när fettet flyter upp till ytan efter cirka 2,5 timmars kokning. Här reder också linserna grytan.
Lammgrytan blir ännu godare dagen efter.
Risgrynspudding
Risgrynspudding. Gott med saftsås, sylt, färska bär samt vispad grädde.
Risgrynspudding är ett gott och praktiskt sätt att ta tillvara överbliven risgrynsgröt.
En dessert eller mellanmål.
Lammcurry
Lammcurry. Detta recept på indisk lammgryta med curry sk lammcurry smaksätts med en torr curry av hela kryddor som rostats och malts.
Istället för hemgjort currypulver kan du ta garam masala och vanlig curry efter smak.
Currygryta med lammkött kan dubblas och grytan frysas in. Currypulver kan med fördel dubbleras så att du har ett gott currypulver till annat. Glöm då inte att lägga till gurkmeja och paprikapulver.
Köttslag kan varieras till nötkött eller viltkött som älg eller rådjur.
Grönsaker som blomkål, potatis och bönor blir lätt en god vegetarisk variant. Liksom Quorn och torkat sojaprotein. Servera med basmatiris blandat med lite gurkmeja och toppat med rostad lök, yoghurtsås, naan, papadams och sallad.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Svampsoppa med kräftstjärtar och tryffelskum
Svampsoppa. God festlig soppa till förrätt eller vardagslyx. Här med kräftstjärtar och tryffelskum.
Soppa med kantarell eller champinjon, Karl Johan eller annan god matsvamp.
Svampsoppan passar som förrätt, fin lunch eller festligare soppbjudning.
Serveras soppan som en förrätt så kan du ta lite mindre soppa och kräftstjärtar per portion och då räcker den till sex personer.
Ett gott bröd med färskost är gott till svampsoppan.
Broccolisoppa
Broccolisoppa. Enkel, snabb och god soppa på broccoli. Glöm påssopporna - gör hemgjord broccolisoppa istället. Egen brocollisoppa blir både nyttig och billig.
Smaksätt broccolisoppan med färska örter efter tillgång, salt, vitpeppar samt citronsaft. En nypa socker kan också lyfta smaken på broccolisoppan på slutet.
Mixa broccolisoppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare. Med en skvätt grädde så blir broccolisoppan en festsoppa som passar till förrättssoppa, gärna med några hela bitar kokt broccoli i.
Servera broccolisoppan med gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor. Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker i efter tycke och smak. Prova lite rotselleri och purjolök.
Potatis är också gott i broccolisoppa - tillsätt kokt potatis eller koka med 2-3 potatisar i tunna skivor.
Serverar du broccolisoppan som förrätt kan du lägga några skalade räkor eller rökt lax i strimlor i mitten på sopptallriken och slå broccolisoppan runt. Servera med nybakt bröd som ex. baguette eller focaccia.
Ädelost är också gott att smaksätta broccolisoppa med. En annan variant är med 0,5 tsk curry.
Fiskterrine terrine med fisk fiskpaté
Fiskterrine eller fiskpaté. Terrine med fisk är fiskfärs av gädda och lax som bakats med ägg i smeten i en avlång terrineform eller brödform.
Skivor av hemlagad fiskterrine är en klassiker och gott ljummen eller kall till förrätt med romsås eller Örtagårdssås, körsbärstomater och blandad sallad; eller till huvudrätt med vitvinssås eller skaldjurssås och kokt potatis; eller kall på buffé med romsås. Fiskterrinen kan också få mönster av den vita färsen av gäddan blandat med en ljust röda färsten av laxen.
Har du en mindre form med höga kanter kan du halvera receptet till 4 portioner.
Förslag på romsås till terrinen nedan som passar både till förrätt, buffé eller huvudrätt.
Skillnaden mellan fiskterrine och fiskpaté sägs vara att fiskpaté ofta bakas in i en deg.
Har du ingen matberedare kan du mala fisken i en kvarn först två gånger och ställa i kylen tills det är dags att röra ihop terrinesmeten.
Vintips till fiskterrine blir ett vitt vin som en klassisk chardonnay ex. från Chablis eller prova ett vin av druvan Viogner.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Spagetti med pesto pastapesto
Spagetti med pesto är enkelt, gott och snabbt. Använd köpt pesto eller gör egen. Självklart är här ett recept på egen pesto också.
Detta recept med pesto är gott med spagetti, pastaskruvar, gnocchi, penne eller annan pasta. Gör egen pesto eller köp färdig på burk. Pesto är en italiensk röra av malda nötter, olivolja, vitlök och basilika. Kan köpas färdig men blir mycket god hemgjord. Pinjenötter är tyvärr rätt dyra. Jag brukar använda mandel, valnötter eller solrosfrön.
Tomatsallad, rårivna grönsaker som morot, rotselleri och zucchini samt avokado är gott till.
Garnera ev. med
Aubergineröra Baba ghanoush
Auberginröra eller Baba ghanoush är en röra av bakad aubergine som mosats med vitlök och olivolja.
Aubergineröra kan serveras som pålägg till ex. pitabröd, som tillbehör och röra till likt sås till grillat och på buffé.
I mellanöstern är babaganhanoush ett måste på mezebordet. Meze är arabvärldens variant av smörgåsbord med många smårätter, röror och sallader som serveras i omgångar.
Falafel
Falafel är friterade bullar av mosade kikärter smaksatta med bla vitlök, spiskummin och sesampasta.
Falafel blir godast och billigast om du kokar egna kikärter. Lägg ett paket kikärtor i blöt kvällen innan och koka sedan mjuka i en timme. Häll av. Spara ex. de överblivna kikärtorna i frysen eller använd till hummus, sallad eller som tillbehör.
Falafel kan serveras till buffe, vegetariskt alternativ eller i pitabröd.
Fyll först pitabröden med ca 3 st falafel, sedan skivad tomat, strimlad isbergssallad, yughurtsås med vitlök och ev. sesampasta (tahini), tunt skivad rödlök, hackad bladpersilja, saltgurka och några stänk tabasco eller het chilisås.
Receptet på falafel kan dubbleras. Falafelsmet eller friterade falafelbullar kan frysas in.
Om du friterar falafel (de går också att steka i en stekpanna) så ha alltid ett lock eller något att täcka över grytan med olja med om den skulle börja brinna. Släck ej med vatten utan täck över och kväv elden.
Falafel kan också formas till biffar eller bullar och stekas i olivolja i panna eller i ugnen.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Vetetortillas hembakta
Hembakta vetetortillas. Hemgjorda tunna tortillabröd till wraps och mexikansk mat. Vetetortillas gräddas i stekpanna. Baka egna tortillas - de blir goda, nygräddade och utan konserveringsmedel och andra tillsatser. Samt mycket billigare.
Parmesansnurror ostsnurror pestosnurror
Parmesansnurror, ostsnurror eller pestosnurror. Goda drinktilltugg till fördrink som är enkla att göra med färdig smördeg, riven parmesanost och pesto.
Snurrorna kan du förbereda och plocka fram från frysen så att det bara är att ta fram, tina lite, skära ut snurror och baka av dem några minuter innan gästerna kommer.
Blir också gott med fetaost och hackad spenat. Eller med pesto på soltorkad tomat och ost. Eller tapenade och ost. Eller någon av de andra färdiga tapasrörorna. Eller i pizzastil med tomatpure, ost och salami.
Gott till parmesansnurrorna är mousserande vin som champagne eller annan fördrink.
Fläskfile fläskfilé till fest
Fläskfilé till fest. Ett enkelt och gott recept på fläskfilé som du kan förbereda i god tid till fest eller buffé. Denna fläskfilé är marinerad, stekt och serverad med lite dressing på toppen. Fläskfilén serveras skivad med god dressing på samt kall pesto- och yoghurtsås.
Andra förslag på goda tillbehör till fläskfilén är ugnsrostad klyftpotatis eller Hallelbackspotatis. Fransk potatisgratäng passar också till. Gratinerade bönor, tomatsallad och grönsallad är också goda tillbehör.
Vinförslag är en spansk Rioja eller Shiraz från Australien.
Du kan marinera fläskfilen dagen innan festen och även steka den dagen innan och sedan ha den kyld. Vid servering så skivar du upp den och värmer den lite och har dressing på samt serverar med yoghurtsåsen.
Hoisinsås är en kinesisk sås av plommon som ger fin röd färg och smak till fläskkött. Finns i välsorterade butiker på asiatisk avdelning.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Fryst cheesecake
Fryst cheesecake. En jättegod och superenkel dessert du kan förbereda i god tid och frysa in.
Fryst cheesecake blir som en blandning mellan glass och kaka. Låt den gärna tina lite i kylen någon timme innan servering så den blir lite mjuk, god och lätt att skära.
Till fryst cheesecake kan du servera någon sylt som ex. körsbär, hallon, krusbär eller jordgubb; färska bär som hallon, blåbär, vinbär eller jordgubbar (dessa kan du garnera med); kiwi, passionsfrukt eller vindruvor funkar också att garnera med.
Smeten till fryst cheesecake rörs bara ihop, hälls i en form och fryses (4 timmar i frysen brukar räcka).
Önskar du vin till så rekommenderar jag ett sött dessertvin eller commanderia.
Cheesecake på olika vis
Cheesecake på olika vis. Recept på varianter av amerikansk cheesecake - en slags ostkaka. Botten görs av digestivekex och smör sedan antingen bakas den med ägg eller görs kall med gelatin. Färskost, lite socker samt någon smaksättning är grunden. Hemgjord cheesecake kan varieras i det oändliga.
Topping till cheesecake kan varieras eller hoppas över helt. Färska bär, skivad kiwi, fruktkött från passionsfrukt, gelé, syltat apelsinskal eller coctailbär.
Cheesecake kan även göras som portionsbakelser portionsformar ex. muffinsformar eller små skålar.
Vintips till cheesecake blir ett dessertvin från Kalifornien eller Australien.
Rostad parmesan
Rostad parmesan. Gott till pasta, som krutonger till sallad, tapas eller som parmesanchips som tilltugg.
Smidigt att laga på överblivna slattar och kantar av parmesan eller grana padano. Funkar bra att laga av frusna (och tinade) ostbitar.
Se alla recept ur kategorin Ostrecept

Gilla oss på Facebook