Fesenjan kycklinggryta med valnötter och granatäpple

Fesenjan är en persisk kycklinggryta med malda valnötter smaksatt med granatäpple. Servera med vitt basmatiris eller persiskt ris med saffran.

Grytan kan gärna smaksättas med några korn saffran samt pressad lime för syra. Du kan garnera med grovt hackad persilja. Fesenjan kan också göras med annan fågel som anka eller valfritt grytkött. Kycklingen kan bytas mot quorn för en vegetarisk variant.

Se till att smaka på valnötterna så att de ej är gamla innan du använder dem. Valnötter blir fort härskna och det kan förstöra hela rätten. 

6 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 400 gram valnötter
  • 800 gram kycklingfilé eller kycklingkött
  • 3 gula lökar
  • 0,5 dl matolja
  • 6 dl kokande vatten
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1,5 dl granatäpplepure + 0,5 dl strösocker eller saft från 4 granatäpplen eller 400 ml granatäpplejuice
  • 0,1 gram saffran (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och dela löken grovt.
  2. Mal valnötter och lök i matbredare eller mixa med stavmixer till en grov pasta.
  3. Skär kycklingen i bitar ca 3x3 cm stora. Salta och peppra dem.
  4. Hetta upp olja i en stekpanna.
  5. Bryn kycklingbitarna lite i taget och lägg över i en stor gryta med lock.
  6. Lägg i valnötsblandningen i grytan och fräs med kycklingen i några minuter under omrörning.
  7. Koka upp 6 dl vatten i en kastrull under tiden.
  8. Häll det kokande vattnet i grytan.
  9. Tillsätt kycklingbuljongtärning samt saffran (valfritt).
  10. Rör om och sätt på lock.
  11. Koka på låg värme i 30 minuter.
  12. Dela och pressa granatäpplena om du inte köpt granatäpplepuré eller juice.
  13. Ta upp kycklingbitarna med en hålslev och lägg åt sidan i en skål.
  14. Tillsätt granatäpplejuicen eller granatäpplepurén (purén är sur så där behöver du det extra sockret).
  15. Fortsätt koka grytan utan lock i 30 minuter till. Gärna längre. Fett från nötterna ska flyta upp till ytan och separera. Späd ev. med lite vatten i taget så såsen inte kokar torrt.
  16. Förbered ris som vitt basmatiris eller persiskt ris med saffran.
  17. Tillsätt kycklingbitarna och koka upp grytan. Smaka av grytan med salt, peppar samt ev. en nypa socker samt pressad lime för syra. Grytan kan också smaksättas med några korn saffran ca 0,1 gram.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer