Falukorv med stuvade makaroner

Här med gröna ärtor och fräst paprika. Stekt falukorv är en klassiker med stuvade makaroner. Gott till är även kokt broccoli, blomkål, morot, brysselkål med mera.

Servera ev. med ketchup till makaronerna och senap till korven.

Det finns två sätt att stuva makaroner - med stuvning och att koka makaronerna med mjölk. Här hittar du först receptet med stuvning. Kokar du makaronerna med mjölk så stuvar de sig själva men använd då en kastrull med tjock botten så att mjölken ej bränns så mycket i botten. Till fyra portioner så räknar du 5 dl makaroner, 1 liter mjölk, 0,5 tsk salt, 0,5 krm vitpeppar samt 1 krm riven muskotnöt.
 

4 portioner falukorv med stuvade makaroner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 600 gram falukorv
  • 2 msk smör, olivolja eller annan olja att steka i
  • 5 dl makaroner
  • 4 dl mjölk
  • 2,5 msk mjöl
  • 2 msk smör till stuvningen
  • 2 krm riven muskotnöt
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 200 gröna ärtor
  • 1 röd paprika
  • 2 msk olivolja, annan olja eller smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Börja med att koka makaronerna enligt paket. Vanliga makaroner ex. Barillas kokas i 10 minuter. Andra sorter 8 minuter.
  2. Gör under tiden stuvning till makaronerna. Smält smör i en kastrull och rör ihop med mjölet. När mjölröran är varm så tillsätter du lite mjölk i taget under omrörning och medelvärme. Se till så att du rör ut klumparna. När all mjölk är tillsatt kokas såsen i minst 5 minuter. Rör då och då. Akta så att stuvningen inte bränns. Tillsätt riven muskot, salt och peppar.
  3. ALTERNATIVT SÄTT ATT STUVA MAKARONER: Koka upp mjölken. Tillsätt salt och makaroner. Koka på svag värme i ca 25 minuter tills makaronerna blir mjuka. Rör om försiktigt några gånger. Smaksätt med peppar, ev riven muskotnöt och salt.
  4. Skär ett snitt ca 1 cm ner och längs med falukorven och ta av skinnet. Skiva den i ca 1 cm skivor. Stek dem några i taget i en stekpanna i smör, olivolja eller valfri olja några minuter på varje sida tills de fått färg.
  5. Förslag tillbehör: Skölj, dela och kärna ur paprikan och strimla den i 1 cm bitar. Fräs en i lite olja eller smör några minuter i en stekpanna. Koka ärtorna i lite vatten i ca 3 minuter. Blanda ärtorna med paprikan och lägg upp i en skål.
  6. Häll av makaronerna i durkslag och blanda i dem i stuvningen. Smaka av med salt, vitpeppar och riven muskot.
  7. Servera de stuvade makaronerna med den stekta falukorven och ärt- och paprikablandningen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer