Falukorv med rotmos

Falukorv med rotmos och senap. Gott med knäckebröd med ost. Garnera gärna med hackad bladpersilja.
Du kan steka eller som här koka falukorven i buljong.

4 portioner falukorv med rotmos

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram falukorv
  • 500 g kålrot, 1 kålrot
  • 3 morötter, ca 150 gram
  • 5 st potatisar, ca 400 gram
  • ca 1 liter vatten
  • 2 krm vitpeppar
  • 4 krm salt

Tillagning

  1. Rotmos: Skala och skär rotfrukter (kålrot och morot) i grova bitar ca 2x2 cm stora. Lägg i en kastrull.
  2. Häll på vatten.
  3. Koka upp och låt rotfrukterna koka i tio minuter på medelvärme.
  4. Skala och tärna potatis under tiden.
  5. Låt rotfrukter och potatis koka under lock ytterligare i ca 20 minuter eller tills rotfrukter och potatis är mjuka.
  6. Skär falukorven i skivor.
  7. Häll av en del av vattnet från rotfrukter och potatis - spara några dl i botten.
  8. Stompa, stöt eller mosa rotfrukterna (med lite av kokspadet kvar) till ett löst mos. En potatispress funkar bra att pressa rotsakerna och sedan röra ihop till mos.
  9. Krydda moset med salt och mald vitpeppar.
  10. Koka upp 1 liter vatten i en kastrull. Tillsätt 1 grönsaksbuljongtärning.
  11. Koka falukorvsbitarna i 5 minuter.
  12. Lägg upp på ett djupt fat och skeda över lite buljong samt gärna hackad persilja till servering. Eller lägg upp på tallrik och skeda över lite av buljongen.
  13. Servera falukorven med rotmoset samt en god senap till.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer