Falukorv med rotmos

Introduktion och förberedelse

Falukorv med rotmos och senap är klassisk husmanskost som passar till vardag som lunch eller middag.

Rotmos lagas med kålrot, potatis och morötter.

Gott med knäckebröd med ost.

Garnera gärna med hackad bladpersilja.

Du kan steka korven i skivor eller koka den.

4 portioner falukorv med rotmos

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram falukorv
  • 500 g kålrot, 1 kålrot
  • 3 morötter, ca 150 gram
  • 5 st potatisar, ca 400 gram
  • ca 1 liter vatten
  • 2 krm vitpeppar
  • 4 krm salt

Tillagning

  1. Rotmos: Skala och skär rotfrukter (kålrot och morot) i grova bitar ca 2x2 cm stora. Lägg i en kastrull.
  2. Häll på vatten.
  3. Koka upp och låt rotfrukterna koka i tio minuter på medelvärme.
  4. Skala och tärna potatis under tiden.
  5. Låt rotfrukter och potatis koka under lock ytterligare i ca 20 minuter eller tills rotfrukter och potatis är mjuka.
  6. Skär falukorven i skivor.
  7. Häll av en del av vattnet från rotfrukter och potatis - spara några dl i botten.
  8. Stompa, stöt eller mosa rotfrukterna (med lite av kokspadet kvar) till ett löst mos. En potatispress funkar bra att pressa rotsakerna och sedan röra ihop till mos.
  9. Krydda moset med salt och mald vitpeppar.
  10. Koka upp 1 liter vatten i en kastrull. Tillsätt 1 grönsaksbuljongtärning.
  11. Koka falukorvsbitarna i 5 minuter.
  12. Lägg upp på ett djupt fat och skeda över lite buljong samt gärna hackad persilja till servering. Eller lägg upp på tallrik och skeda över lite av buljongen.
  13. Servera falukorven med rotmoset samt en god senap till.
E-mail
Medel: 3.2 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 423 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-09