Falukorv med rotmos

Falukorv med rotmos och senap. Gott med knäckebröd med ost. Garnera gärna med hackad bladpersilja.
Du kan steka eller som här koka falukorven i buljong.

4 portioner falukorv med rotmos

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram falukorv
  • 500 g kålrot, 1 kålrot
  • 3 morötter, ca 150 gram
  • 5 st potatisar, ca 400 gram
  • ca 1 liter vatten
  • 2 krm vitpeppar
  • 4 krm salt

Tillagning

  1. Rotmos: Skala och skär rotfrukter (kålrot och morot) i grova bitar ca 2x2 cm stora. Lägg i en kastrull.
  2. Häll på vatten.
  3. Koka upp och låt rotfrukterna koka i tio minuter på medelvärme.
  4. Skala och tärna potatis under tiden.
  5. Låt rotfrukter och potatis koka under lock ytterligare i ca 20 minuter eller tills rotfrukter och potatis är mjuka.
  6. Skär falukorven i skivor.
  7. Häll av en del av vattnet från rotfrukter och potatis - spara några dl i botten.
  8. Stompa, stöt eller mosa rotfrukterna (med lite av kokspadet kvar) till ett löst mos. En potatispress funkar bra att pressa rotsakerna och sedan röra ihop till mos.
  9. Krydda moset med salt och mald vitpeppar.
  10. Koka upp 1 liter vatten i en kastrull. Tillsätt 1 grönsaksbuljongtärning.
  11. Koka falukorvsbitarna i 5 minuter.
  12. Lägg upp på ett djupt fat och skeda över lite buljong samt gärna hackad persilja till servering. Eller lägg upp på tallrik och skeda över lite av buljongen.
  13. Servera falukorven med rotmoset samt en god senap till.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer