Färskpotatislåda med rökt lax

Färskpotatislåda passar perfekt att laga av du har rester av kokt färskpotatis ex. efter midsommar.
Istället för rökt lax kan du ta gravad lax, stekt eller grillad lax, rökt makrill eller varmrökt lax.

4 portioner färskpotatislåda med rökt lax

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 500 gram rökt lax
  • 12 - 16 kokta färskpotatisar
  • 2 msk smör
  • 2 - 3 knippelökar eller purjolök
  • 3 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk fin kaviar av valfri sort
  • 30 g fryst dill eller färsk

Tillagning

  1. Koka potatisar om du inte redan har kokta potatisar.
  2. Sätt ugn på 200 grader.
  3. Rensa, skölj och hacka löken samt lägg i en panna.
  4. Stek löken mjuk i smör i några minuter.
  5. Skiva potatisar grovt och tillsätt dem samt rör runt dem med löken någon minut. Ta av från värmen.
  6. Lägg potatisen och löken i en ugnsform.
  7. Blanda mjölk, ägg, kaviar och dill i en bunke.
  8. Häll över potatisen i formen.
  9. Grädda färskpotatislådan i cirka 35 minuter eller tills äggstanningen stelnat. Täck ev. över den med lite folie eller sänk värmen till 175 grader på slutet så att den inte bränns på toppen.
  10. Låt färskpotatislådan svalna något innan servering.
  11. Skiva laxen om den inte redan är skivad och servera med färskpotatislådan. En klyfta citron, grönsallad och tomatsallad passar också till.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer