Entrecote med rödvinssås

Entrecote med rödvinssås, klyftpotatis, grilltomat och sallad.
Godast blir rödvinssåsen med riktig kalvfond istället för vatten som i nedan recept. Gör egen eller köp färdig i välsorterad köttdisk. Då behöver du ej reda med vetemjöl om ej önskar en tjockare sås. Jag använder ej buljongtärning eller flytande köttfond då jag tycker den bara smakar salt och konstigt. Då blir rödvinssåsen bättre utan. Istället har jag här vatten och ljus japansk soja.
Du kan grilla entrecote och tomathalvor på utegrill om du önskar. Nedan har jag valt att grilla/steka i grillpanna.
Vintips till är ett fylligt rödvin ex. Shiraz från Australien eller Cabernet Sauvignon från Frankrike.

4 portioner entrecote med rödvinssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 bitar entrecote à 150-200 gram styck
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 msk olivolja
  • Rödvinssås: 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 1 msk socker
  • 1 msk tomatpuré
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 2,5 dl fylligt rött vin
  • 1 tsk färsk timjan eller 2 krm torkad timjan
  • 1 lagerblad
  • 3,5 dl vatten (eller helst riktig kalvfond)
  • 3 msk ljus japansk soja
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 50 gram smör
  • Klyftpotatis: 12 fasta medelstora potatisar
  • 1 msk rapsolja eller majsolja
  • 1 krm salt
  • Tillbehör: 4 kvisttomater
  • 65 gram grönsallad
  • 4 msk senapsdressing eller annan salladsdressing

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Vänd entrecotebitarna i salt, peppar och olja. Täck över och låt stå att bli rumsvarma.
  3. Börja med rödvinssåsen: skala och hacka löken.
  4. Fräs den i smör i en såskastrull.
  5. Tillsätt socker och tomatpuré. Fräs någon minut till.
  6. Rör i vetemjöl och fräs någon minut tills mjölet är ljust brunt.
  7. Häll i vinet och rör ut mjölet.
  8. Tillsätt timjan, lagerblad och vatten (eller kalvfond) samt soja och svartpeppar.
  9. Låt såsen puttra på låg värme under tiden du lagar resten. Rör då och då samt sppäd ev. med en skvätt vatten så inte såsen kokar torrt.
  10. Klyftpotatis: skala potatis och klyfta den. Lägg i en ugnsfast form och blanda med olja samt salt.
  11. Grädda potatisen i 25 minuter tills den fått fin färg och är mjuk.
  12. Skölj tomater och dela dem.
  13. Förbered sallad - skölj dem och dela dem.
  14. Värm en grillpanna eller stekpanna (eller grilla på utegrill).
  15. Grilla entrecotebitarna på hög värme två i taget ca 2-3 minuter på varje sida eller till den stekgrad du önskar. Lägg upp på en tallrik och låt dem vila några minuter innan servering.
  16. Grilla tomathalvorna med snittet nedåt i grillpannan eller stekpannan några minuter.
  17. Ta fram såsen och rör i smöret. Mixa gärna såsen med en stavmixer. Smaka av såsen med salt, peppar och ev. lite socker.
  18. Servera entrecoterna med rödvinssåsen, klyftpotatisen, grillade tomathalvor samt salladen.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer