Entrecote med rödvinssås

Entrecote med rödvinssås, klyftpotatis, grilltomat och sallad.
Godast blir rödvinssåsen med riktig kalvfond istället för vatten som i nedan recept. Gör egen eller köp färdig i välsorterad köttdisk. Då behöver du ej reda med vetemjöl om ej önskar en tjockare sås. Jag använder ej buljongtärning eller flytande köttfond då jag tycker den bara smakar salt och konstigt. Då blir rödvinssåsen bättre utan. Istället har jag här vatten och ljus japansk soja.
Du kan grilla entrecote och tomathalvor på utegrill om du önskar. Nedan har jag valt att grilla/steka i grillpanna.
Vintips till är ett fylligt rödvin ex. Shiraz från Australien eller Cabernet Sauvignon från Frankrike.

4 portioner entrecote med rödvinssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 bitar entrecote à 150-200 gram styck
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 msk olivolja
  • Rödvinssås: 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 1 msk socker
  • 1 msk tomatpuré
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 2,5 dl fylligt rött vin
  • 1 tsk färsk timjan eller 2 krm torkad timjan
  • 1 lagerblad
  • 3,5 dl vatten (eller helst riktig kalvfond)
  • 3 msk ljus japansk soja
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 50 gram smör
  • Klyftpotatis: 12 fasta medelstora potatisar
  • 1 msk rapsolja eller majsolja
  • 1 krm salt
  • Tillbehör: 4 kvisttomater
  • 65 gram grönsallad
  • 4 msk senapsdressing eller annan salladsdressing

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Vänd entrecotebitarna i salt, peppar och olja. Täck över och låt stå att bli rumsvarma.
  3. Börja med rödvinssåsen: skala och hacka löken.
  4. Fräs den i smör i en såskastrull.
  5. Tillsätt socker och tomatpuré. Fräs någon minut till.
  6. Rör i vetemjöl och fräs någon minut tills mjölet är ljust brunt.
  7. Häll i vinet och rör ut mjölet.
  8. Tillsätt timjan, lagerblad och vatten (eller kalvfond) samt soja och svartpeppar.
  9. Låt såsen puttra på låg värme under tiden du lagar resten. Rör då och då samt sppäd ev. med en skvätt vatten så inte såsen kokar torrt.
  10. Klyftpotatis: skala potatis och klyfta den. Lägg i en ugnsfast form och blanda med olja samt salt.
  11. Grädda potatisen i 25 minuter tills den fått fin färg och är mjuk.
  12. Skölj tomater och dela dem.
  13. Förbered sallad - skölj dem och dela dem.
  14. Värm en grillpanna eller stekpanna (eller grilla på utegrill).
  15. Grilla entrecotebitarna på hög värme två i taget ca 2-3 minuter på varje sida eller till den stekgrad du önskar. Lägg upp på en tallrik och låt dem vila några minuter innan servering.
  16. Grilla tomathalvorna med snittet nedåt i grillpannan eller stekpannan några minuter.
  17. Ta fram såsen och rör i smöret. Mixa gärna såsen med en stavmixer. Smaka av såsen med salt, peppar och ev. lite socker.
  18. Servera entrecoterna med rödvinssåsen, klyftpotatisen, grillade tomathalvor samt salladen.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer