Entrecote med röd chimichurri

Grillad Entrecote med röd chimichurri. Här med grillade grönsaker som tillbehör - majs, paprika, sparris samt färskpotatis. Här används en del av chimichurrin först som marinad till köttet och sedan blandas resten med hackad tomat och paprika till en salsa som serveras som tillbehör. 

Vanlig chimichurri är en het grillsås och marinad från Argentina och innehåller vanligtvis olja, chili, vitlök, persilja, lime och vinäger.  Här är det extra tärnade tomater och grillad tärnad paprika i som gör såsen mer matig och lik en salsa - jättegod till kött och grillat. 

Valfritt är att garnera med hackad gräslök och en grillad halva lime (dock är chimichurrin rätt syrlig så det behövs ej egentligen).  

Vintips blir ett kraftigt rött vin från Argentina ex. ekfatslagrad fyllig Malbec, Cabernet Sauvignon eller Merlot från Mendoza. 

4 portioner entrecote med röd chimichurri

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 800 gram entrecote
  • Röd chimichurri: 1 dl hackad persilja
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 tsk chiliflakes
  • 1 msk limesaft
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 röd paprika
  • 3 vanliga medelstora tomater
  • Tillbehör: 800 gram fast potatis, delikatesspotatis eller färskpotatis
  • 12 gröna sparrisar
  • 2 gula paprikor
  • 2 förkokta majskolvar
  • 0,5 dl hackad gräslök till garnering

Tillagning

  1. Chimichurri: Skölj och finhacka persilja. Lägg i en skål.
  2. Skala och finhacka vitlök. Lägg med vitlöken.
  3. Blanda i pressad limesaft, chiliflakes, salt och vinäger. Om du vill kan du köra lite med stavmixern.
  4. Ta en fjärdedel av chimichurrin och vänd runt med entrecotebitarna och lägg att marinera 20 minuter innan grillningen i rumstemperatur.
  5. Gör tomatconcasse av tomaterna: skålla dem först genom att koka upp en liter vatten i en kastrull. Skär ett kryss i tomaterna på motsatt sida från blomfästet. Skär bort blomfästet. Skålla tomaterna i någon minut i kokande vatten tills skalet börjar lossna. Skölj i kallt vatten och dra av skalet. Dela tomaterna i klyftor och skär bort kärnorna. Skär tomatköttet i små tärningar. Tillsätt till resten av chimichurrin. Lägg upp i en skål eller glasburk till servering senare.
  6. Tänd grillen.
  7. Skölj och putsa potatisen. Koka den mjuk men inte överkokt i 20 minuter. Pensla med lite olivolja, salt och peppra.
  8. Skär majs i förslagsvis en halva per portion. Pensla med lite olivolja, salt och peppra.
  9. Dela paprikor i fjärdedelar, ta ur kärnor och ev. blomfästet om du vill. Pensla med lite olivolja, salt och peppra.
  10. Skölj sparris och skär en ny snittyta på dem. Pensla med lite olivolja, salt och peppar.
  11. Dags att grilla: ge först potatis, majs, sparris och paprikobitar färg några minuter runt om. Lägg åt sidan och slå in i folie på ett fat eller på en svalare del av grillen.
  12. Grilla entrecotebitarna 2-3 minuter på varje sida så att de får färg samt till önskad stekgrad. Tips är att fråga den som ska äta den och sedan skära ett snitt i kanten på en bit efter att du gett köttet färg på båda sidor för att kolla och sedan grilla tills den är antingen blodig (servera direkt), medium eller välstekt. Låt gärna köttet ligga och vila några minuter samt strö över flingsalt och lite nymald svartpeppar innan servering.
  13. Servera entrecoterna med den röda chimichurrin samt grönsakerna. Garnera gärna med ex. hackad gräslök.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer