Entrecote med kantarellsås

Entrecote med kantarellsås och tillbehör. Du kan grilla eller steka Entrecoten. Här med grönsallad, linser och kokt färskpotatis men du kan också välja andra tillbehör som klyftpotatis, rostade rotfrukter eller råris.
Räkna ca 300 gram färska kantareller.
Istället för att koka egna gröna linser kan du köpa kokta valfria linser och skölja dem noga i durkslag.

4 portioner Entrecote med kantarellsås

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 bitar entrecote på runt 130-150 gram styck
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 3 msk ljus japansk soja
  • 2 krm timjan
  • 1 krm salvia
  • 1 krm rosmarin
  • Kantarellsås: 50 gram smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1,5 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 3 dl förvällda kantareller
  • 2 msk ljus soja eller 1 tsk kinesisk soja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 12 kokta färskpotatisar eller delikatesspotatis
  • 3 dl okokta gröna linser
  • 1 rödlök
  • 4 msk balsamvinäger
  • 1 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 150 gram isbergssallad eller annan grönsallad
  • 8 cocktailtomater
  • 2 finrivna morötter
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger

Tillagning

  1. Blanda Entrecotebitarna med olja, salt, peppar, soja och örter i en påse och låt marinera medan du lagar resterande tillbehör.
  2. Koka linserna i 6 dl vatten i 20 minuter. Häll av.
  3. Skrubba och börja koka potatis mjuk ca 20 minuter.
  4. Kantarellsåsen: smält smör och rör ner vetemjöl i en såskastrull. Rör ut mjölet.
  5. Tillsätt mjölk och grädde lite i taget under omrörning (rör ut klumpar) och koka upp. Låt koka på svag värme i fem minuter och rör då och då.
  6. Stek svampen i en stekpanna tills den mesta vätska stekt bort. Tillsätt 2 msk smör samt lite salt och peppar. Fräs någon minut till.
  7. Lägg svampen i den vita såsen och rör om.
  8. Smaka av kantarellsåsen med soja, salt och peppar. Håll varm.
  9. Linsröran: Skala och strimla rödlöken.
  10. Stek rödlöken i olivolja panna några minuter.
  11. Tillsätt balsamvinäger samt honung till löken när linserna kokt klart. Blanda de kokta linserna med rödlöksröran.
  12. Smaka av med salt och vit- eller svartpeppar. Håll varmt.
  13. Tänd utegrillen om du vill grilla.
  14. Förbered salladstillbehör: Skölj sallad och dela den grovt eller strimla den, skölj och dela cocktailtomater samt skölj, skala och riv morötter. Lägg allt på ett salladsfat och blanda med olivolja, vinäger samt en nypa salt.
  15. Grilla eller stek Entrecotebitarna någon minut på hög värme på båda sidor - någon minut för blodig, ca 4 minuter totalt för medium och 7-8 minuter totalt för välstekt. Ta bort från värmen och låt vila någon minut innan servering.
  16. Servera Entrecoten med kantarellsåsen samt valfria tillbehör som förslagsvis linserna, potatisen och salladen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer